Cena gastrolístkov pôjde hore ešte v tomto roku

Viac ako 1,9 milióna zamestnancov si ešte v tomto roku priplatí za gastrolístok o pár centov viac. Cena najlacnejšej stravenky by sa mala zdvihnúť o 15 centov, z terajších okrúhlych troch na 3,15 eura.

06.10.2014 20:00 , aktualizované: 07.10.2014 07:00
stravovanie, gastrolístky, stravné lístky Foto: ,
Cena najlacnejšej stravenky by sa mala zdvihnúť o 15 centov, z terajších okrúhlych troch na 3,15 eura.
debata (40)

Náklady na gastrolístky vzrastú aj zamestnávateľom. Nahor pôjdu tiež diéty, ktoré firmy vyplácajú zamestnancom pri pracovných cestách. Vyplýva to z návrhu opatrenia, ktoré rezort práce posunul do medzirezortného pripomienkového konania.

„K zvyšovaniu týchto súm pristupujeme po dvoch rokoch, keďže sa opätovne naplnili podmienky na vykonanie takéhoto kroku,“ konštatoval hovorca ministerstva Michal Stuška. Podľa zákona sa stravné musí upraviť vždy, ak stúpnu ceny v reštauráciách aspoň o päť percent. Naposledy sa menilo v auguste 2012. Vtedy cena gastrolístka stúpla z 2,85 eura na 3 eurá.

Návrh opatrenia ministerstva práce musí ešte schváliť vláda a potom sa zverejní v Zbierke zákonov. Účinným sa stane k prvému dňu nasledujúceho mesiaca od zverejnenia. „Zvýšené sumy stravného by tak mali platiť od 1. novembra či najneskôr 1. decembra,“ spresnil Stuška. Zamestnávateľ musí zamestnancom na stravovanie prispievať vo výške najmenej 55 percent ceny hlavného jedla. Ak nemá vlastnú jedáleň, uhrádza časť z hodnoty gastrolístka. Jeho minimálny príspevok sa zvýši z doterajších 1,65 na 1,74 eura. Ak doteraz hradil zamestnanec z trojeurového gastrolístka 1,35 eura, po novom z 3,15-eurovej stravenky zaplatí 1,41 eura.

Chystaná zmena sa dotkne zamestnancov verejného aj súkromného sektora. Štátne a verejné inštitúcie budú musieť zvýšené náklady vykryť v rámci schváleného rozpočtu na roky 2014 až 2017. Rezort práce tvrdí, že vplyv zvýšenia súm na podnikateľské prostredie bude len nepatrný. Spôsobí mierne zvýšenie nákladových položiek, čo následne vyvolá zníženie základu dane.

Zástupcovia zamestnávateľov návrhom nie sú nadšení, akceptujú však, že vychádza z reálneho vývoja. „Pozitívna správa to pre nás určite nie je,“ hodnotí Rastislav Machunka z Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení. Oceňuje však, že tu funguje valorizačný mechanizmus a stravné sa neupravuje svojvoľne. Vzhľadom na malé sumy navýšenia podľa neho zamestnávateľom vzrastú náklady iba mierne, no neprilepšia si ani zamestnanci.

Náhrady za stravu porastú v závislosti od dĺžky pracovnej cesty. Pri jej trvaní v rozsahu 5 až 12 hodín z terajších štyroch eur stúpnu na 4,20, čiže o 20 centov. Keďže Zákonník práce zároveň stanovuje najnižšiu hodnotu stravovacej poukážky v sume rovnajúcej sa 75 percentám stravného pri ceste takejto dĺžky, porastie aj cena gastrolístka o tri štvrtiny tohto navýšenia, čiže o zmienených 15 centov. Pri trvaní cesty od 12 do 18 hodín sa stravné zvýši zo šiestich na 6,60 eura, čiže o 30 centov, a pri trvaní nad 18 hodín z 9,30 na 9,80 eura, teda o 50 centov. Najviac smie zamestnávateľ na každé jedlo prispievať sumou 55 percent stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v rozsahu 5 až 12 hodín. Maximálne teda zamestnancovi bude môcť namiesto doterajších 2,20 prispieť 2,31 eura.

Podľa Martina Hoštáka z Republikovej únie zamestnávateľov sa náklady na zamestnávanie z titulu stravovania významnejšie zvýšia len veľkým firmám s vyšším počtom zamestnancov. „Zvýšiť sa však zároveň má minimálna mzda, menia sa daňové zákony, čo dokopy vôbec neprispieva k zlepšovaniu podnikateľského prostredia na Slovensku,“ hovorí. V poslednom období, ako pripomína, rastú reálne mzdy, inflácia je nízka, ani ceny potravín sa nezvyšujú. Ak preto ceny v stravovacích zariadeniach rástli, zrejme to takisto treba pripísať vyšším mzdovým nákladom na personál. Hošták tiež nevylučuje, že úpravu stravného majitelia reštaurácií využijú na zdraženie ponuky.

„Takéto zvýšenie ceny gastrolístka pri počte zhruba 20 pracovných dní znamená pre zamestnávateľa navýšenie nákladov len asi o 1,7 eura mesačne. Pre malý podnik to nebude fatálny problém a pre zamestnanca je to skôr predvolebný ťah, ako reálna pomoc,“ reaguje prezident Slovenskej asociácie malých a stredných podnikov Vladimír Sirotka. Oveľa jednoduchšie by podľa neho bolo riešiť príspevok na stravné paušálnou peňažnou sumou 30 až 40 eur vo výplate. Myslí si, že nová „neokrúhla“ cena stravenky si vyžiada zložitejšie vyúčtovanie.

Gastrolístky sú ceniny, ktoré si pri manipulácii vyžadujú osobitný režim, čo tiež zamestnávateľom zvyšuje náklady. Zamestnanci v tejto „papierovej forme“ de facto dostávajú časť výplaty. Manipulácia s nimi zvyšuje aj náklady reštauráciám a obchodom, ktoré ich prijímajú, keďže na hotovosť ich následne musia meniť za poplatok. Slušný príjem a isté zisky z nich majú licencované vydavateľské spoločnosti. Za bývalej vlády Ivety Radičovej sa uvažovalo o zrušení gastrolístkov, povinný 55-percentný príspevok zamestnávateľa sa mal jednoducho vyplácať zamestnancom do mzdy. Napokon sa dodnes nič nezmenilo.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #ceny #gastrolístky #stravné lístky