Smer Hrušovského kandidatúru na predsedu NKÚ nepodporí

Poslanec NR SR za KDH Pavol Hrušovský sa zrejme predsedom Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) nestane. Podľa najnovších informácií jeho prípadnú kandidatúru Smer-SD nepodporí. Hrušovského chcelo na tento post navrhnúť KDH. Doteraz nezískalo ani podporu opozície.

07.10.2014 10:15
pavol hrusovsky kandidat na prezidenta Foto: ,
Pavol Hrušovský
debata (13)

Jednou z podmienok Smeru-SD je, aby sa na kandidátovi na šéfa NKÚ dohodla aspoň časť opozície. Na čele NKÚ už viac ako dva roky po skončení svojho funkčného obdobia presluhuje predseda Ján Jasovský.

Fico prisľúbil opozícii post predsedu NKÚ po parlamentných voľbách. Podľa povolebnej dohody kandidáta navrhovala SaS, ktorá neuspela s Kamilom Krnáčom ani s Vladimírom Klimešom. Smer-SD a Fico argumentovali, že opozícia musí hlasovať za svojho kandidáta do posledného človeka, čo sa ani raz nestalo.

Premiér neskôr navrhol, aby každá z opozičných strán predstavila svojho kandidáta, z ktorých by si Smer-SD vybral. Ak sa opozícia dohodnúť nedokáže, Fico pripustil možnosť, že jej ponúkne kandidátov, ktorí vyšli z jej radov a v minulosti zastávali zodpovedné funkcie.

Ako príklad spomenul bývalého šéfa Štatistického úradu SR Petra Macha (KDH), bývalého predsedu Úradu pre verejné obstarávanie Bélu Angyala (blízky strane Most-Híd) či niekdajšieho riaditeľa SIS Karola Mitríka (blízky SDKÚ-DS). Ako tretiu možnosť premiér ponúkol výberové konanie organizované úradom vlády, teda podobný postup, ako zvolila Iveta Radičová pri hľadaní šéfa Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).

Funkčné obdobie Jána Jasovského sa skončilo vo februári 2012. Keďže parlament stále nezvolil jeho nástupcu, zostáva na čele úradu.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #NKÚ #Pavol Hrušovský