Prezident podpísal zmeny v miestnych daniach

Prezident Andrej Kiska v piatok podpísal novelu zákona o miestnych daniach a poplatkoch zavádzajúcu možnosť platiť miestne dane za trafostanice a ďalšie stavby, ktoré doteraz neboli platené. Návrh do národnej rady predložili poslanci za Smer-SD, KDH, Most-Híd a SDKÚ-DS.

03.10.2014 14:38
debata (5)

Podľa jedného z predkladateľov Ľubomíra Petráka (Smer-SD) bude napríklad možnosť vyrubiť daň za stavby, ktoré slúžia na predaj, ako sú rôzne stánky či kiosky. Podľa doteraz platného zákona, keďže neboli pevne spojené so zemou, nemohli byť zdaňované.

Novela má zaviesť platbu za podzemné garáže. Pri nich sa stanoví výmera podľa najväčšej plochy ktoréhokoľvek z podzemných podlaží. Upravuje sa tiež platba pri zbere komunálneho odpadu. "Návrh sme konzultovali so ZMOS a Úniou miest Slovenska,“ konštatoval Petrák s tým, že snahou bolo vyriešiť čo najviac vecí.

Podľa Petra Muránskeho (KDH) strany, ktoré majú väzbu na prvý stupeň samosprávy, teda na komunálnu sféru a majú svojich starostov, by mali komunikovať v oblasti legislatívy. "Ide o flexibilitu pri riešení niektorých komplikovaných zákonov,“ povedal.

Muránsky upozornil, že obce mali doteraz problém pri vývoze odpadu, keď bolo potrebné preukazovať, či ten, kto má trvalý pobyt v obci, sa v nej aj zdržiava a teda mohla niekomu znížiť alebo odpustiť poplatok.

"V novele explicitne stanovujeme, aby mohla vyjsť v ústrety takémuto občanovi,“ povedal. Rovnako aj v prípade poplatkov za komunálny odpad pre osoby v určitej tiesni. "Navrhujeme, že obce môžu znížiť poplatok za odpad osobám starším ako 62 rokov,“ uviedol.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #SDKÚ #KDH #Most-Híd #Smer #Andrej Kiska #novela zákona