Most-Híd napadne zákon o občianstve na európskom súde

Most-Híd pripravuje podanie slovenského zákona o štátnom občianstve na Európsky súd pre ľudské práva.

13.10.2014 12:09
Bugár, Gál Foto:
Predseda Mostu-híd Béla Bugár s poslancom Gáborom Gálom.
debata (5)

Ako povedal novinárom poslanec NR SR Gábor Gál, tento súd však už dve podania zamietol. „Musíme preto nájsť takú právnu konšteláciu, ktorá presvedčí európsky súd, že našim občanom boli porušené práva, ktoré garantuje európsky dohovor o ľudských právach,“ uviedol. To je podľa neho predovšetkým právo na súkromie, na rodinný život a na súdnu ochranu. „Podľa nás ani v jednom tomto bode slovenský zákon toto právo nezabezpečuje", konštatoval.

Po tom, ako ústavný súd nerozhodol, sa podľa Gála zdá, že jedinou inštitúciou, ktorá môže dať bodku za celou nešťastnou záležitosťou v súvislosti so štátnym občianstvom, je NR SR. „Preto sme do parlamentu predložili návrh novely zákona o štátnom občianstve. K dnešnému dňu prišlo o občianstvo proti svojej vôli takmer 900 občanov. Pred rokom 2010 s tým problém nebol. Slovenský zákon bol reakciou na maďarský zákon. Slovenské obavy sa však nenaplnili, pretože len šesť percent z 900 občanov nadobudlo maďarské občianstvo. V drvivej väčšine títo občania získali české občianstvo, nemecké a rakúske,“ upozornil Gál. Súčasný zákon nie je podľa Gála vykonateľný. „Ak niekto nadobudne štátne občianstvo a neoznámi to, slovenské orgány sa o tom nedozvedia,“ upozornil.

Most-Híd opakovane navrhuje, aby sa vrátil zákon o štátnom občianstve pred rok 2010, keď neexistovalo žiadne obmedzenie pre získanie cudzieho občianstva. „Navrhujeme tiež, aby tí, čo v tomto období stratili slovenské občianstvo, mohli ho získať naspäť,“ dodal Gál.

Minister vnútra Robert Kaliňák v septembri avizoval, že má pripravenú novelu zákona o štátnom občianstve, ktorá ma zmierniť dnes platnú legislatívu, stále však čaká na signál ministerstva zahraničných vecí. Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák vtedy povedal, že rozhodne v októbri. Ústavný súd v septembri odmietol preskúmať ústavnosť zákona o štátnom občianstve, ktorý zakazuje občanom SR dvojaké štátne občianstvo. Plénum podanie zamietlo z procesných dôvodov, lebo ani za návrh poslancov, ani za návrh sudcu spravodajcu nehlasovala potrebná nadpolovičná väčšina.

Novelizované ustanovenia zákona schválili poslanci NR SR ako reakciu na maďarský zákon, umožňujúci získať maďarské občianstvo aj Maďarom, ktorí nemajú trvalé bydlisko na území Maďarska. Na základe tohto zákona, novelizovaného v roku 2010 slovenskí občania, ktorí prijmú občianstvo aj inej krajiny, prídu o slovenský pas. Na sporné ustanovenie, podľa ktorého strácajú slovenské občianstvo všetci, ktorí prijali občianstvo inej krajiny, najväčšmi doplácajú občania ČR. Za nimi nasledovali tí, ktorí prijali nemecké, rakúske a maďarské občianstvo. Ministerstvo vnútra pracuje na novej verzii novely zákona o štátnom občianstve, ktorá má byť miernejšia ako doterajšia a má sa viazať k miestu trvalého pobytu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Gábor Gál #Most-Híd #zákon o občianstve #dvojité občianstvo