Za ohlásenie korupcie sľubujú odmenu aj ochranu

Šikanovanie v práci či výpoveď by sa mali stať minulosťou v prípade, že zamestnanec nahlási korupciu. Štát sľubuje takýmto ľuďom ochranu a aj finančnú odmenu až do výšky 17 600 eur. Stali sa totiž prípady, že zamestnanec upozornil na korupčné správanie či na hygienicky nevyhovujúce potraviny v obchodnom reťazci a čelil postihu.

17.10.2014 12:00
Robert Kaliňák, minister vnútra Foto: ,
Minister vnútra Robert Kaliňák.
debata (15)

Parlament včera veľkou väčšinou, 115 hlasmi, schválil zákon o opatreniach súvisiacich s oznamovaním protispoločenskej činnosti. Jeho cieľom je chrániť zamestnancov, ktorí poukázali na porušovanie zákona a výsledkom bola odveta zamestnávateľa.

Minister vnútra Robert Kaliňák ako predkladateľ hovorí o jednom kameni v budovaní múra, ktorý má byť hrádzou protispoločenskej činnosti. „Môžeme podať pomocnú ruku pre ľudí, že im vieme garantovať niektoré pozitívne veci. Rozhodne by som ich nikdy nenazýval udavačmi,“ povedal Kaliňák.

Viacerí poslanci sa zmienili o dobrom signáli, podľa opozície malo prísť takéto opatrenie skôr. „Tento zákon je len tehlička určitého typu ochrany a nemal by vytvárať ilúziu, že významným spôsobom zmení realitu,“ povedal nezaradený poslanec Miroslav Beblavý.

Zaujímavosťou je poskytnutie odmeny za ohlasovanie trestných činov a deliktov do výšky 50-násobku minimálnej mzdy. V súčasnosti je to 17 600 eur. Na odmenu nie je nárok automaticky, o jej priznaní rozhodne ministerstvo spravodlivosti. Podmienkou na jej vyplatenie je právoplatné rozhodnutie súdu o spáchaní trestného činu.

Kritici poskytovania odmien upozornili, že každý, kto sa dnes dozvie o trestnom čine, je povinný ho zo zákona oznámiť. Martin Hošták z Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) rozumie snahe povzbudiť ľudí oznamovať korupciu, ale môže to byť podľa neho morálny hazard. „Budeme občanov odmeňovať za dodržiavanie iných zákonov?“ spýtal sa. Advokát Ondrej Mularčík pred časom Pravde povedal, že odmena môže byť istým stimulom, ale má pochybnosti o jej efektívnosti.

Osobe, ktorá podá trestné oznámenie, sa zaručí, že sa v trestnom spise nebudú uvádzať údaje o jej totožnosti. Inšpektoráty práce dostanú tiež nové oprávnenie a budú môcť pozastaviť napríklad výpoveď zo zamestnania pri podozrení, že ide o odplatu zamestnávateľa.

Podľa právničky Evy Kováčechovej spolupracujúcej s Via¤Iuris ľudia nikdy nie sú vyhodení z práce za to, že upozornili na korupciu. „Dôvody sú zvyčajne organizačné, nikdy tam nie je bezprostredný zreteľný súvis, ktorý by zamestnávateľ nechal odhalený,“ poznamenala. Podľa nej zamestnanec nemusí dostať výpoveď, ale zmenia sa mu podmienky práce.

Svedčí o tom aj príklad ženy z Nitry, ktorá nechcela uviesť svoje meno. Ozvala sa proti krokom vedenia firmy, ktoré mohli znamenať hazard so zdravím pre obyvateľov v okolí. „Ja som sa ozvala a dostala som od nich trest. Preradili ma na iné pracovisko, ktoré je od toho môjho pôvodného vzdialené 30 kilometrov. Už druhý rok to prekonávam a stále sa nemôžem domôcť spravodlivosti. Vedenie podniku teraz čaká, že sama dám výpoveď, ale ja im tú radosť neurobím," povedala rozhodne.

