Lekári vymáhači dlhov. Takto si to predstavuje Dôvera?

Zdravotná poisťovňa Dôvera rozposlala ambulantným lekárom taký dodatok k zmluvám, aký sa ešte na Slovensku neobjavil.

17.10.2014 20:00 , aktualizované: 18.10.2014 15:00
Dôvera Foto:
Ilustračné foto.
debata (95)

Dáva im možnosť vyberať dlhy od neplatičov priamo v ambulancii. Ak pacient nebude chcieť dlžobu riešiť, lekár ho upozorní, že nabudúce mu recept na lieky nevypíše.

„Je to zneužívanie tretej osoby alebo medzičlánku a takáto forma sa vždy považuje za istý spôsob nátlaku. Poisťovňa sa má obrátiť priamo na pacienta a nezneužívať na vyberanie poistného tretiu osobu, najmä lekára, od rozhodnutia ktorého je pacient závislý,“ zhodnotil psychológ Karol Kleinmann.

Nový dodatok už preveruje Úrad pred dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Sú tu totiž podozrenia, že poisťovňa v ňom porušuje zákon. Úrad totiž tvrdí, že poistné má podľa zákona vyberať zdravotná poisťovňa a nie lekár. Dôvera sa bráni tým, že lekár je povinný upozorňovať neplatičov na ich dlhy a svoj návrh nepovažuje za protizákonný.

Prečítajte si aj komentár Petra Javůrka Systém je dokonalý.

Denník Pravda má k dispozícii kópiu dodatku k zmluve, ktorý lekári dostali na podpis zhruba na konci septembra. Týka sa pravidiel pri predpisovaní liekov. Jeho súčasťou je aj manuál, ktorý dáva návod lekárom, ako majú v prípade overovania dlhu a pri komunikácii s pacientom postupovať. Zdravotná poisťovňa Dôvera toto promuje ako novú službu pod názvom Bezpečné lieky online. Aby lekárov motivovala, núka im jedno percento z vybranej dlžoby.

Podľa manuálu lekár najprv v online systéme overí, či je pacient dlžník. Ak áno, tak potom mu ponúkne, že nedoplatok môže uhradiť v ambulancii. Pacient si môže vybrať aj inú možnosť, a to tú, že si od lekára vypýta všetky údaje vrátane čísla účtu poisťovne o jeho dlžobe. V prípade, že pacient nebude mať záujem ani o jedno riešenie, lekár ho musí upozorniť, že nabudúce mu lieky predpíše iba vtedy, ak bude mať akútny zdravotný problém. Ak príde na plánované vyšetrenie, recept už dostať nemusí.

Zdravotná poisťovňa Dôvera tvrdí, že z lekárov neplánuje urobiť vymáhačov poistného. „Nie je povinnosťou lekárov dodatky k zmluvám podpísať, nebudeme na nich vyvíjať nátlak ani ich postihovať,“ povedal konzultant pre vzťahy s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti Marián Faktor z Dôvery. Prisľúbil, že ak lekári dodatok nepodpíšu, nič sa nemení, majú pôvodné zmluvy, ktoré sú platné.

Zároveň však Faktor upozornil, že zákon dáva lekárovi povinnosť upozorniť pacienta na dlh voči zdravotnej poisťovne a Dôvera ju podľa neho iba zvýraznila. „Ak by sme to neurobili, tak je to falošná solidarita voči dlhodobým neplatičom,“ dodal. Odmietol tvrdenia, že poisťovňa si situáciu zjednodušuje a prenáša kontrolu neplatičov na lekárov.

Slovenská lekárska komora a združenie Zdravita dodatok podpísali. Teraz by to mali urobiť aj ich členovia, časť z nich sa však začala búriť. Zdravita zastupuje 2 200 ambulantných doktorov. Počet tých, za ktorých rokovala komora, nie je známy. Na Slovensku je okolo 12-tisíc ambulantných lekárov.

Denník Pravda náhodne oslovil 20 všeobecných lekárov aj špecialistov z celého Slovenska. Drvivá väčšina dlžné poistné nechce vyberať. Stanovisko redakcii poskytli s podmienkou zachovania ich anonymity.

Podľa ortopéda z Trnavského kraja toto už prekračuje všetky hranice. „Je to nehorázne a zvrátené. Som lekár a nie vymáhač dlhov. Ak sa na mňa obráti pacient, musím ho vyšetriť, aj keď má nedoplatky. Možno to bude neslušné a niekto toto prirovnanie nepochopí. Ale predstavte si, že by ste neplatili poistku na auto a kvôli tomu by vás odmietli prijať v servise. Je to rovnako absurdné. Svoje dlhy si má vymáhať poisťovňa a nie na to používať lekárov,“ upozorňuje.

„V prvom rade musím pacienta vyšetriť, stanoviť diagnózu a liečiť ho. Nemienim robiť špióna v službách zdravotnej poisťovne,“ reagoval špecialista zo stredného Slovenska. Dodatok k zmluve nepodpíše, ale má obavu, či mu to zdravotná poisťovňa nevráti na zvýšených kontrolách. Niektorí oslovení lekári sa chcú najskôr poradiť s kolegami a zvoliť jednotný postup. Sú zmätení, keďže takéto ustanovenia sa v dodatkoch od poisťovní objavili vôbec prvý raz. Boja sa, že ak ich odmietnu, prídu o zmluvy.

