Prichádza silný dážď a vietor, na horách sneženie

Počasie sa v stredu výrazne zhoršilo a vplyv na to má aj hurikán Gonzalo, ktorý pustošil začiatkom týždňa Škótsko. Aj na Slovensku musíme v stredu a vo štvrtok počítať so silným dažďom, vetrom a prepadom teplôt o približne 8 stupňov, ale našťastie u nás nebude mať toto "škaredé" počasie takú razanciu ako na severozápade Európy.

22.10.2014 08:00 , aktualizované: 09:20
vietor, počasie Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (10)

Búrky, ktoré v uplynulých dňoch zasiahli Britániu, spôsobili masívne výpadky na cestách, železniciach a tiež na letiskách v čase špičky. Pre silný vietor a dážď museli podľa britského denníka The Guardian na londýnskom letisku Heathrow zrušiť 110 letov. V Škótsku zatvorili niekoľko mostov. A to pritom hurikán už stratil na svojej sile, vďaka ktorej minulý týždeň spôsobil veľký výpadok energií na Bermudách.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na stredajšie dopoludnie výstrahu prvého stupňa pred silným dažďom. Miestami môže spadnúť 20 až 40 milimetrov zrážok. Táto výstraha platí pre celé územie Slovenska, meteorológovia navyše varujú juhozápad Slovenska pred silným vetrom, ktorý môže dosiahnuť rýchlosť 40 až 80 kilometrov za hodinu. Výstraha pred silným dažďom platí aj vo štvrtok, ale už len pre východnú polovicu krajiny. Dnes bude navyše na horách na západnom, strednom Slovensku a na Spiši vo výške od 900 metrov snežiť.

Takéto počasie môže spôsobiť menšie škody na strechách, silný vietor môže poškodiť napríklad zle ukotvené lešenie na stavbách, ale podľa klimatológa Pavla Faška nejde v tomto ročnom období o nič výnimočné. „Nepovažujem to za nijaký extrém. Navyše to zatiaľ neznamená definitívny začiatok zimného charakteru počasia aj vzhľadom na hranicu, od ktorej bude snežiť. Nepôjde o bežne obývané oblasti,“ mienil.

Už počas víkendu by malo podľa predpovedí prísť opäť slnečnejšie, i keď už chladnejšie počasie s denným teplotami mierne nad 10 stupňov. To sú bežné hodnoty pre koniec októbra a začiatok novembra, aj keď Faško pripustil, že po dlhotrvajúcom teplom období môžu ľudia takúto zmenu vnímať naozaj negatívne.

Podľa klimatológa zatiaľ nie je dôvod na to, aby vodiči húfne prezúvali pneumatiky na autách. Šoféri by však mali počítať s tým, že v nížinách a dolinách sa bude počas víkendu aj na začiatku budúceho týždňa tvoriť hmla, ktorá môže zhoršiť viditeľnosť na cestách.

V noci na stredu lámal vietor stromy, zasahovali hasiči

Prudký vietor v noci narobil starosti bratislavským hasičom. Na viacerých miestach v Bratislave i na Záhorí hasiči odstraňujú následky prudkého vetra, ide najmä o polámané stromy na cestách.

Prácu mali v noci aj malackí hasiči, ktorí museli odstraňovať spadnutý strom na diaľnici D2 v smere do Bratislavy, informovalo Operačné stredisko Hasičského a záchranného zboru v Bratislave.

Výhľad počasia

  • streda – zamračené a na mnohých miestach dážď, od 900 metrov sneženie, denné teploty od 6 do 11 stupňov
  • štvrtok – veľká oblačnosť, dážď alebo prehánky, chladno s teplotami od 6 do 12 stupňov
  • piatok – prevažne oblačno, miestami dážď alebo prehánky, na severe od 1 000 metrov sneženie, 4 až 10 stupňov
  • sobota – vyjasní sa, v nižších polohách však treba počítať s hmlou, 6 až 12
  • nedeľa – jasno až polojasno, v nížinách hmly, 6 až 12

Zdroj: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #dážď #vietor #jeseň #sneženie