Kto preplatí liečenie psychiatrických pacientov?

Pat, ktorý nikto nechce riešiť a dopláca naň pacient. Denník Pravda upozornili ambulantní psychiatri, že niektoré psychiatrické nemocnice odmietajú pacientov, pretože im súkromné zdravotné poisťovne za ich liečbu nezaplatia.

07.10.2014 20:00 , aktualizované: 08.10.2014 07:00
lekár, lekári, nemocnica Foto:
Ambulantní psychiatri upozornili, že niektoré nemocnice odmietajú prijímať pacientov.
debata (27)

Od problému zatiaľ kompetentní dávajú ruky preč. Ministerstvo zdravotníctva, ako aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou sa obhajujú tým, že do zmlúv medzi nemocnicami a poisťovňami vstupovať nemôžu. Čakajú zodpovední na to, kým sa stane tragédia?

Situácia s umiestnením v psychiatrických zariadeniach sa vyhrotila v banskobystrickom regióne v posledných šiestich mesiacoch. Denník Pravda na to upozornili ambulantní psychiatri, ktorí nedokázali svojich pacientov v ťažkom stave dostať do nemocnice v Kremnici, skúšali aj susedné zariadenia v Nitrianskom kra­ji.

Nemocnice podľa nich nechcú prijímať najmä tých, ktorí sú poistení v dvoch súkromných zdravotných poisťovniach Dôvera a Union. Ide pritom aj o také stavy, keď pacient trpí samovražednými myšlienkami a potrebuje byť pod stálym dohľadom lekárov.

K psychiatrovi Vladimírovi Hacekovi z Krupiny chodí pacientka už tri dni do ambulancie na infúzie a bude ich dostávať dovtedy, kým pre ňu lekár nenájde miesto v nemocnici. Hrozí, že ak by ju pustil domov, mohla by spáchať samovraždu. V regióne sú psychiatrické zariadenia v Kremnici a v Rimavskej Sobote, pacienti však chodia aj do nemocníc v Hronovciach a Veľkom Záluží, ktoré sú v Nitrianskom kra­ji.

Prečítajte si glosu Mariána Repu Na úkor pacienta.

„Kam s pacientom, ktorý má samovražedné myšlienky? Obvolávam viaceré nemocnice a v prvom rade sa ma opýtajú, v akej poisťovni je pacient poistený. Pri zdravotnej poisťovni Dôvera a Union všade dostanem rovnakú odpoveď: skúste inde,“ hovorí Hacek, ktorý sa viackrát obrátil aj na zdravotné poisťovne, ale nič sa nevyriešilo. Upozorňuje, že je to už na hrane, kedy sa začína zahrávanie s ľudskými životmi.

Poukazuje, že v prípade pacientky so samovražednými myšlienkami je hospitalizácia jediný ochranný mechanizmus, pretože je v chránenom prostredí. Myšlienka na samovraždu sa v začínajúcom štádiu dá podchytiť a liečiť. „Ak sa však s myšlienkou na sebaublíženie pacient v nekontrolovanom prostredí stotožní, je problém,“ uviedol Hacek. Podotkol, že v takýchto prípadoch sú ohrození aj lekári. Za to, že pacienta v ťažkom stave nedostali do nemocnice, môžu byť trestne stíhaní za neúmyselné ublíženie na zdraví.

Psychiater z banskobystrického regiónu, ktorý chcel zostať v anonymite, povedal, že je to taká politika zdravotných poisťovní. „Ocitáme sa v situácii medzi dvoma mlynskými kameňmi. Na jednej strane nás tlačí pacientov zdravotný stav, chceme sa riadne o neho postarať, na druhej strane je tu tlak neprijať ho, pretože sú tu finančné problémy nemocníc s poisťovňami,“ dodáva ambulantný lekár, podľa ktorého nikto nemá kontrolu nad súkromnými zdravotnými poisťovňami a zmluvy si uzatvárajú, ako chcú. „Ako je možné, že si vykazujú zisky, platia poistencom rôzne bonusy, ale zdravotnú starostlivosť im nezaplatia? Niekto by sa tým už mal zaoberať,“ dodal.