Prezident Slovenskej lekárskej únie špecialistov Andrej Janco odporúča lekárom nepodpísať tieto dodatky. „Nesúhlasím s takými podmienkami. Dôvera chce lekárov zaviazať, aby vyberali poistné? Načo je potom taká poisťovňa, ktorá si nechce plniť svoju úlohu? Ostro odmietame, aby nám takto diktovala podmienky, ktoré sú protiprávne,“ rozčúlil sa Janco, ktorý plánuje v najbližších dňoch stretnutie s pracovníkmi zdravotnej poisťovne.

Za združenie Zdravita podpísal nové podmienky k zmluvám prezident Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor. „Celý dodatok s Dôverou ako celok je dobrý, je pre nás výhodný a akékoľvek vymáhanie poistného je otázka iba možnosti a nie povinnosti. Podpísali sme veľmi dobrý balík služieb, ak sa ho lekári rozhodnú využívať, zvýši sa im cena bodu,“ povedal Pásztor.

Na otázku, ako bude postupovať, ak pacient nebude mať záujem dlh vyrovnať, odpovedal: „Ak príde chronický pacient neplatič, napríklad cukrovkár či s vysokým krvným tlakom, po lieky, tak mu prvýkrát dám recept, ale upozorním ho, že druhýkrát mu ich už nepredpíšem,“ vysvetlil Pásztor.

To, že podmienky Dôvery sú pre lekárov výhodné, si myslí aj prezident Slovenskej lekárskej komory Marián Kollár. Podotkol, že komora s tým súhlasila predovšetkým v záujme pacientov a pripomenul, že pre výber nedoplatkov sa lekár môže rozhodnúť dobrovoľne.

Advokát Ivan Humeník z advokátskej kancelárie h&h PARTNERS si myslí, že z pohľadu zákona o zdravotnom poistení je postup Dôvery sporný, pretože zákon nepripúšťa, aby sa poistné platilo spôsobom (v ambulancii lekára – pozn. red.), ako to navrhuje poisťovňa.

Názor advokáta potvrdil aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. „Zákon v žiadnom ustanovení nesplnomocňuje zdravotnú poisťovňu na to, aby činnosti, ktoré je povinná v zmysle zákona vykonávať, mohla delegovať na iné subjekty,“ reagovala jeho hovorkyňa Soňa Valášiková. Dodala, že zákon o zdravotnom poistení jednoznačne stanovuje, že poistné sa platí na účet príslušnej zdravotnej poisťovne. Úrad na základe podnetu od lekára urobí v zdravotnej poisťovni Dôvera dohľad.

Hoci sú tu podozrenia z porušenia zákona, ministerstvo zdravotníctva zasiahnuť neplánuje. V stanovisku pre denník Pravda uviedlo, že nápravné kroky sú v kompetencii úradu pre dohľad. Katarína Felixová z pacientskej organizácie Spoločnosť Parkinson Slovensko považuje kroky poisťovne za nehoráznosť. „Kde je tu vlastne etika lekára? Tú chce kvôli nejakej poisťovni zahodiť?“ pýta sa Felixová.

„Nesúhlasíme s tým, aby takto postupovali lekári voči pacientom, nie každý taký nátlak môže psychický zvládnuť, môže sa jednoducho zložiť,“ myslí si prezidentka pacientskej organizácie Spoločnosť psoriatikov a atopikov Terézia Hurbaničová a dodáva, že pacienti už aj tak platia vysoké doplatky za lieky.

Manuál Dôvery, podľa ktorého majú postupovať lekári:

  • lekár najskôr overí v systéme zdravotnej poisťovne, či má pacient zaplatené poistné
  • ak pacient nie je dlžník, lekár ho vyšetrí, vypíše recept
  • pacienta dlžníka lekár upozorní, že má nárok len na úhradu neodkladnej zdravotnej starostlivosti, ďalej lekár postupuje podľa odpovede na otázku, či má záujem dlh riešiť
  • ak pacient nemá záujem dlh vyrovnať a ide o neodkladnú zdravotnú starostlivosť (urgentný stav), lekár ho vyšetrí a recept predpíše
  • ak pacient nemá záujem dlh vyrovnať a stav pacienta nie je urgentný, môže dostať lieky, ale zároveň ho lekár upozorní, že ak nevyrovná dlh, v budúcnosti má nárok len na neodkladnú zdravotnú starostlivosť
  • pacient dlžník môže uhradiť svoj dlh priamo v ambulancii
  • pre pacienta dlžníka bude k dispozícií letáčik, ktorý na tento účel dodá Dôvera

Zdroj: vybrané z Bezpečné lieky online – manuál pre lekára

© Autorské práva vyhradené

95 debata chyba
Viac na túto tému: #Poisťovňa Dôvera