Paška viní opozíciu z obštrukcie. Ak chce odvolávať Richtera, tak v noci, vyhlásil

Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer) na poslaneckom grémiu oznámil, že ak príde opozícia s návrhom na odvolávanie niektorého z členov vlády, bude sa o tom rokovať v noci.

08.10.2014 12:39 , aktualizované: 19:09
Pavol Paška Foto: ,
Predseda parlamentu Pavol Paška obvinil opozíciu, že množstvom svojich návrhov zákonov chce znefunkčniť parlament. Pohrozil jej preto nočnými rokovaniami.
debata (31)

Opozícia podľa Pavla Pašku svojimi návrhmi zákonov robí obštrukciu, ktorou sa snaží o znefunkčňovanie parlamentu, čo vládna strana neprijme. Ako povedal Paška v stredu na tlačovej besede po rokovaní poslaneckého grémia, októbrová schôdza, ktorá sa začne na budúci týždeň v utorok o 13:00, obsahuje 112 bodov, z toho je 73 poslaneckých návrhov od opozície.

„Oznámil som, že bez ohľadu na rozsah navrhnutého programu, schôdzu 31. októbra navrhnem ukončiť. Tento spôsob obštrukcie opozície ako vládna strana neprijmeme. Budeme realizovať vládny program a požiadavky ľudí,“ vyhlásil Paška.

Zsolt Simon chce od Pašku za výrok o nezmyselných návrhoch ospravedlnenie

Podpredseda strany Most-Híd Zsolt Simon vyzýva predsedu NR SR Pavla Pašku (Smer-SD), aby sa verejne ospravedlnil za svoje dnešné vyhlásenie, v ktorom opozičné návrhy zákonov označil za nezmyselné a nemajú čo ľuďom dať.

Paškove slová o nezmyselnosti opozičných návrhov rozhnevali Simona z Mosta-Híd. „Ako poslanec NR SR, ktorý bol legitímne zvolený, si vyprosujem od predsedu NR SR Pavla Pašku hodnotenie, ktorým v stredu hodnotil opozičné legislatívne návrhy, medzi nimi aj moje,“ hovorí Simon s tým, že jeho návrhy sledujú cieľ pomôcť občanom a nie sponzorom.

„Moje návrhy nie sú nezmyselné a sú tvorené v prospech občanov tejto krajiny,“ dodal Simon.

Stredajšie vyhlásenia predsedu parlamentu považuje podpredseda Mosta-Híd za prejav arogancie moci, ktoré nepatria do demokratickej spoločnosti.

Paška chce poslancov medzi ľuďmi, nie v parlamente

Paška pripomenul, že na 15. novembra vypísal voľby do komunálnych samospráv. „Na rozdiel od opozície, ktorá robí politiku v bratislavských kaviarňach a na Facebooku, ja to neprijmem. Smer robí politiku medzi ľuďmi a pre ľudí. Preto poslanci za Smer pôjdu do obcí a miest a budú sa stretávať s ľuďmi, počúvať, čo ich trápi a využijú svoju legislatívnu iniciatívu na zlepšenie života ľudí na Slovensku,“ zdôraznil Paška. Podľa neho rozpadávajúca sa opozícia využíva typ deštrukcie, aby parlament sedel nad nezmyselnými návrhmi, ktoré nemajú čo dať ľuďom.

„Trojchlapové strany kujú pikle v bratislavských kaviarňach a cez Facebook odkazujú, čo strašné sa deje,“ povedal. Podľa neho poslanci za Smer a funkcionári osemnásťtisícovej strany pôjdu medzi ľudí a potom prídu so zmysluplnými návrhmi, ktoré pocítia ľudia na vlastnej koži.

Paška nemieni stiahnuť z rokovania niektoré zákony ako v septembri. Prioritou však budú vládne návrhy, veci sociálneho balíčka, ktorý Smer schválil na sneme. „S vysokou pravdepodobnosťou neprerokujeme viaceré návrhy opozície,“ uviedol. Paška zároveň informoval, že aj vzhľadom na to, že chce ísť Smer medzi ľudí, podať im ruku, bude sa o návrhoch na odvolanie členov vlády, ak prídu, rokovať v noci. „To je efektívny spôsob. Môžu sa vyrozprávať,“ do­dal.

Opozícia má už dnes dostatok podpisov pod návrh na odvolávanie ministra práce Jána Richtera. Návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze, na ktorej má byť Richter odvolávaný, plánovali opoziční poslanci predložiť na budúci týždeň.

Opozícia nočné rokovania odmieta

Avizované nočné rokovania o odvolávaní ministrov v parlamente sú podľa predsedu poslaneckého klubu KDH Pavla Abrhana prejavom strachu Smeru. Ako povedal Abrhan, Smer sa bojí rokovania v normálnom čase o veciach, ktoré sú pre neho nepríjemné.

