Konkurzy na prokuratúrach budú naďalej neverejné

Majú podobný plat a výhody ako sudcovia, napriek tomu sú kandidáti na prokurátorov tajní, rovnako, ako aj konkurzy na tieto posty a ich výsledky. Verejnosť sa nedozvie ani informácie o tom, či majú príbuzných medzi prokurátormi a sudcami.

13.10.2014 12:00
Generálna prokuratúra, Bratislava Foto: ,
Novela zákona o Justičnej akadémii s verejnými výberovými konaniami na funkciu prokurátora nepočíta.
debata (1)

Aj keď odborníci upozorňujú, že pravidlá výberových konaní by mali byť na prokuratúre nastavené podobne ako v súdnictve, kde sú verejné, situácia sa pravdepodobne nezmení. Nebola ju ochotná riešiť bývalá vládna koalícia a nechce ju riešiť ani súčasná vláda. Pritom v minulosti získavali miesta prokurátorov často rodinní príslušníci ústavných sudcov či predsedov súdov.

Tajnosti okolo prokurátorov, ktorých je v súčasnosti takmer 900, sú väčšie ako pri sudcoch aj v prípade majetkových priznaní. Pokiaľ si majetky sudcov môže ktokoľvek pozrieť na internete, tie prokurátorské sa nezverejňujú. Má ich síce k dispozícií Generálna prokuratúra, no či kontroluje ich súlad s príjmami prokurátorov a spôsob ich nadobudnutia, nie je známe.

Prokurátori sú síce na rozdiel od sudcov, ktorí majú status ústavných činiteľov, „len“ verejnými činiteľmi, majú však takmer rovnaké podmienky. Tak ako sudcovia dostávajú prokurátori aj 13. a 14. plat. Umožňuje to zákon o prokurátoroch.

Advokátka Zuzana Čaputová spolupracujúca s Via Iuris tvrdí, že aj keď systém prokuratúry nie je úplne totožný so súdnym systémom, aj tu by mali byť nastavené pri výbere ľudí transparentné princípy. „Princíp transparentnosti pri výberových konaniach by aj na prokuratúre zabránil podozreniam z rodinkárstva,“ reagovala Čaputová.

Zmeniť to mal zákon o prokuratúre už počas vlády Ivety Radičovej. Výberové konania na prokuratúre mali byť verejné tak, ako sú nastavené dnes u sudcov. Vo vtedajšej vládnej koalícii však návrh neprešiel. Zostala len časť reformy vtedajšej exministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (Most-Híd), a to verejné výberové konania na súdoch a zrušenie justičných a právnych čakateľov na súdoch a prokuratúre. Takto chcela riešiť, okrem iného, aj problém rodinkárstva.

Novela zákona o Justičnej akadémii, cez ktorú mení rezort spravodlivosti viaceré justičné zákony, však s verejnými výberovými konaniami nepočíta. Na otázku, prečo tak ministerstvo neurobilo, dostala Pravda odpoveď, že ustanovenia o prokuratúre pripravovala Generálna prokuratúra.

„Keďže nemajú zákonodarnú iniciatívu, zmeny zákona, ako to navrhli, predkladá rezort spravodlivosti,“ uviedla hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová. Na rovnakú otázku adresovanú Generálnej prokuratúre Pravda žiadnu reakciu niekoľko dní nedostala. Pritom verejné konkurzy na prokurátorov majú napríklad v susednom Rakúsku.

V prípade sudcov je verejná kontrola podstatne väčšia. Pri konkurzoch na miesta sudcov sa po novom bude dokonca ústna časť výberového konania povinne nahrávať a následne zverejňovať na internete. Navrhla to poslankyňa Anna Vitteková (Smer) cez pozmeňujúci návrh k novele zákona o Justičnej akadémii. Jej iniciatívu už schválil ústavnoprávny výbor, definitívne slovo budú mať ešte poslanci na schôdzi, ktorá sa bude konať tento mesiac.

Vládni poslanci pri konkurzoch na sudcov ustúpili tlaku verejnosti. „Bude to väčšia transparentnosť. Ukáže sa, ako celé výberové konanie prebiehalo,“ reagovala Vitteková na nahrávanie ústnej časti konkurzu. Poslanci Smeru tak zareagovali po dohode s ministerstvom spravodlivosti nielen na rozhodnutie prezidenta Andreja Kisku nevymenovať zatiaľ jednu z úspešných uchádzačiek konkurzu na súd v Rožňave, na ktorom pôsobí jej matka ako sudkyňa.

Denník Pravda ešte v máji upozornil na pochybnosti pri viacerých konkurzoch, keď uchádzači po ústnej časti poskočili napríklad z tretieho miesta v písomnej časti vyhodnocovanej počítačom na prvé a vyhrali konkurz. Rezort spravodlivosti nevylučuje do budúcnosti, že ústna časť výberových konaní sa bude vysielať online cez internet.

Pre prokuratúru však vládni poslanci žiadny pozmeňovací návrh na verejné výberové konania nepripravili a neplánujú tak ani urobiť. Poslanec Anton Martvoň (Smer) upozornil, že prokuratúra má osobitný režim pri prijímaní prokurátorov z radov čakateľov oproti súdnictvu.

Martvoň pripomenul, že funkcia asistenta prokurátora nie je prípravou na funkciu prokurátora. Podľa neho asistent prokurátora môže v takejto funkcii pracovať až do dôchodku a nemusí sa uchádzať o justičnú skúšku. Ak ju aj získa, nemá zaručené, že bude úspešný vo výberovom konaní na voľné miesto prokurátora. „Rešpektujeme toto špecifikum prokuratúry,“ reagoval Martvoň.

Na súdoch sú konkurzy verejné

Pri výberových konaniach súdy zverejňujú zoznam kandidátov na funkcie sudcov aj spolu s ich profesijným životopisom na webovej stránke rezortu spravodlivosti. Uchádzači sú tiež povinní predložiť zoznam im blízkych osôb, ktoré sú sudcami, zamestnancami súdov či rezortu spravodlivosti alebo kandidátmi na členov výberovej komisie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prokuratúra #súdnictvo #transparentnosť #výberové konania