Harabin sa bude uchádzať o miesto v Súdnej rade

O miesto v Súdnej rade SR sa bude v novembrovej voľbe uchádzať aj Štefan Harabin. Potvrdili to v Kancelárii Súdnej rady SR.

08.10.2014 14:42 , aktualizované: 17:23
debata (7)

Návrh s jeho kandidatúrou predložilo v stredu 10 sudcov Najvyššieho súdu SR. Miesto v tomto orgáne zostalo voľné po septembrovej zmene ústavy, ktorá oddelila funkciu predsedu najvyššieho súdu a šéfa Súdnej rady SR. V minulosti túto pozíciu zastával práve Harabin.

Sudcovia budú voliť svojho deviateho zástupcu v súdnej rade 25. novembra. Kandidátov treba predložiť do 13. októbra. Návrhy môžu podávať sudcovské rady, stavovské organizácie sudcov alebo najmenej desať sudcov. O svojom ďalšom zástupcovi v tomto orgáne môže rozhodovať 1 400 sudcov. Okrem deviatich členov volených sudcami sú v rade traja zástupcovia zvolení parlamentom, traja vládou a troch členov deleguje prezident.

Harabinovým protikandidátom na člena súdnej rady je Čimo

Protikandidátom Štefana Harabina v novembrovej voľbe na člena Súdnej rady SR bude Dušan Čimo, potvrdila predsedníčka združenia Za otvorenú justíciu Katarína Javorčíková. Novembrová voľba bude podľa nej akýmsi „lakmusovým papierikom, v akom stave je sudcovský zbor na Slovensku". „Bude to súboj princípov. My nelobujeme, nešpekulujeme,“ dodala.

Javorčíková zdôraznila, že Čimo už bol členom rady a plne sa osvedčil. Pri rozhodovaní brali do úvahy aj jeho účelové odvolanie.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Harabin #Súdna rada