Dieťa zomrelo počas čakania na prevoz do Bratislavy

Len dvojmesačné dievčatko zomrelo v komárňanskej nemocnici počas čakania na prevoz do Bratislavy. Krajské operačné stredisko sa tri hodiny snažilo nájsť spôsob, ako ho bezpečne transportovať.

22.10.2014 09:00
debata (18)

Špeciálne sanitky na prevoz dieťaťa však boli v tom čase na výjazde a vrtuľník nemohol pre zlé počasie vzlietnuť. Záchranári však tvrdia, že stav dieťaťa bol už natoľko vážny, že jeho prevoz neumožňoval. Kto v tomto prípade pochybil, ukáže až preverovanie Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

„V zdravotníckom zariadení sme mali pacienta vo vážnom stave, ktorý si vyžadoval prevoz na vyššie pracovisko v Bratislave,“ uviedla hovorkyňa komárňanskej nemocnice Marta Csergeová. Podľa nej dievčatko bolo v nemocnici hospitalizované od 1. októbra a po dvoch týždňoch, 13. októbra sa jeho stav náhle zhoršil. Ošetrujúci lekár rozhodol, že potrebuje urýchlene previezť na vyššie pracovisko, ktorým mala byť Detská fakultná nemocnica v Bratislave. Tá bola podľa hovorkyne Dany Kamenickej pripravená na prijatie pacienta.

Dohoda s bratislavským zariadením sa udiala krátko pred 18.00 h. Komárňanská nemocnica hneď nato kontaktovala Krajské operačné stredisko v Nitre, ktoré malo prevoz zabezpečiť. Žiadalo oň Záchrannú zdravotnú službu ZAMED v Komárne. Tá posádku do komárňanskej nemocnice vyslala krátko po 18.00 h. Do štyroch minút boli na mieste, kde lekár nemocnice i ambulancie rýchlej lekárskej pomoci zhodnotili, že dieťa nie je schopné prevozu ambulanciou rýchlej lekárskej pomoci. „Jeho stav neumožňoval prevoz v štandardnej sanitke. Posádka bola odvolaná,“ priblížila okolnosti Jana Peráčková, PR manažérka Záchrannej zdravotnej služby ZAMED.

Nitrianske stredisko sa snažilo nájsť sanitky, ktoré sú špeciálne vybavené na prevoz detských pacientov, no tie mali byť v tom čase na výjazde. Na Slovensku je ich päť vo väčších mestách a oslovené boli najbližšie strediská v Bratislave a v Banskej Bystrici. „Takýto prevoz treba dobre logisticky pripraviť. Operačné stredisko zrealizovalo v tomto prípade takmer 30 hovorov,“ vysvetľuje Boris Chmel, hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby. Počas troch hodín sa jeho pracovníci snažili nájsť bezpečný spôsob na prevoz dieťaťa. Stav dievčatka si totiž vyžadoval, aby bolo pri prevoze napojené na dýchacie zariadenie, čo bežné sanitky nemajú. Čas, za ktorý by dokázali pre dieťa zo spomínaných dvoch miest prísť a dopraviť ho do Bratislavy, bol minimálne od 2,5 do troch hodín.

Operačné stredisko kontaktovalo aj Vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu. Tá však vzlietnuť nemohla. „Meteorologické podmienky neboli vhodné na let a musel byť zamietnutý,“ oznámila hovorkyňa záchrannej služby Zuzana Turočeková. O tom, či podmienky umožňujú vzlietnuť, rozhoduje službukonajúci pilot. Lekár požiadavku operačného strediska prevezme, vyjadrí sa k tomu a posunie požiadavku pilotovi. Ten zhodnotí situáciu z hľadiska počasia. „Operačnému stredisku sme do 15 minút oznámili odmietnutie,“ dodáva Turočeková.

Po troch hodinách dvojmesačné dievčatko v komárňanskej nemocnici zomrelo. Matej Polák, riaditeľ ZAMED-u, ktorého sanitka prišla do štyroch minút od nahlásenia, zdôraznil, že „v čase, kedy nemocnica volala na prevoz, už dieťa bolo v stave, v ktorom ho nebolo možné previezť“.

Podľa Chmela je veľmi dôležité, aby ošetrujúci lekár, ktorý o prevoz žiada, hneď v úvode nahlásil primerané informácie o stave pacienta. Operačné stredisko tak dokáže zabezpečiť vhodnú posádku na prevoz. „Rovnako musí byť pacient pripravený na sekundárny prevoz. Či to tak bolo v tomto prípade, ukáže až výsledok Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou,“ doplnil Chmel.

Nemocnica tvrdí, že krajské operačné stredisko bolo o zdravotnom stave pacienta dostatočne informované.

Ako denník Pravda informovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Čižmáriková, ministerstvo v utorok podalo vo veci podnet na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. O tom, či bolo dievčatko pripravené na prevoz a či boli vykonané všetky kroky na jeho transport do Bratislavy, rozhodne vyšetrovanie úradu.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #smrť #nemocnica #Komárno #sanitky