V Lešti predviedli vytláčanie nepriateľa za hranicu

Obranný boj, prechod do protiútoku, vytláčanie nepriateľa za štátnu hranicu i boj v zastavaných územiach. Toto všetko v utorok precvičovalo takmer 1 300 vojakov z piatich krajín NATO vo výcvikovom vojenskom priestore Lešť.

22.10.2014 12:00
tank, vojaci, cvičenie Foto:
Cvičenie Ground Pepper 2014.
debata (29)

Na boje sa okrem prezidenta Andreja Kisku, ministra obrany Martina Glváča a vysokých predstaviteľov našej armády mohli prísť pozrieť aj novinári. Operáciu, keď prechádzali tanky do útoku, podporené húfnicami Zuzana, z bezpečnostných dôvodov všetci sledovali z tribúny.

„Je to predovšetkým precvičenie si svojich skúseností a schopností viesť boj s vysokou intenzitou. Toto je skutočná bojová operácia. Niektorí partneri z aliancie cvičia bok po boku priamo s našimi vojakmi, nie iba po rádiových staniciach, oddelene, ale jeden vedľa druhého. Toto sú obrovské skúsenosti,“ uviedol náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Milan Maxim. Slovenskí, českí, poľskí, maďarskí a americkí vojaci mali k dispozícií viac ako 300 kusov rôznej pozemnej bojovej techniky. Počas simulovaného konfliktu chránili jednu z napadnutých členských krajín Severoatlantickej aliancie.

Podstatou cvičenia podľa Martina Michaleka, ktorý ho celé riadi, je plnenie úloh na území inej krajiny. „Keďže sme v NATO, musíme byť pripravení aj na to, že budeme pôsobiť aj v inom prostredí. Podstata je ochrana štátnej hranice, vytlačenie nepriateľa z koaličného štátu tak, aby mohol byť nastolený pokoj a obyvatelia tam mohli žiť bez toho, aby sa tam pohybovali cudzie vojská,“ spresnil.

Cvičenie Ground Pepper 2014, ktoré odštartovalo 13. októbra a dnes sa končí, sa konalo vo výcvikových vojenských priestoroch Lešť a Kamenica nad Cirochou. Je jedným z troch tzv. neočakávaných cvičení našej armády v tomto roku. Podľa Glváča ide o cvičenia, ktoré nie sú v dlhodobých plánoch a ktoré majú precvičiť flexibilitu ich prípravy. Na otázku, či ich možno spájať s napätou situáciou na Ukrajine, odpovedal: „Nepovedal by som, že je to odozva na ňu. Ale určite, že treba konať dynamickejšie a určite takáto situácia prispieva aj k organizácii takýchto cvičení.“

Podľa exministra obrany Martina Fedora (SDKÚ) vláda plánuje ponúknuť Lešť a letisko Sliač ako výcvikové centrum pre potreby NATO. Vláda má o tom rokovať dnes. Pritom už len informácia o tom, že sa má vybudovať základňa aliancie v Poprade, vyvolala na Slovensku veľký nesúhlas.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #vojaci #NATO #vojenské cvičenie #Lešť