Glváč doma privítal slovenských vojakov z Afganistanu

Slovenských vojakov z poslednej rotácie v rámci operácie ISAF v Afganistane privítal v utorok v centre Topoľčian minister obrany Martin Glváč.

07.10.2014 13:10
debata (2)

Za desať rokov sa v tejto operácii vystriedalo v 22. rotáciách 3 591 príslušníkov slovenských ozbrojených síl, medzi nimi aj sedemnásť žien. Dnes ich bolo na topoľčianskom námestí viac ako 240. Počas symbolickej kontroly prítomnosti zazneli aj mená Daniela Kavuliaka, Edmunda Makovníka a Patrika Fraštiu, ktorí minulý rok zahynuli pri plnení bojových úloh. V Afganistane zostalo už len 55 slovenských vojakov, ktorí sa vrátia do konca roka.

Šéf rezortu obrany Martin Glváč ocenil pôsobenie všetkých slovenských vojakov v ďalekom Afganistane. Ich prácu podľa neho vysoko hodnotia aj zahraniční partneri, s ktorými sa stretáva. "Vďaka vám sú dnes slovenskí vojaci synonymom spoľahlivosti, profesionality a absolútnej dôvery. V každej rotácii odviedli kus dobrej práce a prezentovali sa len na tej najlepšej úrovni,“ povedal Glváč. Na topoľčianskom námestí pripomenul, že naši vojaci sa okrem vojenských výsledkov prezentovali napríklad aj postavením školy v Kandaháre. Medzi ich hlavné úlohy však patrila ochrana a obrana základne, poradenská činnosť jednotkám afganských bezpečnostných síl a zabezpečenie komunikačných a informačných systémov.

Slovenskí vojaci v Afganistane podľa náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Milana Maxima zabezpečovali vstupy na spojenecké základne, mesačne len v Kandaháre skontrolovali 20-tisíc osôb a deväťtisíc vozidiel. Zanechali za sebou dva milióny metrov štvorcových odmínovaných plôch, všetko bez jediného zranenia. Podieľali sa na budovaní ciest, nemocníc a škôl.

V budúcom roku by do Afganistanu malo odísť v dvoch polročných rotáciách 65 vojakov do novej výcvikovej misie Resolute Support, ich vyslanie však musí schváliť Národná rada SR.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Slovenskí vojaci v Afganistane #Martin Glváč #operácia ISAF