Krajcer: Dozrel čas na odluku cirkví od štátu

Poslanci Daniel Krajcer a Martin Chren (nezaradení) listom pozvali na rokovanie o odluke cirkvi od štátu všetkých predsedov poslaneckých klubov v Národnej rade SR. Podľa poslancov to nebude prvé stretnutie v súvislosti s ich iniciatívou za finančnú nezávislosť cirkvi.

08.10.2014 09:52
Daniel Krajcer Foto: ,
Daniel Krajcer chce opäť iniciovať tému odluky cirkvi od štátu.
debata (21)

“Model odluky cirkvi od štátu sme už predstavili niektorým najvýznamnejším cirkvám. Stretnutia by mali pokračovať na expertnej úrovni, rovnako tak aj s predstaviteľmi mimovládnych organizácii,“ povedal Daniel Krajcer.

Bývalý minister kultúry je presvedčený, že pre tuto tému je potrebné získať širšiu spoločenskú a politickú podporu. “Populistické výstrely nič nevyriešia. Slovensko by sa malo odpútať od modelu financovania cirkvi z roku 1949 a prijať moderné a spravodlivé riešenie,” vysvetlil Krajcer.

Prechodné obdobie by malo trvať desať rokov

Krajcer ešte v máji ako člen NOVA prišiel s ambíciou otvoriť diskusiu o modeli nezávislého financovania cirkví a občianskej spoločnosti. Navrhoval, aby každý daňovník mohol poukázať jedno percento zo svojho daňového základu cirkvám a organizáciám tretieho sektora podľa vlastného uváženia.

Sumu by mohol rozdeliť medzi viacerých príjemcov. Tento model však nemá zvýšiť povinnosti daňovníka. Ak niekto podľa Krajcera nerozhodne o poukázaní jedného percenta, takéto prostriedky sa automaticky presunú do novozriadeného Fondu na obnovu kultúrneho dedičstva.

Na zabezpečenie plynulého prechodu na nový systém financovania cirkví a náboženských spoločností Krajcer navrhuje prechodné obdobie desať rokov, počas ktorých sa bude cirkvám dorovnávať prípadný rozdiel medzi výnosom z asignácie a výškou adresnej dotácie, ktoré cirkvi dostávajú zo štátneho rozpočtu. Po piatich rokoch bude dorovnávanie postupne klesať. Nemôže tak podľa Krajcera dôjsť k finančnému znevýhodneniu cirkví v období, kým si daňovníci nezvyknú na nový model ich financovania.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #cirkev #Daniel Krajcer #financovanie cirkví