Zvolenská: Na ebolu sme pripravení, riziko nákazy je však nízke

Slovensko je na situáciu s ebolou pripravené, vyhlásila v relácii Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) O 5 minút 12 ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská. "Riziko prenosu tohto ochorenia vôbec do Európy aj na územie Slovenska je naozaj nízke, ale nepodceňuje sa," hovorí ministerka. Podľa nej môžu byť slovenskí občania pokojní.

12.10.2014 15:09
Zuzana Zvolenská Foto: ,
Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská si myslí, že riziko prenosu eboly na Slovensku je veľmi nízka.
debata (14)

Šéfka rezortu zdravotníctva vymenovala niekoľko opatrení, ktoré pre ebolu prijalo Slovensko. Naša krajina spolupracuje so Svetovou zdravotníckou organizáciou aj s členmi rýchleho varovania pred nebezpečenstvami aj biologického charakteru. Slovensko má k dispozícii priestory, kam by umiestnili pacienta s ebolou. Sú na klinikách infektológie a geografickej medicíny v Košiciach a Bratislave, dodáva Zvolenská. Sú v nich špeciálne podtlakové priestory. V tejto chvíli majú dve lôžka, no môžu sa vybaviť obe aj štyrmi lôžkami.

„Ale takisto sa dá v nejakom extrémnom prípade vyčleniť celé poschodie,“ uviedla ministerka. Podľa nej sme technicky vybavení aj na prípadnú prepravu pacienta. Zvolenská tiež ľudí upozorňuje, že potrebné informácie môžu získať na webe Úradu verejného zdravotníctva SR, kde sú informácie o ochorení, odporúčania pre cestovateľov aj informácie o preventívnych opatreniach. Na úradoch verejného zdravotníctva funguje 24-hodinová služba, aby sa mali lekári na koho obrátiť. Okrem toho priebežne lekárov školia.

Slovensko zdravotníkov do Afriky nepošle

Šéfka rezortu zdravotníctva dodala, že podmienky v západnej Afrike sú život ohrozujúce aj pre zdravotnícky personál. Organizovaná účasť zdravotníkov je preto podľa nej výlučne len na báze dobrovoľnosti. „Situácia, ktorá je v západnej Afrike, je taká dramatická aj preto, že tam nie sú dobré podmienky poskytovania zdravotnej starostlivosti, hygieny, sledovania vôbec epidemiológie,“ dodala.

Veľmi uvážlivo by pri vysielaní pomoci do postihnutých krajín postupoval aj poslanec SDKÚ a člen Výboru pre zdravotníctvo Viliam Novotný. „V tejto chvíli si myslím, že by sme sa mali sústrediť na to, aby sme boli najmä doma dobre pripravení,“ hovorí Novotný. Podľa neho by sme mali najmä zabezpečiť, aby naši lekári na ebolu nezabúdali. Riziko prenosu choroby do Európy je podľa neho síce nízke, ale nemožno ho vylúčiť. „Lebo viete, kedy môže lekár prehliadnuť diagnózu? Keď na ňu nemyslí. A vy bežne nemyslíte na to, že vo Svidníku do ambulancie vám môže prísť niekto s ebolou,“ doplnil poslanec.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #Zuzana Zvolenská #ebola #Viliam Novotný