Predĺžili odklad prepisu v kauze Glance House

Bytovku Glance House v Bernolákove zatiaľ nemôžu prepísať na schránkovú firmu CDI blízku podnikateľovi Mariánovi Kočnerovi. Najvyšší súd SR predĺžil odklad rozhodnutia prešovského súdu, ktorý vlani povolil zmenu údajov v obchodnom registri pri spoločnosti Glance House.

03.10.2014 11:45
debata

Generálna prokuratúra voči tomu vtedy podala mimoriadne dovolanie na najvyšší súd, zároveň požiadala o odklad verdiktu Okresného súdu v Prešove. Predbežné opatrenie by však vypršalo dnes. „V konaní vedenom na Najvyššom súde SR bolo 18. septembra 2014 vydané uznesenie o predĺžení lehoty na odklad vykonateľnosti rozhodnutia, ktoré sa tohto času doručuje,“ uviedli z Kancelárie predsedu NS SR.

V zložitej kauze okolo novostavby v Bernolákove zatiaľ najvyšší súd nerozhodol o samotnom mimoriadnom dovolaní. Generálnej prokuratúre sa nepáči, že prešovský súd povolil zmenu zápisu údajov v obchodnom registri, podľa názoru prokurátora bol rozhodnutím súdu porušený zákon. Denník Sme pred rokom napísal, že rozhodnutím prešovského súdu by sa novostavba dostala do rúk schránkovej spoločnosti CDI blízkej podnikateľovi Kočnerovi.

Noviny vtedy informovali, že rozhodnutie o zmene v obchodnom registri správoplatnil Okresný súd v Prešove na základe toho, že firma Glance House sa písomne vzdala odvolania. Podľa informácií Sme to však bolo bez vedomia jej konateľov, list súdu miesto nich poslal advokát vystupujúci v prospech kočnerovcov. Konal na základe plnej moci z roku 2010, odvtedy sa však pomery vo firme zásadne zmenili. V spore o bytovku stoja proti sebe dve podnikateľské skupiny.

Kým prešovský súd rieši vlastníctvo spoločnosti Glance House, bratislavský krajský súd sa zaoberá prevodmi nehnuteľnosti v katastri. Bytovka totiž „putovala“ na katastri tromi firmami. Najprv ju mala zapísaná pôvodná spoločnosť Glance House.

Na základe listu bývalého námestníka generálneho prokurátora Dobroslava Trnku si nehnuteľnosť dala zapísať rozhádaná spoločníčka na firmu CDI a odtiaľ sa na istý čas dostala až k tretej firme Gapeja. Tá je podľa Sme blízka Kočnerovi.

Kočnerovým plánom bolo údajne rozpredať byty v konkurze, ktorý je na Gapeju vyhlásený. Trnkovi pre list teraz hrozí, že príde o funkciu prokurátora. Krajský súd v Bratislave rozhoduje o jeho odvolaní voči verdiktu disciplinárnej komisie, ktorá Trnku zbavila prokurátorskej stoličky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Glance House