Záber lesného vrakoviska od fotoreportéra Pravdy ocenili na Slovak Press Photo

Fotografia vrakov automobilových veteránov naskladaných na sebe v hustom švédskom lese od fotoreportéra Pravdy Roberta Hüttnera zabodovala na treťom ročníku súťaže Slovak Press Photo. Porota jej udelila čestné uznanie v kategórii Životné prostredie.

22.10.2014 18:00
slovak press photo, prihlasené fotografie,... Foto: ,
Na treťom ročníku súťaže Slovak Press Photo udelila porota čestné uznanie fotoreportérovi Pravdy Robertovi Hüttnerovi v kategórii Životné prostredie za fotografiu vrakov automobilových veteránov naskladaných na sebe v hustom švédskom lese.
debata (11)

„Tá fotografia na mňa zapôsobila. Žijem v New Yorku, kde vidím šrotoviská bežne. Ale vraky áut medzi stromami, a to ešte v krajine, ktorá je známa citom pre ekológiu, to ma zaujalo,“ ohodnotil snímku člen poroty súťaže Paul Martinka, oceňovaný fotograf slovenského pôvodu, ktorý fotí najmä pre New York Post.

Hüttner lesný cintorín automobilov Kyrkö Bog, ktorý sa nachádza severovýchodne od Malmö, navštívil počas svojej dobrodružnej dovolenky. Z Bratislavy cez Poľsko, Litvu, Lotyšsko, Estónsko prešiel v lete na motorke za mesiac aj celú Škandináviu. Zastávku na vrakovisku si naplánoval vopred.

„Už pred cestou som si pozeral nejaké fotky a chcel som vrakovisko vidieť aj naživo. Napokon to prevyšovalo moje očakávania. Keby som však nemal presné súradnice, netrafím. Miesto nie je označené, dostanete sa k nemu, keď prejdete asi 20-kilometrovou štrkovou cestou,“ vysvetľuje fotograf.

Cestou do Nórska: obed v Poľsku.
Estónsko: trajekt z Talinu do fínskych Helsínk.
+22Fínsko: Dedina Santa Clausa pri polárnom kruhu.

Vrakovisko vzniklo v 40. rokoch minulého storočia. Bratia ktorí ho prevádzkovali, sa najskôr živili opravami a predajom súčiastok z vojenských vozidiel z druhej svetovej vojny. V 80. rokoch však svoju lesnú „prevádzku“ zavreli a nechali napospas osudu. Na svoje si v Kyrkö Bog prídu najmä fanúšikovia veteránov z 50. rokov, ktoré tvoria základ miestneho vozového parku.

„Celý areál môže byť veľký ako dve futbalové ihriská. Väčšia časť vozidiel je v lese, menšia na lúke. Nie je to žiadna veľká turistická atrakcia, bol som tam takmer sám. Nakoniec som neodolal, vytiahol svoj kompaktný fotoaparát a počas polhodinky, ktorú som tam strávil, spravil aj pár záberov. Potom ma už z vrakoviska vyhnali komáre,“ pokračuje Hüttner.

Ocenenie v Slovak Press Photo si váži. „Prihlasoval som to na poslednú chvíľu, v zhone, a výsledok ma určite potešil,“ uzatvára. Zážitky Roberta Hüttnera z ciest po Nórsku si prečítajte v článku Motorkou na sever – 16 100 km z Bratislavy až do Nórska.

Hlavnú cenu Grand Prix získal s fotografiou zo série Majdan fotograf Michal Burza. Súťaž Slovak Press Photo si kladie za cieľ prinášať nezávislé autentické obrazové svedectvo o živote tak, ako ho vidia fotografi žijúci v Slovenskej republike.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #fotografie #ocenenie #fotograf #Slovak Press Photo