Merkelová si odnesie zo Slovenska čestný doktorát

Angela Merkelová prichádza na Slovensko tretíkrát vo funkcii nemeckej kancelárky. Keď v roku 2006 priletela prvý raz ako šéfka vlády, nebol to pre ňu kontakt s nevidenou krajinou.

20.10.2014 08:00
Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová má na programe dňa návštevu Slovenska.
debata (12)

Ako fyzikálna chemička z niekdajšieho východného Nemecka totiž cestovala na slovenské územie bývalého spoločného štátu s Čechmi na vedecké podujatia.

Tentoraz bude návšteva Merkelovej aj návratom do akademického obdobia – záverečným bodom jej programu bude prevzatie čestného doktorátu. Titul Doctor honoris causa jej udelí Univerzita Komenského.

Merkelová predtým bude rokovať najprv s prezidentom Andrejom Kiskom a potom s premiérom Robertom Ficom, ktorý usporiada aj obed na Úrade vlády. „Témou budú bilaterálne vzťahy, možnosti prehĺbenia spolupráce medzi Slovenskom a Nemeckom a aktuálne otázky európskej agendy,“ informoval Ficov tlačový odbor.

Premiér bol v nedeľu v televízii TA3 konkrétny v súvislosti s významnou celoeurópskou témou, keď povedal, že sa bude hovoriť o plyne. Upozornil, že Ukrajina žiada EÚ o úhradu svojho dlhu za túto surovinu Rusku. „Nie je jednoduché vyzbierať sa a zaplatiť za niekoho, ja mám s tým problém,“ poznamenal Fico.

Predseda vlády varoval, že svet nemôže fungovať tak, že iní sa Kyjevu poskladajú na jeho dlžobu. „Je možnosť pomôcť formou pôžičky alebo niečoho iného, ale ak si Ukrajina myslí, že EÚ bude riešiť jej problémy, tak je na veľkom omyle,“ zdôraznil Fico.

O tom, že Kyjevu by mala únia pomôcť s platbami za plyn, však minulý týždeň hovorila Moskva. „Európska komisia by mala podať pomocnú ruku Ukrajine,“ vyhlásil v piatok na tlačovej konferencii v Miláne ruský prezident Vladimir Putin. Tieto jeho slová zazneli po stretnutí s ukrajinskou hlavou štátu Petrom Porošenkom.

V debate s Merkelovou sa nepochybne budú obaja venovať aj otázke sankcií proti Rusku v spojitosti s ozbrojeným konfliktom na Ukrajine. Premiér sa nazdáva, že v zahraničnej politike k Moskve existuje pokrytectvo. Poukázal na nedávnu návštevu ruského prezidenta v Taliansku vo veľkom medzinárodnom formáte: „Keď Vladimir Putin prišiel do Milána, bolo to, ako keby došiel Michael Jackson,“ podotkol Fico. Pokračoval, že na jednej strane sú všetci za sankcie, no na druhej strane si s Putinom „podávajú ručičku a robia fotečku“. Premiér pred kamerami TA3 dodal, že Slovensko je ochotné pomáhať Ukrajine, ale nemieni so všetkým slepo súhlasiť.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #návšteva #Angela Merkelová #Slovenska