Zo šalátu si naberajú, koľko im chutí

Zdravšie jedlá by sa mali časom objaviť aj v školských jedálňach, nielen v bufetoch. V Prešove to už od septembra skúšajú so šalátovým pultom. K obedu si tak deti môžu vybrať z viacerých druhov šalátov. Na tanier si z nich naložia, koľko chcú. Materská škola Fraňa Kráľa a Základná škola Prostějovská spustili tento "šalátový experiment" ako prvé na Slovensku.

09.10.2014 14:00
deti, školská jedáleň, školské stravovanie, šaláty Foto: ,
Na základnej škole Prostějovská v Prešove majú od začiatku školského roka žiaci na výber viacero šalátov.
debata (2)

Podľa vedúcej školskej jedálne na Základnej škole Prostějovská Márie Semanovej sa nový nápad u detí ujal. „Teraz máme na výber tri druhy šalátov, doteraz bol jeden a len v mištičkách. Ide o to, že každé dieťa má rado niečo iné a cieľom je, aby jedli šaláty. Majú na výber, niektoré deti majú radšej mrkvový šalát, už menej zeleninový či ovocný,“ vysvetlila Semanová.

Žiaci si od začiatku školského roka zvykli na to, že si zo svojho šalátu môžu nabrať, koľko chcú. „Keď mali len jeden druh šalátu v mištičke, tak si ho buď nezobrali, alebo všetko nechali. Keď zistili, že zo šalátu, ktorý im chutí, si ešte môžu nabrať, už nebol problém,“ dodala.

Najväčší úspech má mrkvový šalát. „Mám ho najradšej, začať mi chutiť tu v škole,“ hodnotí druháčka Daniela Hredzáková. Tretiačka Júlia Pačutová si zase vyberá jablkový s pomarančom. „Je ovocný, zdravý, ovocie mám rada. Zvyknem ho jesť. Ako menšia som šaláty nemala rada, ale teraz mi chutia,“ dodala. „Je to výborný nápad, deťom to spestrí stravu, pričom si môžu vybrať taký, na ktorý majú chuť. Sú to vlastne švédske stoly, takže dieťa si môže zvoliť aj množstvo, aké chce,“ pochválila myšlienku vychovávateľka Eva Babylonská.

Výsledky tohto pokusu poskytnú Prešovčania ministerstvu školstva. To ich odprezentuje na októbrovej konferencii o školskom stravovaní v Banskej Bystrici.

Zmyslom projektu je podľa hovorkyne prešovskej radnice Veroniky Kmetóny-Gazdovej osvojenie si zdravých stravovacích návykov už v detskom veku. Práve tie sa podľa nej považujú za jednu z najúčinnejších foriem prevencie chorôb spájaných s nezdravým jedlom. „Na pilotný projekt Šalátové pulty v školskom stravovaní prichádzajú iba pozitívne ohlasy, tak zo strany školákov, ako aj zo strany dospelých,“ povedala hovorkyňa.

Mária Tejiščáková z oddelenia školstva prešovského magistrátu povedala, že už po mesiaci možno povedať, že sa tento spôsob konzumácie šalátov pekne osvedčil. "Škôlkari si zvykajú postupne, žiaci prvého stupňa o čosi rýchlejšie a žiaci druhého stupňa pristupovali od prvého dňa k pultu ako k úplne samozrejmej veci,“ opísala Tejiščáková prvé reakcie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #školy #zdravá výživa #stravovacie návyky #školská jedáleň #šalát