Prvá matematická trieda vznikla pred 50 rokmi

Matematiku na základnej škole v rodnom Brezne učil Máriu Križanovú jej vlastný otec. Dodnes si pamätá, že z obavy, aby ho nevinili z protekcie, bol na ňu oveľa prísnejší ako na ostatných žiakov. Prinieslo to však ovocie.

13.10.2014 15:00
Mária Križanová Foto: ,
Mária Križanová.
debata (1)

Z predmetu, na ktorý nie každý „má bunky“, Mária Križanová, vtedy ešte s dievčenským menom Alakšová, excelovala aj ako stredoškoláčka. Ako úspešnú riešiteľku matematickej olympiády ju veľmi prekvapila ponuka, ktorá odrazu prišla z Bratislavy.

„Bolo to v roku 1963, keď ma spolu s ďalšími talentovanými matematikmi a fyzikmi z celého Slovenska pozvali absolvovať maturitný ročník na vtedajšiu Strednú všeobecnovzde­lávaciu školu na Novohradskej ulici. Vznikla tu totiž odvážna myšlienka – založiť prvú experimentálnu triedu zameranú na rozšírenú výučbu týchto predmetov,“ spomína si po rokoch.

Výzvu prijala, spolu s ňou aj ďalších 25 vybraných študentov, z toho iba päť dievčat. Priznáva, nebolo pre nich ľahké opustiť pohodlie domova, priateľov a odísť do neznáma, do stredoškolského internátu. „Všetci sme sa však ocitli na rovnakej štartovacej čiare. Museli sme sa vyrovnať s omnoho náročnejšími požiadavkami aj s prísnejšími profesormi,“ pokračuje.

Napokon, ako dodáva, všetky prekážky prekonali. „Zmaturovali sme, možno aj s horším prospechom, aký by sme mali v domácom prostredí. Našou odmenou však bolo, že sme hravo absolvovali prijímačky na vysoké školy. A všetci sme sa dostali tam, kde sme si to vysnívali,“ tvrdí.

Rovnako, ako dodáva, sa všetci jej spolužiaci dobre uplatnili v živote. Vychutnali si krásu vedeckých objavov, boli pri zrode výpočtovej techniky, len výnimočne sa „presmerovali“ na chémiu, pedagogiku či právo. Získali doktoráty, inžinierske tituly. „Ja som roky pôsobila na Elektrotechnickej fakulte dnešnej STU, potom v Slovenskej akadémii vied. Okrem iného som robila program na statiku Mosta SNP či výpočtové modely na diagnostiku mozgových nádorov,“ hovorí.

Od čias, keď spolu skladali maturitnú skúšku, uplynulo už okrúhlych 50 rokov. Máriu Križanovú mrzí, že si jubileum nepripomenuli na spoločnom stretnutí. „Náš pán triedny profesor Július Šoltés, vynikajúca matematikárka Kornélia Kropiláková, no ani viacerí spolužiaci už nie sú medzi nami. Žijeme v rôznych kútoch Slovenska aj v zahraničí, poznačil nás vek, zdravotné problémy,“ zdôvodňuje. So spolužiakmi, s ktorými je v čase výročia aspoň v myšlienkach, by ju potešil akýkoľvek kontakt.

Informáciu o otvorení prvej špeciálnej matematickej triedy na terajšom bratislavskom Gymnáziu Jura Hronca uvádza aj školská ročenka. „Sme hrdí, že naši predchodcovia sa vydali na túto cestu,“ zdôrazňuje jeho súčasná riaditeľka Zuzana Munková.

Pripomína, že škola, ktorá má dnes vynikajúce renomé a vychovala pre prax tisíce zdatných matematikov a informatikov, si len pred niekoľkými dňami pripomenula už 55. výročie svojho vzniku. „Iba v tomto roku sme sa úspešne zúčastnili 15 medzinárodných olympiád, za posledných päť rokov sme z nich priniesli 45 medailí,“ vymenúva úspechy študentov, ktorí nasledovali po „priekopníkoch“.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #žiaci #školstvo #stredná škola #matematika