Hromadné havárie si vyžadujú iný prístup záchranárov

Vedia naši záchranári správne reagovať pri hromadných nehodách a skoordinovať postupy napríklad s Rakúšanmi? Zistiť to mala víkendová simulovaná akcia.

20.10.2014 15:00
Katkom 2014, záchranári, Petržalka, záchranná... Foto: ,
Spoločné ukážkové taktické cvičenie hasičov, záchranárov a policajtov.
debata (1)

Tímy z oboch krajín mali zvoliť čo najsprávnejší a najrýchlejší postup pri zachraňovaní 70 zranených, z nich 10 ťažko a dvoch mŕtvych. To mal byť následok zrážky vlaku s autobusom na železničnom priecestí v bratislavskej Petržalke.

"Najdôležitejšie je uvedomiť si, že pri takomto hromadnom nešťastí systém práce záchranných zložiek je iný, ako pri štandardných zásahoch,” povedal riaditeľ Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Igor Brizlák. Podľa neho existuje systém, ktorý umožní rýchle triedenie ranených, jednoduchú liečbu a ich odsun do zdravotníckych zariadení. Obe strany pracujú podobne, jediným rozdielom medzi Slovenskom a Rakúskom pri záchranárskych akciách je, že v Rakúsku po 16. hodine chodia na výjazdy dobrovoľníci.

Takto vyzerala v desiatich krokoch záchranná akcia

  1. Ako prví dorazili na miesto nešťastia policajti. Zistili situáciu aj počty ľudí, komunikovali so zranenými a snažili sa zabezpečiť, aby sa v šoku nerozpŕchli do poľa. Zaisťovali prístupové cesty pre ďalšie záchranárske vozidlá aj celé miesto nešťastia.
  2. Ako druhí sa dostali na scénu hasiči a zdravotníci. Hasiči vyznačili nebezpečnú zónu, pretože mohlo dôjsť k výbuchu. Len mimo nej sa mohli pohybovať zdravotníci. Skontrolovali, či sa nemôžu vozidlá posunúť a či netečú pohonné hmoty. Vo vlaku aj v autobuse zisťovali, koho treba vytiahnuť alebo vystrihnúť. "Typickým prvkom pri takýchto udalostiach je chaos, dôležité je, aby už nedošlo k ďalšiemu ohrozeniu zdravia a k materiálnym škodám, preto hasiči musia zabezpečiť vozidlá a postupne odsúvať ľudí,” tvrdí Brizlák.
  3. Zároveň záchranár v bielej veste, ktorý je veliteľom zdravotníckeho zásahu, prezerá a spisuje stav zranených a hlási ich operačnému stredisku. Podľa toho operatívci vedia, koľko bude potrebných sanitiek. On je ako jediný v tzv. nebezpečnej zóne. Ďalšie činnosti už riadia ním určení velitelia, a to hniezda záchrany, triedenia aj odsunu.
  4. Zdravotníci, ktorí sú označení žltými vestami, zabezpečujú triedenie postihnutých podľa závažnosti zdravotného stavu. Červené pásky dostávajú tí, ktorí sú v ohrození života, krvácajú, zelenými a žltými sa označujú tí, ktorí môžu vydržať hodinu aj dve, kým ich zdravotníci ošetria.
  5. Následne veliteľ hniezda záchrany kontroluje zdravotný stav všetkých, ktorí sú už síce označení, ale hasiči ich presúvajú ďalej. Zisťuje, či nedošlo k zhoršeniu zdravotného stavu a nasmeruje hasičov, kam majú zraneného položiť.
  6. Tí ich ukladajú podľa farebného označenia do stanov. Človeka s červenými páskami vezú do červeného stanu. "Ťažko zraneným sa rýchlo zaistia dýchacie cesty, dá kyslík, zastaví sa krvácanie, začnú sa podávať infúzie a po takejto stabilizácii sa postupne odvážajú do nemocníc,” vysvetľuje Brizlák. Robia tak podľa pokynov operačného strediska.
  7. Zdravotníci medzitým ošetrujú aj tých, ktorí nie sú v bezprostrednom ohrození života. Napríklad majú rezné rany, podliatiny, drobné krvácania, zlomeniny.
  8. Postupne ich presunú do nemocníc a po ošetrení pustia domov.
  9. Polícia stále pomáha a dáva pozor aj na ľudí, ktorí sú menej zranení, ale sú v šoku a môžu byť agresívni a nadávať. Napríklad aj tak, že prečo nás nikto neošetruje? Prečo sa o nás nikto nestará? Zdravotníci sa postupne dostávajú aj týmto zraneným. "Polícia a hasiči sú dôležití aj v tom, aby zvládli aj týchto dočasne psychicky narušených jedincov a zaistili, aby nerobili paniku,” dodáva Brizlák.
  10. Na mieste sa nachádzali aj dobrovoľníci z krízovej intervencie. Ich úlohou je byť pri zranených, ktorí potrebujú mať pocit, že tam nie sú sami.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #záchranári #havárie