Najmocnejšia žena sveta pricestuje na Slovensko

O Angele Merkelovej sa hovorieva, že Európska únia nie je riadená z Bruselu, ale z kancelárskeho kresla, v ktorom sedí v Berlíne.

19.10.2014 15:00
Angela Merkelová Foto: ,
Angela Merkelová každoročne navštevuje operný festival v nemeckom Bayruthe. Vedľa je jej manžel Joachim Sauer, muž v pozadí je jeho syn Daniel z prvého manželstva. Snímka je z júla tohto roku.
debata (68)

Je to síce zveličenie, ale faktom zostáva, že pod jej vedením Nemecku patrí v EÚ také silné slovo, že v jeho kuchyni sa varia hlavné spoločné európske rozhodnutia. Nečudo, že Merkelová býva označovaná za najvplyvnejšiu medzi ženami v politike na celom svete. V pondelok priletí na jednodňovú oficiálnu návštevu Slovenska, ktorú zavŕši prevzatím čestného doktorátu na pôde Univerzity Komenského.

Kancelárka, ktorá v lete oslávila šesťdesiate narodeniny, sa začína chýliť k desaťročiu vládnutia. Napriek tomu, že trojnásobná zostavovateľka vlády je pri moci od jesene 2005, voliči z nej nie sú unavení. Naopak. Z nedávnej ankety vyplynulo, že práca koaličnej vlády sa pozdáva takmer trom pätinám opýtaných a samotná kancelárka je na tom ešte lepšie. „Až 74 percent Nemcov v prieskume uviedlo, že sú spokojní s Merkelovou,“ upozornila agentúra Reuters na výsledky ankety agentúry Deutschlandtrend pre stanicu ARD.

Keď Merkelová v novembri 2005 prevzala kormidlo vlády, miera nezamestnanosti prevyšovala 11 percent. Odvtedy začala klesať. Podľa najnovších údajov sa krajina môže pochváliť necelými piatimi percentami ľudí bez práce. Na porovnanie Francúzsko, o ktorom sa hovorí, že s Nemeckom tvorí motor EÚ, ale teraz je hospodársky oslabené, má viac ako dvojnásobok obyvateľov bez vlastného zdroja obživy.

Vlna popularity, na ktorej sa plaví Merkelová, sa zvykne sčasti pripisovať aj jej zvláštnej charizme. „Kto by ju nepoznal a zbadal, možno si povie, že je to sivá myška z nejakého malého úradu. Lenže keď prehovorí, človek má dojem, že počúva takpovediac matku národa,“ tvrdí Petra Horváthová zo Slovenska, ktorá študovala v Nemecku.

„Čo som sa dozvedela od ľudí, je to, že spĺňa ich predstavu o správnom človeku v politike. Veľa Nemcov ju vidí ako osobu, pre ktorú je funkcia kancelárky službou ľuďom, nie uspokojením vlastných velikášskych ambícií,“ dodala.

Podobný dojem si odniesol Andrej Horák, ktorý si v Nemecku zarábal ako zdravotník. Prízvukuje síce, že v práci sa viedlo malo reči o politike, ale vypočul si minimum výhrad o Merkelovej. „Neviem, ako to vyzerá s náladou inde v krajine, ja som robil v bohatom Bavorsku, kde väčšina ľudí považuje kancelárku za veľmi príjemnú političku. S odľahčením by som povedal, že Merkelová je pre mnohých Nemcov zárukou, že je o ich záujmy postarané ako v luxusnom päťhviezdičkovom hoteli,“ podotkol.

Merkelová sa nachádza v treťom funkčnom období od decembra 2013, keď vytvorila koalíciu so sociálnou demokraciou. Vláda odvtedy stihla prijať a parlament schváliť niekoľko sociálnych opatrení, ktoré môžu Nemecku závidieť kdekoľvek v Európe. (Treba pritom upozorniť, že s prispením koaličného ľavicového partnera, lebo napríklad konzervatívci sa pred voľbami bránili predstave o zavedení minimálnej mzdy.)

V prvej polovici tohto roku došlo k penzijnej reforme. Štát umožňuje odísť do dôchodku v 63 rokoch namiesto 65 rokov tým, čo platili do sociálnej poisťovne celých 45 rokov. „Je to prejav férovej politiky,“ obhajovala vtedy Merkelová reformu. Nepriamo to svedčí, ako sa darí ekonomike, a teda príjmom do štátneho rozpočtu. Veď náklady na penzijnú úpravu dosiahnu ročne 4,4 miliardy eur.

Pokiaľ ide o celoplošnú minimálnu mzdu, Nemecko bolo jednou zo siedmich krajín 28-člennej EÚ, kde tento nástroj neexistoval. Zaviedla sa garantovaná suma najmenej 8,5 eura za hodinu. V zamestnaní na plný úväzok to mesačne vyjde na záruku hrubého príjmu približne 1 400 eur.

© Autorské práva vyhradené

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová