Z úradu prišiel liečiť ľudí. Pacienti mu neveria

Necelý mesiac praxe a vyštudovaný lekár po 20-ročnej prestávke nastúpi do ambulancie liečiť ľudí. Medzitým medicína urobila míľové kroky dopredu.

03.10.2014 20:00 , aktualizované: 04.10.2014 15:00
Prešov, župa Foto:
Podľa prešovskej župy by mal mať lekár licenciu.
debata (29)

Stihne lekár nové vedomosti a zručnosti získať za taký krátky čas? Môžu sa pri ňom pacienti cítiť bezpečne? Lekári, ktorí roky pracujú s pacientmi, tvrdia, že skôr nie. Aj napriek tomu to naše zákony umožňujú. Pacientske organizácie navrhujú sprísnenie zákona. O tom však zatiaľ nik nerozmýšľa.

Na redakciu denníka Pravda sa obrátili nespokojní pacienti z malej obce na východnom Slovensku. Po smrti ich obvodného lekára zostalo miesto neobsadené. Nastúpil tam lekár, ktorý podľa nich dvadsať rokov robil úradníka v poisťovni. „Nevie vypísať ani recept, sú v tom zmätky. Vracajú nás z lekární. Ako potom môže vedieť liečiť pacientov a ako mohol dostať licenciu?“ pýta sa pani, ktorá zastupuje viacerých pacientov. Lekárovi nedôverujú a mnohí preto radšej cestujú za iným aj niekoľko kilometrov ďalej. Všetci si to však dovoliť nemôžu.

Tento prípad nie je výnimočný. Denník Pravda pred dvoma týždňami upozornil, že dvaja lekári sa po 19 a 7 rokoch od atestácie vrátili do gynekologickej ambulancie, dovtedy takúto prax nevykonávali. Licenciu na činnosť im vydala Slovenská lekárska komora, ktorá to odôvodnila tým, že dodržala zákon. V prípade všeobecného lekára z východného Slovenska je situácia iná. Ten licenciu nemá a ani ju mať nemusí, pretože ambulanciu sám neprevádzkuje, ale je zamestnancom firmy, ktorá má na ňu povolenie. Prezident komory Marián Kollár povedal, že v takomto prípade za činnosť lekára zodpovedá jeho zamestnávateľ.

Denník Pravda oslovil aj samotného lekára s otázkou, či sa cíti na to, aby mohol vykonávať prax po rokoch strávených ako úradník. Ten uviedol, že má dostatočné vzdelanie na to, aby mohol vykonávať obvodného lekára. Potvrdil, že teraz bude praxovať tri mesiace pod odborným dohľadom. „Mám tri atestácie, čo je súčasť liečebno-preventívnej starostlivosti, a mám aj svojho odborného garanta, ktorý po dobu troch mesiacov zodpovedá za moju odbornosť,“ povedal lekár. Aj keď nemusí, o licenciu už komoru požiadal a predpokladá, že keď si doplní požadovanú prax, tak mu ju komora dá.

Povolenie na prevádzkovanie ambulancie dáva župa. Región, v ktorom lekár pôsobí, patrí do prešovskej župy. Podľa hovorkyne Veroniky Fitzekovej vydali na danú ambulanciu rozhodnutie ešte v roku 2008. „Žiadnu zmenu sme v ambulancii zatiaľ nezaznamenali,“ dodala Fitzeková s tým, že aj keď je lekár v ambulancii zamestnaný, licenciu by mal mať.

„Ak je lekár v zamestnaneckom pomere k poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti, zákon explicitne nevyžaduje, aby licenciu mal, aj keď ide o ambulanciu,“ vysvetľuje advokát Ivan Humeník z advokátskej kancelárie h&h PARTNERS. Licenciu napríklad nepýtajú od lekárov ani nemocnice. „Podľa zákona lekár nastupuje do pracovno-právneho vzťahu a legislatíva na výkon povolania v takomto prípade licenciu nevyžaduje,“ dodala Ružena Maťašeje, hovorkyňa Fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici. Podľa hovorkyne Univerzitnej nemocnice v Košiciach Ladislavy Šustovej pri nástupe do zamestnania lekár predloží len doklady o registrácii v Slovenskej lekárskej komore. Odbornosť za neho garantuje nemocnica.

Humeník však upozorňuje, že ak lekár prestal vykonávať prax, musí pod dohľadom iného doktora absolvovať 480 hodín praxe. Ak mu pacienti ani potom nedôverujú a pochybujú o jeho skúsenostiach, mali by podľa advokáta sťažnosť smerovať na Slovenskú lekársku komoru, ktorá má posúdiť, či lekár spĺňa požiadavky na vykonávanie praxe. „Ak sa už stalo, že lekár nejakým spôsobom pochybil pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti, treba sa obrátiť aj na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosť,“ povedal Humeník. V prípade dokázania pochybenia úrad pokutuje v prvom rade poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, ale môže dať sankcie aj samotnému lekárovi.

Pacienti v tomto probléme ťahajú za kratší koniec. Hranicu 480 hodín praxe lekár dokáže splniť a skúsenosti pritom získať nemusí. Riešiť to môžu len tým, že odídu do inej ambulancie. Radoslav Herda z občianskeho združenia Slovenský pacient si preto myslí, že treba zmeniť zákon. Keď nejaký čas podľa neho nejaký lekár nevykonáva aktívne svoje povolanie, tak by mal ísť znova na atestáciu. Podľa neho by na zmenu mali tlačiť organizácie, ktoré zastupujú lekárov, medzi nimi aj Slovenská lekárska komora. Uvažovať o tom by malo aj ministerstvo zdravotníctva. Návrh na prísnejšiu kontrolu však žiaden z nich nepredložil.

Ministerstvo zatiaľ ani nedoriešilo prípad dvoch gynekológov, na ktorých upozornil denník Pravda. Na stole má sťažnosť, ktorá spochybňuje vydanie licencií a žiada ich odobratie. Rezort tvrdí, že nemá k dnešnému dňu preukázané, žeby v uvedených prípadoch lekárska komora konala v rozpore so zákonom. „Prípad stále prešetrujeme,“ dodala hovorkyňa rezortu Martina Šoltésová. Ak sa preukáže, že lekár dostal licenciu pochybne, ministerstvo môže zrušiť rozhodnutie o jej vydaní.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #lekári #pacienti