Štátne príspevky dostávajú aj exekútori

Tisícky eur z Európskeho sociálneho fondu určené na vytváranie pracovných miest pre mladých nezamestnaných priklepli niektoré úrady práce aj súdnym exekútorom. Opozícií sa to nepáči a chce odvolávať ministra práce Jána Richtera. Komora exekútorov svojich členov bráni a nevidí dôvod, prečo by sa nemohli o tieto príspevky uchádzať.

06.10.2014 13:00
vláda, ján richter Foto: ,
Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter.
debata (30)

Pozornosť vzbudil najmä 22-tisícový príspevok na vytvorenie štyroch pracovných miest pre bratislavského exekútora Rudolfa Krutého. Ten hovorí, že jeho získaním vytvoril miesta pre troch administratívnych pracovníkov a jedného projektového manažéra. „Ak zmluvu nesplním, budem musieť vrátiť celý príspevok,“ upozornil Krutý. Na dotáciu pre tohto exekútora upozornil na blogu poslanec Alojz Hlina. Krutý totiž asi rok pracoval pre pôžičkovú spoločnosť Pohotovosť, ktorá podľa Európskej komisie používala neférové úverové zmluvy. Neskôr sa stal exekútorom a začal vykonávať exekúcie v prospech svojho bývalého zamestnávateľa. Krutý to obhajuje tým, že exekútora si vyberá veriteľ. V roku 2011 Ústavný súd však rozhodol, že Krutý je pri vymáhaní pre Pohotovosť zaujatý. Navyše Krutý na Ústavný súd poslal vyše 1 830 sťažností, v ktorých napádal rozhodnutia rôznych okresných súdov, ktoré ho vylúčili z vykonávania exekúcie pre zaujatosť. Väčšinu z nich súd zamietol.

Okrem neho dostali príspevok tento rok ešte ďalší piati exekútori. Napríklad exekútor z Martina získal od úradu práce 11-tisíc eur na vytvorenie dvoch pracovných pozícii. Peniaze sú podnikateľom vyplácané priebežne počas 18 mesiacov, teda na dobu, keď musia podľa zákona zamestnávať mladých ľudí. Vlani dostalo príspevky na celom Slovensku 47 exekútorov. Komora exekútorov považuje poberanie štátnych príspevkov za legitímne, pokiaľ nie je prideľovanie týchto dotácií spájané s podozreniami z klientelizmu. „Na Slovensku je 348 exekútorských úradov, ktoré spolu zamestnávajú približne 1 500 ľudí, zväčša mladých a vysokoškolsky vzdelaných. Pokiaľ sa štát pri dodržaní všetkých pravidiel rozhodne podporovať vznik pracovných miest formou dotácie, pri súčasnom nastavení financovania činnosti súdnych exekútorov niet žiadneho dôvodu, aby sa o tieto príspevky neuchádzali aj exekútorské úrady,“ uviedol prezident komory Miroslav Paller.

Úrady práce pridelili tento rok príspevky na vytvorenie miest pre mladých množstvu firiem, živnostníkom, obciam, mestám, školám, ale aj advokátskym kanceláriám.

O dotáciu na vytvorenie takéhoto pracovného miesta môže požiadať každý zamestnávateľ, podmienkou je, že jeho firma funguje aspoň rok. Žiadosti posudzuje tzv. tripartitný výbor pre otázky zamestnanosti, ktoré fungujú na každom úrade práce. Podľa hovorkyne Ústredia práce Jany Lukáčovej podmienky dotácie vychádzajú z pravidiel Európskej únie. „Nevidíme preto žiadny dôvod, prečo považovať súdneho exekútora, ktorý riadne vykonáva svoje povolenie, je platcom daní ako každý iný podnikateľ a jeho činnosť je regulovaná zákonom, diskriminovať tým, že by sme odmietli podporiť jeho snahu o vytvorenie pracovného miesta,“ upozornila Lukáčová.

Exekútori žiadajú elektronické prideľovanie spisov

Slovenská komora exekútorov opakovane požaduje od rezortu spravodlivosti, aby urýchlene v rámci zvyšovania transparentnosti a odstránenia podozrení z klientelizmu zaviedol aj pre exekútorov náhodné elektronické prideľovanie exekúcií. Tak ako je to na súdoch, u notárov alebo u správcov konkurzov. Rezort spravodlivosti to však v rámci zmien Exekučného poriadku neplánuje. Komora toto opatrenie dôvodí aj príkladom bratislavského exekútora, ktorého si vybral na exekúciu dlžníkovho majetku práve veriteľ, u ktorého predtým exekútor pracoval.

Náhodné prideľovanie exekučných spisov by malo viesť k tomu, aby silní veritelia, napríklad finančná inštitúcia, mali rovnaké práva ako bežný občan. Podľa komory to zabezpečí rovnosť účastníkov konania. Od elektronickej podateľne si komora sľubuje nielen zlacnenie exekúcii pre dlžníkov, ale aj obmedzenie korupcie. „Súdny exekútor nebude nútený pod tlakom veľkého veriteľa uzatvárať dohody, ktoré sú často na hranici zákona a niekedy aj za ňou,“ upozornil prezident komory Miroslav Paller.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #príspevok #Ján Richter #Exekútori #štátne príspevky