Parlament bude v októbri rokovať o 112 bodoch. „Zo 112 bodov je 73 opozičných a sedem vládnych. Z toho je vidieť, kto nepracuje a kto si nedostatočne plní svoju funkciu,“ upozornil Abrhan. Podľa Pašku opoziční poslanci chcú svojimi návrhmi znefunkčniť parlament. „Opoziční poslanci predkladajú návrhy v dobrej vôli s tým, že riešia ekonomickú, sociálnu situáciu na Slovensku. Je to ich právo a povinnosť predkladať takéto návrhy,“ dodal Abrhan.

Smer začína byť podľa predsedu poslaneckého klubu SDKÚ Ľudovíta Kaníka nervózny. „Rokovanie poslaneckého grémia sa nieslo v takejto atmosfére. Musia si zjesť kašu, ktorú si sami navarili. Zákonov na októbrovú schôdzu by nebolo toľko, keby nespravili hrubú politickú chybu na septembrovej schôdzi, keď amatérsky vyradili obrovské množstvo zákonov, čo vyvolalo reakciu opozície,“ povedal Kaník, pričom pripomenul, že opozícia následne stiahla zákony, ktoré sa presunuli na októbrovú schôdzu.

„Keby sme ich prerokovali v septembri, taký balík zákonov by dnes nebol. Je to kaša Smeru, z ktorej je nervózny, preto sa aj vyhráža nočnými rokovaniami pri avizovaných odvolávaniach členov vlády. Keď tomu chcú dávať ešte väčšie dramatično, je to len na nich,“ vyhlásil.

S nočnými rokovaniami nesúhlasí ani predseda poslaneckého klubu Most-Híd László Solymos. „O takýchto veciach by sa nemalo rokovať v noci. Je to nedôstojné,“ povedal. Podľa neho 112-bodový program je dôsledok toho, ako sa Smer-SD správal v septembri. Vládny Smer-SD v úvode 37. schôdze vyradil na podnet predsedníčky poslaneckého klubu strany Jany Laššákovej z programu 10 opozičných návrhov s odôvodnením, že sa týkajú komunálnych volieb a parlament by mal o nich rokovať až po nich.

Paška nevyhlási voľbu predsedu NKÚ

Pavol Paška neplánuje počas októbrovej schôdze parlamentu vypísať voľbu predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Vyhlásil, že nezaregistroval žiadny návrh opozície na kandidáta. „Aj horúci kandidáti KDH ochladli v rámci vnútrostraníckeho boja. Aj relatívne stabilné KDH sa dostalo do vnútrostraníckych problémov. Určite vnímate boj o predsedu poslaneckého klubu a podpredsedu hnutia,“ uviedol Paška. Podľa neho totiž už aj v KDH prebieha rozklad a v hnutí sú viaceré skupiny. „Nebudem dehonestovať tento inštitút vypisovaním volieb, ak opozícia nie je schopná ponúknuť relevantného kandidáta,“ konštatoval

Podľa Pašku je vysoko pravdepodobné, že Ján Jasovský zostane vo funkcii predsedu NKÚ aj druhé funkčné obdobie. Funkčné obdobie Jána Jasovského sa skončilo vo februári 2012. Keďže parlament stále nezvolil jeho nástupcu, zostáva na čele úradu. Paška zároveň pripomenul, že Jasovský bol kedysi kandidát vtedajšej opozície (HZDS) a nebol nominantom Smeru.

Podľa Pašku post predsedu NKÚ patrí opozícii. Paška vyzval opozíciu nech dá kandidáta, ktorý bude spĺňať odborné a ľudské predpoklady. „Chvíľu sa javilo, že KDH je schopné niekoho vygenerovať. Tento inštitút ukázal, ako je pravica rozbitá a roztrieštená a nie je schopná riešiť elementárne personálne akty. Aj KDH sa pomaly ocitlo na prahu rozkladu. Beží tam boj. Je tam krídlo z Nitry, krídlo z východu, Ján Figeľ,“ dodal Paška.

Fico prisľúbil opozícii post predsedu NKÚ po parlamentných voľbách. Podľa povolebnej dohody kandidáta navrhovala SaS, ktorá neuspela s Kamilom Krnáčom ani s Vladimírom Klimešom. Smer a Fico argumentovali, že opozícia musí hlasovať za svojho kandidáta do posledného človeka, čo sa ani raz nestalo. Premiér neskôr navrhol, aby každá z opozičných strán predstavila svojho kandidáta, z ktorých by si Smer-SD vybral. Ak sa opozícia dohodnúť nedokáže, Fico pripustil možnosť, že jej ponúkne kandidátov, ktorí vyšli z jej radov a v minulosti zastávali zodpovedné funkcie. Ako tretiu možnosť premiér ponúkol výberové konanie organizované úradom vlády, teda podobný postup, ako zvolila Iveta Radičová pri hľadaní šéfa Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).

31 debata chyba
Viac na túto tému: #opozícia #NR SR #odvolávanie #Zsolt Simon #Pavol Paška