Ministerstvo zdravotníctva argumentuje, že ak majú nemocnice takéto problémy, majú okamžite kontaktovať príslušnú zdravotnú poisťovňu. „V každom prípade platí, že akútneho pacienta nemocnica nemôže odmietnuť, ale ani neakútneho, toho treba preobjednať, no v žiadnom prípade nie odmietnuť,“ tvrdí riaditeľka komunikačného odboru ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

Zdravotné poisťovne uvádzajú, že nemocniciam za hospitalizácie platia. „Zdravotná poisťovňa Dôvera psychiatrickým nemocniciam tento rok zvyšovala výšku zmluvného rozsahu aj ceny na začiatku tohto roka,“ tvrdí hovorkyňa poisťovne Monika Šimunová. O koľko však neuviedla.

Hovorkyňa zdravotnej poisťovne Union Judita Smatanová konštatuje, že uhrádzajú v týchto nemocniciach všetku poskytnutú zdravotnú starostlivosť, nadlimitné výkony platia vo výške 60 percent. „Cieľom takto nastavených finančných objemov nie je poskytovateľa limitovať, ale pripomínať všetkým našim zmluvným partnerom reálny fakt, že zdroje vo verejnom zdravotnom poistení sú obmedzené,“ dodáva Smatanová. Union spomínaným psychiatrickým nemocniciam podľa nej uhrádza za jeden deň pobytu pacienta najvyššiu úhradu spomedzi všetkých zdravotných poisťovní. Vedenia psychiatrických nemocníc v Kremnici, Hronovciach a vo Veľkom Záluží denníku Pravda priamo nepotvrdili, že pacientov odmietajú. Podľa nich však musia príjem pacientov regulovať, práve pre obmedzenia zo strany zdravotných poisťovní.

Riaditeľ psychiatrickej nemocnici v Kremnici Tibor Ďurian uviedol, že nadlimity im neprepláca zdravotná poisťovňa Union. „Prijímame len akútne a urgentné stavy. Depresie, neurózy či protialkoholické stavy plánujeme na iné termíny,“ tvrdí Ďurian s tým, že za september prekročili limit o 107 percent. Či im ho zdravotná poisťovňa uhradí, nevedel povedať.

„V podmienkach psychiatrickej nemocnice Hronovce dlhodobo prekračujeme objem objednaných výkonov zo strany zdravotnej poisťovne Dôvera čiastočne aj preto, že sú u nás liečení pacienti z iných aj vzdialenejších regiónov, napríklad Banská Bystrica, Zvolen, Brezno,“ uvádza riaditeľ zariadenia Marek Zelman. Urgentný pacient podľa neho môže byť hospitalizovaný bez ohľadu na zdravotnú poisťovňu či miesto bydliska. „Nemáme však kapacity ani dostatočný objem objednaných výkonov pre eventuálne pokrytie nárastu počtu hospitalizovaných pacientov poisťovne Dôvera z iných regiónov,“ dodal Zelman.

Riaditeľka Psychiatrickej nemocnice vo Veľkom Záluží Beatrix Nováková k tomu povedala, že finančné limity sú predmetom pravidelného rokovania so zástupcami zdravotných poisťovní. „Zúčtovanie a úhrady sú bezproblémové pri akútnych stavoch,“ pripomenula riaditeľka. Podľa nej minulý rok nemocnica liečila pacientov aj nad limity zdravotných poisťovní vo výške 24 170 eur. „Tento objem zdravotnej starostlivosti bol v celom rozsahu financovaný zo zdrojov nemocnice,“ dodala.

Psychiater Hacek tvrdí, že nerozumie limitácii od zdravotných poisťovni. „Pre ne to musí byť finančne výhodnejšie zachytiť pacienta už v začínajúcom štádiu, pretože jeho liečba v nemocnici bude kratšia a lacnejšia, ako by do nemocnice priviezli pacienta v ťažkom stave záchrankou,“ myslí si. Psychiatrických pacientov je pritom viac, v porovnaní s minulými rokmi až 5– až 6-násobne.

V celej hre poisťovní o limity zostáva pacient na vedľajšej koľaji. Možnosti, ako sa brániť, má totiž obmedzené. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou môže podľa hovorkyne Sone Valášikovej kontrolovať, či zdravotná poisťovňa dodržiava povinnosti pri uzatváraní zmlúv s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti ustanovené zákonom. " V pôsobnosti úradu však nie je kontrola finančných limitov, ktoré si zdravotná poisťovňa pri uzatváraní zmluvy dohodne s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti," dodala.

Pripomenula, že nemocnica musí akútneho pacienta prijať, ak to neurobí, pacient sa môže sťažovať na vyššom územnom celku.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #psychiatria #pacienti #zdravotné poisťovne