Martin Fedor žiada premiéra o odtajnenie koncepcie letectva

Poslanec NR SR za SDKÚ Martin Fedor požaduje od premiéra Roberta Fica, aby odtajnil koncepciu letectva. Opozičný poslanec totiž upozornil, že koncepcia rozvoja vzdušných síl je stále utajovaným dokumentom.

06.10.2014 14:50
debata (11)

Podľa neho nie je jasné, čo a v akom rozsahu sa chystajú jednotlivé bezpečnostné rezorty v blízkej dobe vlastne obstarávať. O zámeroch nákupov v hodnote desiatok miliónov eur sa poslanci dozvedajú poväčšine z útržkovitých medializovaných informácií,“ konštatoval Fedor.

Už v júli sa preto Fedor obrátil na predsedu vlády so žiadosťou o predloženie strategických modernizačných plánov na rokovanie Národnej rady Slovenskej republiky tak, ako to ukladá zákon o obrane. Podľa tohto zákona Národná rada Slovenskej republiky schvaľuje základné koncepcie bezpečnosti a obrany štátu a zásadné strategické dokumenty a rozvojové programy a plány.

„Predseda vlády v odpovedi súhlasil, že je potrebné dosiahnuť zhodu naprieč politickým spektrom v otázkach rozvoja obrany a bezpečnosti SR. Napriek tomu sa o otázkach ďalšieho rozvoja letectva na Slovensku má rozhodovať za zatvorenými dverami na úrade vlády, koncepciu letectva poslanci doteraz nevideli,“ upozornil Fedor.

Preto sa opätovne obráti na predsedu vlády, tentokrát so žiadosťou o odtajnenie koncepcie rozvoja vzdušných síl. „Logicky, iba tak sa dá dospieť k širokej politickej zhode,“ vysvetlil bývalý minister obrany.

Fedor víta snahu o modernizáciu letového parku ministerstva obrany i vnútra, malo by sa však tak diať podľa jasných plánov, z ktorých bude jasné aj finančné krytie: „ Z plánov musí byť zrejmé, čo, kedy a za koľko sa má obstarávať,“ dodal.

Slovensko v súčasnosti disponuje s letkami ministerstiev vnútra a obrany. Podľa Roberta Kaliňáka ministerstvo vnútra má v súčasnosti dve ponuky na nákup lietadiel pre jeho letku. Taliansko ponúka jeden trinásťročný Airbus s dlhým doletom a jeden menší starší Falcon.

Druhá ponuka je od rakúskeho súkromného prepravcu, ktorý vyradil niektoré lietadlá. Slovensku preto ponúka dva Fokkery. Zároveň je ochotný s doplatkom zobrať naše dva Jaky. Ministerstvo obrany zas uvažuje nad nákupom lietadiel Spartan.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #letectvo #Martin Fedor