Zákon ako protispoločenskú činnosť definuje trestné činy korupcie, poškodzovanie finančných záujmov Európskych spoločenstiev, machinácie pri verejnom obstarávaní, ale aj správne delikty, za ktoré možno uložiť pokutu s hornou hranicou vo výške najmenej 50-tisíc eur.

Terčom kritiky sa stala povinnosť, že okrem orgánov verejnej moci musia aj firmy s najmenej 50 zamestnancami vytvoriť systém vybavovania podnetov zamestnancov. Musia mať vnútorný predpis, ktorý určí podrobnosti o podávaní podnetov, o zachovávaní mlčanlivosti o totožnosti osoby, ktorá podala podnet, a musia určiť osobu, ktorá bude podnety prijímať a vybavovať. Ak si firmy povinnosti určené zákonom nesplnia, hrozia im postihy až do výšky 20-tisíc eur. Podľa Martina Hoštáka z RÚZ zákon „vytvára dodatočné povinnosti a administratívnu záťaž“.

Problémy s korupčným správaním a s rôznymi prešľapmi sú podľa viacerých poslancov hlavne vo verejnom sektore. Bývalý šéf Úradu pre štátnu službu Ľubomír Plai upozornil, že verejná správa je prepolitizovaná. Podľa neho ľudia v nej nemajú dostatočnú právnu ochranu, aby sa mohli správať nekorupčne, nepodliehali rôznym tlakom. Zdôraznil, že je zle nastavený systém a úradníci akoby viseli na šnúrkach od nohavíc politikov. Preto treba podľa neho odpolitizovať verejnú správu. „Kým to mať nebudú, tak nikto nič nebude oznamovať a všetci budú robiť v tom neefektívnom až nefunkčnom systéme potichu ďalej,“ dodal Plai.

Zákon nadobudne účinnosť od 1.januára 2015.

Anketa

Ohlásili by ste korupciu na pracovisku, ak by ste mali istotu, že vám za to nebude hroziť žiadny postih od zamestnávateľa?

Tatiana Sedláková (32)

projektová manažérka, Košice

V takom prípade by som sa nebála oznámiť korupciu. Určite by som to oznámila. Ak by bola zaručená beztrestnosť či anonymita, bol by to prínos pre celé Slovensko, lebo ľudia sa boja aj pri menej závažných veciach, nieto ešte pri korupcii."

Stanislav Chovanec (43)

podnikateľ, Nitra

Áno, aj keď zatiaľ som sa s tým ešte nestretol. Nemyslím si však, že to pomôže, ak budú ľuďom za to dávať finančné odmeny. Treba zmeniť celý systém. Verejné zdroje sú stále lákavé, najmä eurofondy, a myslím si, že tam je veľká korupcia.

Juraj Drdák (35)

živnostník, Jasenové

Myslím si, že by som korupciu ohlásil. Ešte som sa nikdy neocitol v takej situácii a dúfam, že sa ani neocitnem. Aj keď to znie ako fráza, ale mala by to byť povinnosť každého. A na druhej strane by sa mali sprísniť aj postihy pre páchateľov korupčných káuz, aby nevyviazli len so smiešnymi trestami.

Jozef Poroničák (31)

podnikateľ, Bratislava

Keby som bol zamestnanec a badal by som vyslovene korupčné správanie, určite by som to nahlásil. A spravil by som to, hoci aj za cenu, že by som z toho mal nejaké negatívne dôsledky.

Juliana Kochlicová Ištóková (40)

mestská úradníčka, Zvolen

Áno, ohlásila. Myslím si, že tieto veci sa týkajú nás všetkých, nielen pracovníkov vo verejnej správe, ale všetkých obyvateľov na Slovensku, pretože iba my všetci spolu môžeme tento neduh vykynožiť. Ani v súčasnosti som nikdy nemala pocit, že keby som prišla na niečo nekalé a povedala by som to svojmu zamestnávateľovi, že by som bola perzekvovaná.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #zamestnanec #zákon o ochrane oznamovateľov korupcie #hlásenie korupcie