Penta a Haščák roky finančne pomáhajú .týždňu

Investičná skupina Penta a jej partner Jaroslav Haščák sa prihlásili k finančnej podpore časopisu .týždeň. Deje sa tak už štyri roky. Informácia vyšla najavo krátko po odvysielaní štvrtkovej relácie verejnoprávnej RTVS Pod lampou, ktorú moderoval šéfredaktor .týždňa Štefan Hríb.

17.10.2014 10:48 , aktualizované: 15:57
debata (202)

Témou relácie bolo, či je sloboda slova závislá od vlastníkov médií a prečo práve teraz dochádza k masívnej zmene vlastníctva. V diskusii sa spomínala práve Penta, ktorej zástupca však pozvanie nedostal. Penta najnovšie financuje kúpu 50-percentného podielu vydavateľstva Petit Press, ktoré vydáva denník Sme. A to krátko po tom, čo ovládla vydavateľstvá 7 PLUS a TREND HOLDING. Po skončení relácie v RTVS Penta na sociálnej sieti Twitter napísala, že „Štefan Hríb pozoruhodne moderuje dnešnú Lampu. Škoda, že zatiaľ nepovedal, že .týždeň už roky spolufinancuje Penta a Jaroslav Haščák“.

penta - twitter

Hovorca skupiny Penty Martin Danko Pravde povedal, že Twitter je neformálny komunikačný kanál Penty, ku kontu má prístup 300 zamestnancov, takže zo strany Penty nešlo o oficiálne zverejnenie uvedenej informácie. „Predpokladám, že to zverejnil niektorý z našich zamestnancov, keďže fakt, že pán Haščák finančne podporuje .týždeň, je v Pente pomerne známy. Jedná sa hlavne o súkromnú aktivitu pána Haščáka,“ uviedol Danko. Podľa neho podpora pre .týždeň sa udiala v minulosti aj cez nadáciu Penty. V poslednom roku išlo o odkúpenie nákladu časopisu v počte 1 000 kusov po dobu jedného roka. Tento náklad sa následne pravidelne distribuuje na slovenské gymnáziá pre študentov zadarmo.

Ako ďalej Danko povedal, Penta nie je v žiadnom akcionárskom vzťahu s .týždňom a ani nemieni do týchto vzťahov vstupovať. Haščák podľa Danka časopis podporuje zo súkromných dôvodov. „Nie je pravda, že Penta financuje .týždeň,“ tvrdil, naopak, Hríb. Ďalej vyhlásil, že Penta ho priamo alebo nepriamo nevlastní a nikdy nebude. Podľa neho je pravda, že Penta viackrát podporila projekty .týždňa, ktorý v tejto súvislosti oslovil najväčšie slovenské nadácie. „Od roku 2009 dodnes ide o sumu zhruba 250-tisíc eur (náš obrat za tie roky je zhruba 7 miliónov eur),“ uviedol Hríb a spomenul tiež predplatiteľskú kampaň časopisu pre stredné školy, o ktorej sa zmienila aj Penta.

Hríb priznal aj krátkodobý úver v roku 2012 od Privatbanky, ktorý za pol roka riadne splatili. V relácii Pod lampou boli ako hostia Dalibor Balšínek, zakladateľ Echo 24, Eva Hanáková, šefredaktorka tabletového magazínu Dotyk (obaja z Česka), šéfredaktor trend.sk Tomáš Czwitkovics a generálny riaditeľ Petit Pressu Alexej Fulmek. Na debate sa však nezúčastnil zástupca Penty, hoci hlavne o nej bola po celý čas reč.

RTVS včera zareagovala, že žiadala externého dodávateľa relácie (Štefana Hríba – pozn. red.), aby „vyvinul snahu zabezpečiť“ v diskusii aj účasť zástupcov Penty. „Všetky ďalšie medializované informácie súvisiace s vysielaním relácie Pod lampou dňa 16. októbra si RTVS overí a na základe faktov prijme opatrenia,“ povedala Dominika Šulková, manažérka marketingu a komunikácie s verejnosťou RTVS.

Podľa hovorcu Penty Danka RTVS ich do relácie nepozvala. „Aj napriek tomu, že diskusia bola hlavne o našej firme, my sme v posledných desiatich dňoch, vrátane pána Haščáka osobne, zverejnili náš postoj k mediálnym investíciám, takže sa nepozvaním necítime byť nijako dotknutí,“ poznamenal Danko.

Podľa neho debata Pod lampou potvrdila, že vlastnícke zmeny v médiách sú trendom a slobodu slova môže ťažko v časoch internetu ohroziť akýkoľvek oligarcha. „Že nie je možné mať kontrolu nad informáciami a že sloboda novinára závisí predovšetkým od jeho vnútornej integrity a hodnôt,“ dodal Danko.

Skupina Penta pred časom vstúpila do spoločností 7 PLUS a TREND HOLDING. V súčasnosti financuje nákup polovičného podielu vydavateľstva Petit Press cez spoločnosť NAMAV, ktorá je dcérskou firmou agentúry SITA. Druhú polovicu akcií Petit Pressu vlastní PSIS Petra Vajdu.

Nepriamy vstup Penty do vydavateľstva redaktori Sme nechcú, a preto jej vedenie podalo výpovede. Prekáža im, že Penta je spojená s údajným spisom Gorila. Výpoveďami pohrozilo viac ako 60 redaktorov, veľká časť redakcie ich podala ku koncu októbra. Neskôr však pripustila zmenu postoja. „Ak Penta ustúpi do minority, časť redakcie prehodnotí svoj postoj a zváži svoje zotrvanie v redakcii,“ píše sa v spoločnom vyhlásení vedenia Sme a šéfa Petit Pressu Fulmeka. Časopis .týždeň podporil redakciu Sme aj na svojej titulnej strane textom – NIE SME s podtitulom Penta narazila na nečakaný odpor.

Údajný spis Gorila, ktorý opisuje korupciu za druhej vlády Mikuláša Dzurindu, je najmä o finančnej skupine Penta. Kauza dolieha na politickú scénu od Vianoc 2011, keď anonym zverejnil na internete dokument popisujúci prepojenia politikov a podnikateľskej sféry. Novinár Tom Nicholson po zverejnení spisu povedal, že materiál ponúkol Sme, týždenníku Trend aj .týždňu. Nikto z nich to však nechcel zverejniť. Bolo to ešte dávno predtým, ako spis prenikol na internet. Sme to neskôr vysvetľovalo tým, že si nebolo isté pravosťou spisu. Kauza Gorila nie je doteraz vyšetrená.

Pôvodnú správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

202 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #.týždeň #Jaroslav Haščák