Armáda dostane dve lietadlá Spartan

Rezort obrany kúpi dve nové lietadlá C-27J SPARTAN. Mali by nahradiť súčasné, ktorých životnosť sa predlžuje už od roku 2008. Nákup v stredu odsúhlasila Bezpečnostná rada i vláda. Prvé lietadlo armáda dostane v roku 2016, ďalšie pribudne o rok neskôr.

23.10.2014 10:04
Martin Glváč Foto: ,
Minister obrany Martin Glváč.
debata (77)

„Prvú splátku vyplatíme už tento rok, druhú na budúci rok a zvyšok zaplatíme v roku 2016 pri dodaní lietadla,“ priblížil minister obrany Martin Glváč. Nákup lietadiel podľa neho definitívne ukončí dlhoročný proces z roku 2008. Vtedy Slovensko vysúťažilo nákup taktických lietadiel C-27J SPARTAN od talianskej spoločnosti Alenia Aermacchi. Z dôvodu nedostatku financií k ich nákupu však nedošlo.

Dnes minister tvrdí, že rezort má dostatok prostriedkov na ich zakúpenie. Presnú cenu lietadiel však neprezradil. „Oproti vysúťaženej cene je tá suma nižšia,“ priblížil Glváč. Podľa Petra Vojteka, bývalého náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR, ich cena závisí od konkrétnej požiadavky rezortu na vybavenosť lietadiel. V minulosti sa spomínala suma za jedno lietadlo okolo 40 miliónov eur, mohlo by to byť aj menej.

Zmluvu rezort obrany podpíše už na budúci týždeň. Nové spartany podľa Glváča slovenskí vojaci uvítajú, nakoľko ich sami žiadali. „Nahradia lietadlá antonov, ktoré dosluhujú a vzniká veľký deficit v leteckých dopravných kapacitách Vzdušných síl SR. Súčasné už majú dosť problémov s technickým stavom,“ povedal Vojtek. Podľa neho je to veľmi dobrá správa pre ozbrojené sily i občanov. „V prípade núdze budú k dispozícii lietadlá, ktoré sú schopné transportovať ľudí aj z nejakých krízových oblastí,“ doplnil.

Podľa ministra obrany by mali lietadlá v prvom rade plniť vojenský účel. „Nie sú pohodlné na dlhšie trasy a majú svoj dolet,“ dodal minister s tým, že zabezpečia zvýšenú bezpečnosť, komfort i hospodárnosť. Budú slúžiť na prepravu materiálu, osôb, hasenie požiarov a teoreticky by sa nimi mohli prepravovať aj ústavní činitelia. Vojenskí piloti, ktorí budú lietadlá riadiť, musia byť vekovo i jazykovo zdatní a čaká ich polročné preškolenie.

Údaje o lietadle C-27J SPARTAN

  • Dĺžka lietadla: 22,7 m
  • Rozpätie krídel: 28,7 m
  • Výška lietadla: 9,64 m
  • Dolet: 1800 km
  • Maximálna rýchlosť: 602 km/h
  • Lietadlo je vhodné na vykonávanie taktických, mierových a humanitárnych misií
  • V súčasnosti je vo výzbroji talianskych, gréckych, bulharských, rumunských, amerických, austrálskych vzdušných síl, ako aj Litvy a Čadu

Zdroj: www.siaf.sk

© Autorské práva vyhradené

77 debata chyba
Viac na túto tému: #nákup #armáda #ministerstvo obrany #lietadlá #Martin Glváč