Potravinári: Návrh o školských bufetoch je neodborný

Návrh podpredsedníčky NR SR Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD), ktorým chce obmedziť predaj niektorých potravín v školských bufetoch, sa neopiera o žiadne odborné závery. Nepredchádzala mu žiadna odborná diskusia, upozorňuje Potravinárska komora Slovenska (PKS).

08.10.2014 15:40
debata (8)

Komora preto žiada poslancov NR SR, aby návrh Zmajkovičovej, ktorá chce obmedziť predaj takmer všetkých potravín, nepodporili.

Potravinárska komora Slovenska vo svojom stanovisku, ktoré zverejnila na svojej internetovej stránke, ďalej informuje, že schválenie novely školského zákona zakáže aj také potraviny, ktoré nemožno považovať za nezdravé, ako je napríklad celozrnné pečivo či obyčajná makovka.

„Problémom nie je to, ktorá potravina je a ktorá nie je zdraviu prospešná, ale vyvážená strava a vyvážený príjem a výdaj energie,“ vysvetľujú potravinári. Podľa nich je hodnotenie potravín na základe ich nutričných vlastností veľmi zložité a dodnes sa na tom nezhodli ani odborníci v Európskej komisii.

Komora upozorňuje, že Zmajkovičová návrhom nedosiahne v školských bufetoch obmedzenie istého sortimentu, len sa predaj zakázaných potravín presunie do obchodov, ktoré následne vzniknú v blízkosti škôl.

Potravinárska komora Slovenska je toho názoru, že správnym stravovacím návykom by sa deti mali učiť už od útleho veku. Naučiť by sa to mali v rodine aj v škole a vo vzdelávaní o zdravom životnom štýle by sa mal viac angažovať aj štát. „Reštrikciou sa úspech určite nedosiahne,“ uzatvárajú potravinári.

Regulácia potravín v školách je vo svete bežná

Štátny tajomník ministerstva školstva Juraj Draxler hovorí, že regulácia potravín v areáli školy je vo svete bežnou praxou. Podľa neho v západoeurópskych štátoch platia v škole ešte prísnejšie obmedzenia.

Zmajkovičovej návrh v tomto zmysle rezort školstva podporuje. „Ak sa snažíme regulovať už to, k čomu majú deti prístup ako súčasť školských obedov, tak je pomerne nezmyselné, aby sme potom dovolili, aby v bufetoch mali prístup k úplne inému sortimentu potravín,“ dodáva pravá ruka ministra školstva.

Podľa Draxlera sa v zahraničných štúdiách nepotvrdzuje, že by regulácia potravín v škole viedla k vzniku bufetov v jej okolí, ktoré by boli zamerané na predaj nezdravých potravín.

Návrh Renáty Zmajkovičovej podporuje aj Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). Podľa jeho hovorkyne Marty Bujňákovej ho aj napriek určitým obavám zo zmenšenia ponuky produktov samosprávy akceptujú.

Zmajkovičová v návrhu novely školského zákona navrhuje zakázať v školách a v školských zariadeniach predaj doplnkových jedál typu rýchleho občerstvenia, potravín s vyšším obsahom soli alebo sladkých pekárenských a cukrárenských výrobkov s nižším ako tretinovým podielom ovocnej alebo mliečnej zložky. Podľa jej návrhu by sa nemali v bufetoch objaviť ani cukrovinky alebo cukrárske výrobky, zmrzliny, nanuky, mrazené ovocné drene.

V školách by sa nemohli predávať ani kolové nápoje alebo nápoje s obsahom chinínu či sýtené energetické nápoje, ale ani nápoje s obsahom kávy alebo náhrady kávy. Podľa Zmajkovičovej by mal byť zdravý životný štýl detí cieľom celej spoločnosti.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #školy #Renáta Zmajkovičová #potravinári #Potravinárska komora Slovenska