Ďalšia petícia proti domu pre týrané ženy

Už v poradí tretiu petíciu proti zriadeniu domu pre týrané ženy spustili obyvatelia prešovskej mestskej časti Šidlovec. V prvých dvoch svoj nesúhlas s týmto zariadením vysvetľovali zvýšením kriminality v Šidlovci, v tretej už žiadajú v spornom dome zriadiť klub pre seniorov a multifunkčné ihrisko. Mesto Prešov, ktoré najskôr projekt pre týrané ženy podporovalo, teraz už ponúka združeniu MyMamy iné riešenie.

15.10.2014 14:00
debata (11)

„Mesto ponúklo alternatívny pozemok, kde by mohli tento projekt realizovať,“ uviedla hovorkyňa mesta Prešov Veronika Kmetóny Gazdová. „Táto alternatíva je pre nás neprijateľná. My už máme vypracovanú stavebnú dokumentáciu, s ktorou ťažko môžeme ísť do iného objektu,“ vyjadrila nespokojnosť projektová manažérka združenia MyMamy Iveta Baranová. Dom pre týrané ženy má byť v budove bývalej materskej školy, ktorú si združenie prenajalo od mesta ešte minulý rok. Do projektu už investovalo vyše 50-tisíc eur a na vypracovanie náhradnej dokumentácie ďalšie financie nemá.

Časť Prešovčanov prvýkrát prejavila svoj nesúhlas so zariadením pre týrané ženy v časti Šidlovec v júni tohto roka. Mesto však túto petíciu vyhodnotilo ako neopodstatnenú. V auguste tak nespokojní obyvatelia spísali ďalšiu. V oboch prípadoch sa odvolávali na hrozbu zvýšenia kriminality v mestskej časti. Aj združenie MyMamy sa rozhodlo bojovať a spísalo protipetíciu na podporu projektu.

Ako odpoveď prišla ďalšia, tretia petícia, ktorou obyvatelia Šidlovca tentoraz žiadajú mesto, aby namiesto domu pre týrané ženy zriadilo ihrisko a dom pre seniorov, ktoré by slúžili pôvodným obyvateľom. „Šidlovec má 3¤500 obyvateľov a okrem jednej krčmy nemá žiadnu občiansku vybavenosť. Prešov má množstvo priestorov, kde by tie týrané ženy mohli byť,“ argumentuje František Vraník, obyvateľ Šidlovca, ktorý sa pod petíciu podpísal.

Združenie MyMamy nemá nič proti požiadavkám Šidlovčanov, nevie si však vysvetliť, prečo majú záujem práve o budovu roky chátrajúcej materskej školy. „Dosiaľ im neprekážalo, že máme zmluvu podpísanú vyše roka, pričom to bolo stále medializované,“ vysvetľuje Baranová.

Šidlovčania však tvrdia, že o multifunkčné ihrisko už žiadali mesto niekoľkokrát. Iniciatívu občanov podľa hovorkyne Gazdovej mesto registruje a na ich žiadosť už jedno ihrisko vybudovalo.

O tom, či v bývalej materskej škole vznikne multifunkčné ihrisko, alebo bývanie pre týrané ženy, rozhodnú až noví poslanci, ktorí vzídu z novembrových komunálnych volieb. Stále je však platné uznesenie mesta o prenájme budovy združeniu MyMamy, ktoré čaká na stavebné povolenie.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #týranie #domov #Prešov #ženy #petícia