Dlhy od poistencov Dôvery majú vyberať nemocnice aj lekárne

Dlžníci zdravotnej poisťovne Dôvera by mali dostať možnosť zaplatiť svoje dlhy na poistnom v ambulanciách, lekárňach, ale aj v nemocniciach. Poisťovňa im to navrhuje v dodatkoch k zmluvám. Takýto nápad je na Slovensku ojedinelý.

22.10.2014 09:00
Dôvera, poisťovňa Foto: ,
Dlhy na poistnom chce poisťovňa Dôvera vyberať aj v ambulanciách, lekárňach či v nemocniciach.
debata (20)

Kým Dôvera tvrdí, že nová služba zdravotníkom pomôže a naďalej ju propaguje, podľa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou môže byť protizákonná. Poistné sa totiž podľa zákona platí na účet príslušnej zdravotnej poisťovne, poštovou poukážkou alebo v hotovosti v zdravotnej poisťovni.

Denník Pravda minulú sobotu upozornil na to, že Dôvera požaduje od lekárov, aby priamo v ambulanciách vyberali dlžné poistné od pacientov. Lekár má najprv v online systéme overiť, či je pacient dlžník. Ak áno, mal by mu ponúknuť vyrovnanie dlhu priamo na mieste alebo číslo účtu poisťovne. V prípade, že pacient nebude mať záujem ani o jedno riešenie, lekár by ho mal upozorniť, že nabudúce mu lieky predpíše len vtedy, ak bude mať akútny zdravotný problém.

Zdravotná poisťovňa Dôvera v priznala, že rovnaké dodatky zaslala aj lekárňam a nemocniciam. Postup je rovnaký – ak sa im v systéme ukáže, že pacient je dlžník poistného, majú ho na to upozorniť, prípadne dlh vybrať. Dlžník dostane aj letáčik s presným postupom, ako môže dlh uhradiť.

„Praktické riešenie zdravotnej starostlivosti pre dlžníkov je len malou časťou novej služby Bezpečné lieky online. Lekári a nemocnice nemajú povinnosť, ale iba možnosť vyberať dlžné poistné od pacientov. Ide o tých dlžníkov, ktorí nezaplatili poistné na zdravotné poistenie aspoň za tri mesiace alebo nezaplatili poisťovni nedoplatok z ročného zúčtovania poistného. Úhrada dlhu v ambulancii vyplynula ako požiadavka samotných pacientov, aby to bolo jednoduchšie a rýchlejšie,“ povedal generálny riaditeľ Dôvery Martin Kultan. Ako uviedol, do projektu sa zatiaľ zapojilo 4-tisíc ambulantných lekárov, čo podľa neho predstavuje asi 70 percent zo všetkých. Spomedzi nemocníc ide o vyše stovku zariadení, čo je asi 90 percent všetkých.

Za ambulantných lekárov dodatok podpísali Slovenská lekárska komora a Asociácia súkromných lekárov. Členovia komory a asociácie sa však proti nemu začali búriť. Podľa lekárov, ktorých denník Pravda oslovil, sa poisťovňa snaží preniesť svoju zodpovednosť na lekárov, ktorí podľa nich majú byť vymáhačmi dlhov.

Z toho, že by mali vyberať dlhy od neplatičov, sú nemocnice prekvapené. Prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko tvrdí, že službu Bezpečné lieky online podporili, o dlžníkoch však nikdy nebola reč. „Na žiadnom rokovaní s poisťovňou sme vyberanie dlhov od neplatcov neriešili. Spomínali sa mnohé výhody novej služby, napríklad to, že lekár bude okamžite vedieť, aké lieky pacient užíva a vyhne sa vzájomným interakciám. Vyberanie dlhov sa nespomínalo a my ho robiť nebudeme. Nie sme daňový úrad ani zamestnanci poisťovne. Máme poskytovať zdravotnú starostlivosť,“ prízvukoval Petko.

Denník Pravda oslovil aj nemocnice naprieč celým Slovenskom. Mnohé o projekte Bezpečné lieky online vedeli, ale o možnosti vyberať dlhy od pacientov počuli vôbec prvýkrát. „Nemám vedomosť, že by sme takýto návrh dodatku obdržali,“ reagovala PR manažérka Univerzitnej nemocnice Martin Katarína Kapustová. Podobne reagovala aj Lucia Mizeráková z Fakultnej nemocnice Trenčín. Zapojenie do projektu Dôvery priznala len Nemocnica s poliklinikou Považská Bystrica. S dodatkami, naopak, nesúhlasí Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici a chce ich vrátiť. Dôvody však nekonkretizovala.

Podľa riaditeľa Dôvery si nemocnice možno nepamätajú, že s týmto dodatkom súhlasili. „Mnohé ho podpisovali už niekedy v júli,“ argumentoval. Nesúhlasnú reakciu niektorých lekárov, lekárnikov či nemocníc si vysvetľuje zlým nepochopením či nepoznaním zákonných povinností zdravotníkov. Tí sú totiž aj dnes povinní upozorniť pacientov na ich dlhy, zákon im však nedáva možnosť ich aj vyberať.

Viceprezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ tvrdí, že za lekárnikov sporný dodatok podpísal a nevníma ho ako problém. Keď lekárnik prijme od pacienta recept a načíta ho, okamžite mu ukáže, či je dlžníkom alebo nie. Podľa Sukeľa sa lekárne v budúcnosti vyhnú ekonomickým stratám, keďže dlžníkom dajú lieky zaplatiť v plnej sume. „Konečne niekto začal riešiť neplatičov. V mnohých prípadoch sa totiž neplatca poistného dočkal rovnakých možností ako platca. Podpisovanie dodatkov sme nechali na jednotlivých lekárnikov. Približne o mesiac by sme chceli vyhodnotiť, ako sa nová služba osvedčila,“ povedal Sukeľ.

Opačný názor má Peter Stanko, liekový analytik pre ADC Číselník. Zdravotnícke zariadenia majú podľa neho poskytovať zdravotnícku starostlivosť a nie vyberať dlhy. "Poisťovňa je platiteľom zdravotnej starostlivosti a je nelogické, aby svoju agendu presúvala na lekárnikov či lekárov. Bol by to krok nesprávnym smerom. Celý predkladaný koncept má navyše jeden zásadný nedostatok, a to že nedáva lekárnikovi prístup k úplnej liekovej anamnéze a liekovej histórii pacienta,“ povedal Stanko.

V poisťovni bude kvôli spornému vyberaniu nedoplatkov vykonávať dohľad aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Tvrdí totiž, že poistné sa môže hradiť len na účet poisťovne. Podľa Kultana budú lekári alebo lekárnici vyberať peniaze od pacienta v mene a na účet zdravotnej poisťovne.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Dôvera #zdravotná poisťovňa #lekári #pacienti