Pokuta za kopanec do hlavy. Smiešne, hovorí jedna z obetí

V kauze útoku údajných neonacistov na nitriansky bar Mariatchi už padol prvý, no podľa jednej z obetí smiešny, trest.

20.10.2014 11:36 , aktualizované: 19:44
Bar Mariatchi Foto: ,
Nitriansky bar Mariatchi. Jednou z obetí útoku bol aj jeho majiteľ Radovan Richtárik.
debata (56)

Okresný súd Bratislava I uložil pokutu 400 eur profesionálnemu vojakovi Tomášovi S. za to, že v októbri 2013 kopol do bezbranného človeka na zemi. Armáda ho plánuje prepustiť. Ďalší piati útočníci, ktorým hrozí 12 rokov väzenia, by sa mali ocitnúť pred súdom najneskôr do začiatku novembra.

Incident sa stal na ulici pred barom a zaznamenali ho mestské kamery. Podľa záznamu tam radikáli napadli majiteľa baru, barmanku a zákazníkov. Polícia útočníkov zadržala a obvinila až po medializácii koncom januára tohto roku.

Vojak sa podľa hovorkyne Generálnej prokuratúry Andrey Predajňovej ako jediný zo šestice obvinených priznal a svoj čin oľutoval. S prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste a súd ju odobril. Prihliadalo sa aj na to, že vojak útočil len na začiatku, potom sa stiahol a ďalej sa na bitke nezúčastnil.

Okrem pokuty bude musieť zaplatiť škodu poisťovni poškodeného vo výške 12,60 eura. „Druh a výška trestu korešponduje spôsobu účasti obvineného na skutku a miere jeho zavinenia,“ uviedla hovorkyňa Predajňová. Podľa nej vojakovi dokázali len jeden úder na poškodeného.

„Pre prípad, že by výkon peňažného trestu mohol byť úmyselne zmarený, súd ustanovil náhradný trest odňatia slobody vo výmere štyri mesiace. Nakoľko ide o schválenie dohody o vine a treste, rozsudok je právoplatný, nie je možný opravný prostriedok,“ doplnil vyšší súdny úradník bratislavského súdu Erik Tomus.

Armáda postavila vojaka počas doby vyšetrovania mimo služby, teraz ho prepustí. „Po doručení právoplatného rozsudku bude s profesionálnym vojakom ukončený služobný pomer,“ informovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

Majiteľovi baru Mariatchi Radovanovi Richtárikovi, ktorý bol jednou z obetí, sa pokuta 400 eur zdá málo. „Mohol človeku ublížiť na celý život a je len šťastná náhoda, že sa nič horšie nestalo. 400 eur sa mi zdá smiešne.“ Richtárik aj niekoľko mesiacov od medializácie dostával sprostredkované vyhrážky. „Teraz už máme pokoj. Nič také sa nedeje, ani týchto ľudí nestretávame, pretože ich podnik (kartársky klub Walhala, pozn. red.) zrušili,“ dodal. Kartársky klub stál cez ulicu oproti baru Mariatchi.

Podľa experta na extrémizmus Martina Kubíka nemožno trest pre vojaka jednoznačne ohodnotiť ako vysoký či nízky. „Na jednej strane máme takýto právny poriadok, ktorý umožňuje dohody o vine a treste. Nepokladám to za príliš šťastné, ale jednoducho tak to je. No otázka znie, aké informácie mala polícia o tomto človeku, či skutočne fungoval v tejto skupine, alebo tu zohralo svoju úlohu čosi ako davová psychóza. Pri tomto útoku boli mladí ľudia. A stáva sa, že mladí urobia také veci, za ktoré sa o pár rokov hanbia a najradšej by ich vymazali zo svojho života. Môže to byť aj tento prípad a nelámal by som hneď nad týmto človekom palicu,“ mieni.

Odborník poukazuje na to, že zarážajúce je skôr to, že ide o profesionálneho vojaka. „Ak mala armáda informácie o tom, že sa pohyboval v takýchto kruhoch, mala konať dávno predtým,“ dodal expert. Kubík bol do roku 2009 šéfom odboru boja proti extrémizmu a terorizmu na policajnom prezídiu a tvrdí, že v tom čase si armáda a polícia navzájom vymieňali informácie o príslušníkoch, ktorí sa stretávali s extrémistickými skupinami alebo v nich pôsobili.

„Spolupráca bola veľmi dobrá. Školili sme aj príslušníkov vojenskej polície, aby vedeli rozpoznať takéto osoby. V polícii, a predpokladám, že aj v armáde, však došlo k výrazným obmenám. Takáto práca je o personálnej stabilite, a tá tu momentálne nie je,“ naznačil Kubík. Ľudia, ktorí si dlhodobo budovali skúsenosti a prehľad v extrémistických skupinách, boli preradení na iné oddelenia a v súčasnosti sa im podľa Kubíka nevenuje taká pozornosť ako pred pár rokmi.

Bitka pred nitrianskym barom rozpútala tvrdú kritiku do radov polície aj prokuratúry pre dlhotrvajúce vyšetrovanie a nečinnosť. Z policajtov nebol potrestaný nikto, generálny prokurátor Jaromír Čižnár však odvolal šéfa Okresnej prokuratúry v Nitre Igora Senešiho za to, že dozorujúca prokurátorka sa celému prípadu dostatočne nevenovala.

Správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba
Viac na túto tému: #pokuta #extrémisti #Mariatchi