Vláda má vysvetliť, prečo berie vedcom peniaze

V neriešiteľnej situácii sa ocitli vedci zo Slovenskej akadémie vied. Nevedia, či majú začať pracovať na vedeckých grantoch, keďže akadémii hrozí zoštíhlenie takmer o 500 zamestnancov. Dôvodom je nižší rozpočet na budúci rok. O koľko sa presne stenčí, rozhodne dnes vláda. Návrh rozpočtu v porovnaní so súčasným rokom pre akadémiu vyčleňuje o desať miliónov eur menej.

15.10.2014 09:30
debata (32)

Akadémia vied má v budúcom roku dostať 50 miliónov eur, čo je oproti súčasnosti pokles o 10 miliónov eur. „V roku 2010 sme od štátu dostali 65 miliónov eur. Odvtedy sa nám rozpočet zoškrtáva a nerozumieme prečo. Každé percento zníženia je pre nás veľmi bolestivé a odrazí sa na počte zamestnancov. Prepustených by malo byť 497 ľudí, asi šestina všetkých pracovníkov. Dotkne sa to nášho výskumu aj rozbehnutých projektov,“ vysvetľuje predseda Slovenskej akadémie vied Jaromír Pastorek.

Odborový zväz pracovníkov SAV preto žiada vládu, aby vysvetlila, ako dospela k zníženiu peňazí pre akadémiu. Úrad vlády sa k tejto výzve nevyjadril, odporučil Pravdu na ministerstvo školstva. „Existuje dohoda, že vláda by mala navýšiť rozpočet na vedu o osem miliónov eur v kapitole rezortu školstva. Teraz je pred nami úloha, aby sme spolu s vedením SAV rozhodli, akým spôsobom budú jednotlivé projekty financované,“ uviedla hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Problém podľa odborárov aj samotných pracovníkov je, že spomínané milióny nepôjdu do akadémie priamo, ale cez Agentúru na podporu výskumu a vývoja. Znamená to, že akademici nebudú mať peniaze isté, získajú ich len pomocou projektov. Do grantových výziev sa budú môcť zapojiť podobne ako ďalšie inštitúcie.

„Ak by sme aj granty získali, dostaneme ich až v polovici budúceho roka. Ale kto dovtedy vypracuje projekty, ak takmer 500 zamestnancov dostane výpoveď? Je to nelogické. K tým peniazom budeme mať ťažší prístup,“ vysvetľuje Daniela Illéšová, predsedníčka Odborového zväzu pracovníkov SAV.

Rezort školstva oponuje, chýbajúce zdroje si vraj akadémia bude môcť vykryť práve kvôli tomu, že sa bude podieľať na úspešných projektoch. „K prepúšťaniu je predčasné sa vyjadrovať,“ doplnila Ksenzsighová.

Odborári sa kvôli neriešiteľnej situácii v akadémii stretli včera na mimoriadnom zasadaní. Dohodli sa, že dnes, keď bude vláda rozhodovať o rozpočte, zorganizujú protest v areáli svojej budovy v Bratislave.

„Vyzvali sme aj ostatné pracoviská na Slovensku, aby vo svojich priestoroch urobili podobné zhromaždenie. Chceme poukázať na to, že na zoškrtanie peňazí pre takú významnú a výkonnú organizáciu, akou akadémia je, neexistuje dôvod. Vyzývame vládu, aby vysvetlila, na základe akej analýzy chce pristúpiť k tomuto kroku,“ povedala Illéšová.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #peniaze #Slovenská akadémia vied