Minister Richter bude čeliť odvolávaniu

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter bude čeliť odvolávaniu. Návrh na vyslovenie nedôvery Richterovi podal vo štvrtok do parlamentu nezaradený poslanec Alojz Hlina. Podnet na odvolanie podpísalo 36 poslancov všetkých opozičných strán. Na zvolanie mimoriadnej schôdze stačí 30 poslaneckých podpisov.

09.10.2014 15:20
Ján Richter Foto: ,
Minister práce Ján Richter.
debata (32)

Opozícia chce Richtera zosadiť z funkcie pre kauzu prideľovania eurofondov spoločnosti Star EU. „To, že sa postavíme proti zneužívaniu eurofondov v parlamente, bude signálom aj pre Európsku úniu, že to myslíme vážne,“ uviedol vo štvrtok Hlina. Na mimoriadnu schôdzu podľa jeho slov plánujú pozvať aj slovenských europoslancov a zástupcov Európskej komisie na Slovensku.

Zistenia Konzervatívneho inštitútu o extrémnej úspešnosti spoločnosti Star EU pri čerpaní eurofondov, ktorú pred niekoľkými rokmi odporúčal starostom vtedajší generálny manažér Smeru-SD Richter, vypovedajú podľa opozičných poslancov o existencii ďalšej tunelárskej schémy obludných rozmerov.

„To, že nám dnes Európska únia zadržuje vyplatenie eurofondov za ťažké milióny eur, je práve dôsledok takýchto praktík. Niekto v tomto štáte nadobudol presvedčenie, že zdroje Európskej únie sú tu v prvom rade na to, aby sa rozkradli. V tomto obore sú smeráci veľmi vynaliezaví a bez zábran,“ povedal pred časom predseda SaS a europoslanec Richard Sulík.

Hlina rezortu práce a sociálnych vecí zároveň vyčíta, že dotáciu na zamestnanosť mladých za vytvorenie štyroch pracovných miest vo výške 23-tisíc eur dostal aj exekútorský úrad vedený Rudolfom Krutým. Ten predtým, ako sa stal exekútorom, pracoval v nebankovej spoločnosti Pohotovosť a neskôr túto spoločnosť ako exekútor zastupoval.

Predseda parlamentu Pavol Paška avizoval, že ak príde návrh na odvolanie člena vlády, zvolá ho na nočné hodiny. „Uvidíme, či to bude v noci alebo nie. Nemyslím si, že nočné zasadnutie k tak dôležitým témam je správne,“ konštatoval Hlina.

Opozičný poslanec Pašku zároveň prostredníctvom blogu i memoranda upozornil na to, že zasadať sa môže aj pred košickou vilou predsedu národnej rady. „V prípade, že prebehne nočné zasadnutie o odvolávaní ministra Jána Richtera v parlamente, tak rovnako prebehne i nočné zasadnutie Výboru za krajšie Košice a ochranu pred úžerníkmi pred jeho vilou v mestskom parku v Košiciach. Tak, ako je predpoklad, že rokovanie o odvolávaní Jána Richtera bude búrlivé, existuje rovnako predpoklad, že i zasadnutie Výboru za krajšie Košice a ochranu pred úžerníkmi bude búrlivé,“ uvádza Hlina.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #Alojz Hlina #Ján Richter #opozícia