Štát zaplatí štúdium začínajúcim praktickým lekárom

Už 135 absolventov lekárskych fakúlt sa prihlásilo do rezidentského programu, ktorého cieľom je vyriešiť nedostatok a vysoký vek všeobecných lekárov na Slovensku, a to najmä na dedinách. Záujemcovia o túto prácu budú mať náklady na ďalšie asi trojročné štúdium hradené z eurofondov a povinnosť absolvovať prax v nemocnici. Až potom získajú ambulanciu pre deti či dospelých v regióne.

15.10.2014 12:00
ministerstvo zdravotníctva, MZ SR, budova Foto: ,
Rezidentským programom chce ministerstvo zdravotníctva riešiť problém nedostatku lekárov v niektorých regiónoch.
debata

Podľa prezidenta Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztora o tri až päť rokov bude u nás chýbať až 700 obvodných doktorov. Preto ministerstvo zdravotníctva spustilo túto reformu. Jej súčasťou je postupné zvyšovanie kompetencií všeobecných lekárov aj rezidentský program. Podľa neho lekár, ktorý sa doň prihlási, už nebude musieť znášať finančné náklady za štúdium z vlastných peňazí. Bude ho financovať štát z eurofondov. Zatiaľ má na to k dispozícií päť miliónov eur. Rezort očakáva, že týmto priláka viac mladých ľudí do tohto odboru.

„Som presvedčená, že tento projekt pomôže skvalitniť všeobecné lekárstvo a očakávam, že sa zvýši záujem mladých lekárov práve o tento medicínsky odbor, ktorý bude aj finančne oveľa atraktívnejší najmä z dôvodu postupného rozširovania kompetencií všeobecných lekárov," povedala ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.

Program začal fungovať tento mesiac. Prihlásiť sa doň môžu buď absolventi lekárskych fakúlt bezprostredne po skončení štúdia, alebo lekári do 36 rokov, ktorí ešte nemajú atestáciu. Podmienkou je, že musia zostať pracovať na Slovensku, okrem Bratislavského kraja, a to po dobu päť rokov odvtedy, ako začnú samostatne vykonávať prax.

K praxi sa však dostanú až po dôkladnej príprave. Tá bude na atestáciu v odbore všeobecné lekárstvo pre dospelých trvať tri roky, v odbore pediatria štyri roky. Miestom pôsobenia rezidentov sú vybrané fakultné, univerzitné a regionálne nemocnice, do ktorých nastúpilo už 135 prihlásených lekárov. Poslednou časťou výučby bude polročná stáž v ambulancii u všeobecného lekára. Počas celého programu bude mať prijatý uchádzač garantované pracovné miesto v nemocnici, s rovnakým finančným ohodnotením ako iní neatestovaní lekári. Rezident si už počas tejto praxe môže vybrať región, kde bude chcieť potom pôsobiť. Náklady na jedného lekára rezidenta vyčíslilo ministerstvo na 20-tisíc eur na jeden rok.

Všeobecnou lekárkou pre dospelých plánuje byť aj Mária Obecajčíková, ktorá skončila školu v roku 2012 a momentálne pracuje v nemocnici v Trnave na infekčnom oddelení. „Vyskúšala som si rôzne oddelenia a stále sa myšlienkami vraciam k všeobecnému lekárstvu,“ uviedla. Rada by zostala v Trnave, pretože odtiaľto aj pochádza. Doteraz si prácu v nemocnici hradila sama, od tohto mesiaca je už zaradená do rezidentského programu.

Mladá lekárka Eva Radimáková by chcela byť pediatričkou. Je čerstvou absolventkou lekárskej fakulty a práve nastúpila na trojročnú prax. „Som už rozhodnutá, kde by som chcela pôsobiť. Pochádzam zo Serede a tam by som chcela aj pracovať,“ povedala Radimáková, ktorej vyhovuje, že bude sama sebe pánom a bude si manažovať pacientov. Ak by dostala ponuku pracovať do obce, kde by už bola ambulancia s vybavením, nemala by problém nastúpiť aj tam.

Účastníčkami programu sú aj Mária Obecajčíková... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Rezidentsky program, všeobecné lekárstvo, štúdium, lekári, ministerstvo zdravotníctva Účastníčkami programu sú aj Mária Obecajčíková (vľavo) a Eva Radimáková.

Obe lekárky privítali rezidentský program. To, že nebudú musieť znášať náklady, je pre ne veľkou výhodou. Považujú tiež za dôležité, aby ambulancie, do ktorých pôjdu, boli vybavené, a privítali by aj podporu obcí, napríklad výhodný nájom za ambulancie či vo forme príspevkov na plat sestričky.

