Odborom, kde chýbajú učni, dá štát viac peňazí

Jednu štát podporí bohatšie, inej zase uberie. Stredné odborné školy budú od budúceho školského roka financované inak. Na prvákov v odboroch, ktoré uprednostňujú firmy, dostanú školy viac peňazí. Odbory, kde sa absolventi na trhu práce nevedia uplatniť, o financie prídu. Pre zamestnávateľov neatraktívne odbory tak budú školy zrejme sťahovať zo svojej ponuky.

17.10.2014 14:00
cukrár, kuchár, výučba, učeň, kuchyňa, cukrovinky Foto:
V praxi chýbajú aj absolventi potravinárskej výroby, napríklad cukrári.
debata (2)

Návrh na zmenu financovania predložilo ministerstvo školstva do pripomienkového konania. Úspešnejšie odbory majú podľa rezortu dostať na prváka o desať percent viac ako iné, naopak, príspevok na prváka v odbore, ktorý chrlí ťažko zamestnateľných mladých, má byť o desať percent nižší.

Zoznamy odborov, kde chýbajú absolventi a kde ich je, naopak, prebytok, pripravilo ešte predchádzajúce vedenie rezortu koncom minulého roka spolu s ministerstvom práce a zamestnávateľmi. Tie sa majú ešte do konca tohto roka aktualizovať.

Podľa súčasného zoznamu v praxi chýbajú absolventi v 39 odboroch. Týkajú sa najmä stavebníctva, strojárstva, obuvníctva, ale aj potravinárskej a poľnohospodárskej výroby. V minulom školskom roku v nich študovalo takmer 1 900 žiakov, z nich bolo v 1. ročníku 870 žiakov.

V tzv. prebytočných odboroch vlani študovalo vyše 10-tisíc žiakov, viac ako polovica boli prváci. Ide najmä o pomaturitné štúdium, dvojročnú maturitnú nadstavbu pre kuchárov, čašníkov a servírky a tiež odbory ako mechanik počítačových sietí či grafik digitálnych médií.

Koľkých škôl sa zmena bude týkať, rezort školstva nevyčísľuje. Nepredpokladá však, že zníženie príspevku by viedlo k zatvoreniu škôl. „Navrhované zmeny financovania i vzhľadom na navrhovanú výšku krátenia respektíve navýšenia normatívu nemajú za cieľ stredné odborné školy zatvárať, ale motivovať, aby robili nábor žiakov základných škôl do stanovených odborov vzdelávania,“ uviedla hovorkyňa rezortu Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

O odbory, ktoré chce ministerstvo uprednostniť, je slabý záujem. Potvrdzuje to riaditeľ Strednej odbornej školy v Považskej Bystrici Ján Kunovský. Triedy so zameraním stolár, strechár či inštalatér je problém naplniť. Škola sa preto rozhodla, že svojim budúcim učňom ponúkne benefity. Medzi ne patria zľavy na obedy, možnosť urobiť si vodičský kurz za zvýhodnenú cenu, pripravujú tiež otvorenie športovej triedy zameranej na futbal.

Zmena financovania môže znamenať aj zatvorenie niektorých odborov na niektorých školách. „Máme dilemu a budeme zvažovať, či otvoríme odbor grafik digitálnych médií, ktorý máme tri roky a je oň záujem,“ hovorí riaditeľka Strednej odbornej školy v Rožňave Diana Košťálová.

Absolventov ešte nemajú, preto je ťažké hodnotiť ich uplatnenie. V Rožňavskom okrese, kde je vysoká nezamestnanosť a málo firiem, sa podľa riaditeľky školy nedá veľa vymyslieť z hľadiska toho, čo potrebuje trh práce. Mnohí absolventi ich školy pracujú väčšinou na dohody, vyučení autoopravári odchádzajú do iných regiónov Slovenska, uplatnenie majú mechanici strojov a mechanici elektrotechnici.

Grafika digitálnych médií a mechanika počítačových sietí majú aj v Strednej odbornej škole elektrotechnickej v Trnave. V týchto odboroch sa učí približne polovica všetkých žiakov školy a zmenu financovania podľa doterajších zoznamov by škola zrejme pocítila. Nižší príspevok na prvákov by však existenciu školy podľa riaditeľa školy určite neohrozil. „Ale neviem, prečo to zaviedli, robili sme si štatistiky a naši chlapci sú v tomto regióne uplatniteľní,“ dodal riaditeľ školy Štefan Bílik.

Predseda Združenia pre rozvoj stredoškolského odborného vzdelávania František Tamašovič si myslí, že uprednostňovanie niektorých odborov by sa malo zvažovať podľa jednotlivých krajov. „Je iné preferovať hutníka v kraji, kde je hutnícky priemysel, a iné v kraji, kde treba iné odbory. Aj mechanikov, kuchárov či chemikov môže byť niekde prebytok a inde nedostatok,“ hovorí Tamašovič, ktorý je zároveň riaditeľom Strednej odbornej školy technickej v Šuranoch.

Potvrdzujú to aj skúsenosti dvoch škôl, ktoré majú v ponuke svojich učebných odborov nedostatkového mäsiara. Na Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Púchove, kde je mäsokombinát, otvorili učebný odbor mäsiar tento rok. Záujem o vyučených mäsiarov má tamojšia firma, ktorá učňom platí aj stravu a oblečenie. Hoci do tohto odboru chceli prijať desať žiakov, nakoniec sa podarilo získať šiestich. „Sme radi aj tým šiestim. A uvidíme, aký bude záujem tento školský rok,“ hovorí riaditeľ školy Ivan Kasár.

Učebný odbor mäsiar je aj na súkromnej strednej odbornej škole v Bardejove. Podľa riaditeľa školy sa naň nikto neprihlásil. Podobne je to s ďalším preferovaným odborom čalúnnik. „V okolí nie je nijaký mäsový priemysel. O krajčírstvo nie je záujem, pretože trh je plný čínskeho tovaru a krajčíri sa ťažko uživia. A čalúnnictvo učíme spolu so stolárstvom. Ale čalúnnika by sme chceli zachovať, aby toto remeslo nezaniklo,“ uzatvára riaditeľ školy Ľubomír Čekan.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #ministerstvo školstva #stredné odborné školy #trh práce