Vojnové siroty môžu žiadať o odškodné

Siroty, ktoré prišli o rodičov v bojoch počas druhej svetovej vojny, môžu od začiatku októbra požiadať štát o finančné odškodnenie. Na príspevok si zatiaľ nárokuje 44 osôb, ktoré už zaslali na ministerstvo spravodlivosti žiadosť o jeho vyplatenie.

13.10.2014 12:00
najvyšší súd, ministerstvo spravodlivosti Foto: ,
Slovenský zväz protifašistických bojovníkov pripravuje vzor žiadosti na príspevok pre vojnové siroty, ktorú treba zaslať na ministerstvo spravodlivosti. Na snímke budova ministerstva.
debata (5)

Potomkovia padlých účastníkov protifašistického odboja môžu písomné žiadosti spolu s dokladmi, ktoré dosvedčia ich nárok na príspevok, posielať do konca budúceho roka. Podľa Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov má na príspevok nárok okolo 400 ľudí.

Odškodňovanie vojnových sirôt vyplýva zo zákona o poskytnutí jednorazového finančného príspevku, ktorý začal platiť od októbra. Ak v národnom boji za oslobodenie v rokoch 1939 – 1945 padol alebo bol popravený jeden z rodičov, žiadateľ dostane od štátu 2 655,52 eura. V prípade, ak prišiel o oboch rodičov, výška odškodnenia je 3 983,27 eura. Nárok na polovičný príspevok vo výške 1 327,76 eura vzniká aj sirote, ktorej rodič zomrel na následky zranení v protifašistickom odboji.

Nárok sa týka aj tých, ktorých rodičia boli príslušníkmi československých zahraničných a spojeneckých armád, zomreli v koncentračnom tábore či vo vyšetrovacej väzbe, alebo vo väzení.

Predseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Pavol Sečkár hovorí zhruba o 400 sirotách, ktoré si môžu na príspevok nárokovať. „Neznamená to však, že všetci oň aj požiadajú. O tejto možnosti nemusia totiž vedieť,“ podotkol. Zväz podľa Sečkára neplánuje osobitne oslovovať každého z potomkov.

V týchto dňoch však pripravuje vzor žiadosti, ktorú treba zaslať na ministerstvo. Podľa Sečkára ho budú posielať do všetkých oblastných výborov, aby uľahčili sirotám, ktoré sú vo vyššom veku, uplatnenie nároku na ministerstve. Sečkár upozornil na to, že súčasťou žiadosti musia byť aj doklady, ktorými žiadateľ preukáže nárok na odškodné.

Sečkár poukázal popri vojnových sirotách aj na neuspokojivú sociálnu situáciu veteránov či vdov po padlých bojovníkoch. „Chceme presadiť, aby sa im zvýšil príplatok k dôchodku. V súčasnosti je to 20 eur, my chceme, aby sa zdvihol aspoň na 50 eur,“ vysvetlil.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #príspevok #odškodnenie #druhá svetová vojna #vojnové siroty