„Zatiaľ nemôžeme jednoznačne určiť, kde by rezidenti mohli byť umiestnení, ale podľa analýzy je v našom kraji 56 lekárov v kategórii od 61 do 65 rokov a 20 lekárov od 66 do 70 rokov. Evidujeme však aj 12 lekárov v kategórii 71 až 75 rokov,“ povedala hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Veronika Fitzeková s tým, že chýbajúcich lekárov v niektorých obciach doteraz riešili úväzkovo, to znamená, že jeden lekár má viacej miest výkonu.

Žilinský samosprávny kraj ma pripravenú analýzu vekovej štruktúry všeobecných lekárov aj pediatrov. „V regióne máme 69 všeobecných lekárov pre dospelých nad 60 rokov. Tento počet predstavuje približne 30 percent a je len otázkou času, kedy sa rozhodnú títo lekári ukončiť svoju prax,“ uviedla Linda Adamčíková z komunikačného odboru. Podobne sú na tom aj pediatri. Voľné miesta priebežne zverejňujú na webovej stránke župy.

„V súčasnej dobe sa viac ako 40 lekárov pre dospelých v Trenčianskom samosprávnom kraji blíži k dôchodkovému veku. Potrebu týchto lekárov bude kraj riešiť v priebehu desiatich rokov,“ uviedla hovorkyňa trenčianskej župy Jana Paulínyová.

Prezident súkromných lekárov Ladislav Pásztor uviedol, že lekárov skôr bude treba do malých obcí ako do miest. „Už teraz máme tretinu lekárov v dôchodkovom veku, akútne sú najmä malé obce,“ tvrdí. Stovka mladých lekárov, ktorí to majú nasmerované do obvodov, je podľa neho dobrý začiatok, no ešte určite bude potrebná aj garancia štátu. Obvody, ktoré majú menej ako 1 800 pacientov, budú pre lekára nevyhovujúce. Očakáva aj, že v tomto smere vyvinú hlavné aktivity samosprávy.

Tie už teraz majú s hľadaním lekárov problémy. Z Mútneho v okrese Námestovo odišiel 72-ročný lekár zo zdravotných dôvodov. „Štyri mesiace sme zháňali za neho náhradu, nakoniec sa nám to podarilo v spolupráci s poliklinikou v Námestove, ktorá nám posiela lekárku,“ tvrdí starosta obce s 2 900 obyvateľmi Marian Murín. Je to však dočasné riešenie, pretože ide znova o dôchodkyňu. Obyvatelia obce by už chceli mať aj mladšieho lekára, takého však nevedia do malej obce dostať.

S podobným problémom zápasia aj v Okoličnej na Ostrove v okrese Komárno. Starostka Iveta Feketeová tvrdí, že tam majú 80-ročného lekára, ktorý je práceneschopný. „Nájsť za neho náhradu je pre nás teraz priorita číslo jeden. Nie sme veľký obvod, preto je problém dotiahnuť k nám nejakého lekára,“ tvrdí Feketeová. Obec má 1 500 obyvateľov, do obvodu patrí aj susedná obec Veľké Kosihy s 900 obyvateľmi. „Bola by som rada, keby sa nám podarilo dotiahnuť lekára aspoň na dva dni v týždni,“ dodala starostka s tým, že mu vedia ponúknuť aj priestory, aj ubytovanie.

Čo je rezidentský program

  • cieľom je zatraktívniť povolanie všeobecných lekárov a pediatrov a znížiť ich vekový priemer,
  • štát rezidentov odbremení aj od poplatkov za štúdium,
  • funguje od začiatku októbra 2014,
  • je financovaný z eurofondov, vyčlenených je naň 5 miliónov eur,
  • náklady na jedného rezidenta sú 20-tisíc eur ročne,
  • na Slovensku pôsobí približne 2¤500 všeobecných lekárov a 1¤200 pediatrov,
  • priemerný vek všeobecných lekárov pre dospelých je 55 rokov, priemerný vek pediatrov je 50,
  • od októbra sa do programu zapojilo 135 študentov,
  • v ktorých regiónoch nádejní všeobecní lekári budú nakoniec vykonávať svoje povolanie, bude jasné až po ukončení záverečnej skúšky vo všeobecnom lekárstve,
  • keď nastúpia rezidenti do praxe, zaväzujú sa zostať pracovať na Slovensku počas piatich rokov,
  • tento program nefunguje v Bratislavskom kraji, pretože ten nemôže čerpať eurofondy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo zdravotníctva #lekári #štúdium