Skončí sa kauza súsošia z Dukly na súde?

Premiestnením súsošia z duklianskeho pamätníka do neďalekej vyhliadkovej veže neboli porušené autorské práva sochára Jána Kulicha.

05.10.2014 15:00
Dukla, súsošie, Kulich Foto:
Súsošie od Jána Kulicha (vľavo) je dnes vo Vyhliadkovej veži.
debata (11)

Tvrdí to ministerstvo kultúry, ktoré sa odvoláva na autorský zákon. Rodina sochára však nesúhlasí a odstránenie jeho diela z Pamätníka československej armády na Dukle bude konzultovať s právnikmi.

Rezort kultúry sa nebude zaoberať tým, či výmena sôch na Dukle bola oprávnená. „Pamiatková inšpekcia ministerstva kultúry môže v tejto veci preskúmať len kroky Krajského pamiatkového úradu Prešov, ktorý mal podľa zákona o ochrane pamiatkového fondu vydať rozhodnutie k premiestneniu časti národnej kultúrnej pamiatky,“ reagoval hovorca ministerstva kultúry Jozef Bednár. Pamiatkari v marci tohto roka podľa neho s výmenou súhlasili. V septembri dali súhlas na preloženie Kulichovho súsošia Žalujem do vstupnej haly vyhliadkovej veže.

Bednár podotkol, že podľa autorského zákona sa premiestnenie sochy nepovažuje za zásah do autorských práv. „Ak však má autor diela pocit, že boli porušené jeho autorské práva a chce sa domáhať svojich nárokov, musí sa obrátiť v občianskoprávnom konaní na súd,“ spresnil.

Rezort kultúry tvrdí, že nemá kompetencie na to, aby v takýchto prípadoch mohol konať. Rodina Jána Kulicha sa cíti poškodená. Podľa jeho dcéry Márie Molčanovej Vojenský historický ústav, ktorý za výmenou stojí, sochára o zmene neinformoval. Preto podľa nej vzniká podozrenie, že mohol byť porušený autorský zákon, ktorý hovorí aj to, že autor má právo udeľovať súhlas na každé použitie svojho diela. „Určite prebehnú právnické konzultácie k tejto veci a uvidíme, ako sa veci vyvinú ďalej,“ reagovala Molčanová na otázku, či sa obrátia na súd.

Vojenský historický ústav nechal premiestniť súsošie matky, ktorej žiaľ tíši vojak Červenej armády do vyhliadkovej veže, aby ho nahradil kópiou pôvodnej sochy československého vojaka. Riaditeľ ústavu Miloslav Čaplovič to odôvodnil ambíciou vrátiť pamätník do jeho pôvodnej podoby.

Socha československého vojaka od českého sochára Jana Adolfa Vítka stála na Dukle od roku 1949. V päťde­siatych rokoch počas komunizmu bola zničená a nahradilo ju súsošie dievčaťa, ktoré odovzdáva kyticu sovietskemu vojakovi v prítomnosti československého armádneho zboru od Josefa Malejovského. Kulichovo súsošie bolo do predpolia pamätníka osadené v roku 1964. Kópiu sochy československého vojaka vyhotovil sochár Peter Meszároš podľa archívnych dokumentov. Na Dukle bude slávnostne odhalená v pondelok 6. októbra pri príležitosti osláv 70. výročia Karpatsko-duklianskej operácie a Dňa obetí Dukly

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Dukla #Ministerstvo kultúry