Robia malé zázraky. Odpad menia na darčeky

Z obyčajného odpadu vyrábajú neobyčajné veci. Tak napríklad papuče s modrofialovými kvetmi hrejú vďaka materiálu, ktorý zvýšil pri výrobe autopoťahov. Alebo škatuľka na poznámkový blok je taká pekná vďaka starým tapetám do bytu a šanónom, ktoré by inak skončili v koši. Tieto malé zázraky majú na svedomí pracanti, ktorých si veľká časť zamestnávateľov stále netrúfa zamestnať.

23.10.2014 12:00
chránená dielňa, postihnutí, Foto: ,
V chránenej dielni premieňajú odpad z firiem na darčeky a praktické veci.
debata (3)

Sú to ľudia s ľahkým mentálnym postihnutím a v chránených dielňach Dom Svitania v Jakubove v okrese Malacky ich pracuje 18. Pre denník Pravda už dlhšie viažu výtlačky do archívu, a tak sme ich navštívili počas včerajšieho dňa otvorených dverí.

Sú tu tri dielne. Krajčírska, kníhviazačská a tvorivá dielňa, kde vznikajú všelijaké darčeky, drobnosti a milé pozornosti, ktoré si u nich objednávajú banky, poisťovne a rôzne spoločnosti. Z veľkej časti používajú materiál, ktorý firmy vozia na skládku. „No takto ušetria peniaze za odvoz a my máme materiál zadarmo. Zo všetkého sa dá ešte vyrobiť veľa úžasných vecí,“ hovorí majsterka krajčírskej dielne Andrea Mendlová.

Krajčírska firma v Gajaroch, ktorá šije oblečenie pre kuchárov, im nosí veľké pásy látky, ktoré pri výrobe zvýšia. Textílie z výkladov im nosí nábytkárska firma z Bratislavy. Potom sú to spomínané nepodarky z výrobne autopoťahov. A z toho všetkého vyrábajú anjelov, chňapky do kuchyne v tvare myší, vianočné stromčeky, ozdobné srdcia, vankúše, vence. „O tie bol taký záujem, že sme ich nestíhali vyrábať,“ prezradila majsterka.

Podobné príklady sú tu na každom kroku. Z korkových štupľov vyrábajú jedinečné nástenky. Viažu knihy, celé zbierky zákonov do obecných knižníc, maturitné protokoly pre Gymnázium v Malackách. Zákazky sa za 17 rokov existencie Domu Svitania už dávno rozšírili za hranice Malackého okresu, ich služby využívajú firmy v Bratislave, obce v Česku, kde je veľký záujem najmä o vianočné pohľadnice. Aj to dokazuje, že Dom Svitania je malým zázrakom, pretože sa udržal aj dobe, keď mnohé chránené dielne zanikajú.

Ľudia si tu odpracujú štyri hodiny denne, zvyšný čas si rozvíjajú takzvané mäkké zručnosti. „Zdokonaľujú sa v komunikácii, práci s počítačom, zlepšujú sa v starostlivosti o seba,“ naznačila riaditeľka Stefi Nováková. Jednoducho im pomáhajú na ceste k väčšej samostatnosti.

„Keď sme chránené dielne zakladali pred 17 rokmi, mala som víziu, že u nás klienti strávia len pár rokov, získajú zručnosti a potom sa môžu uplatniť na trhu práce. Lenže takto to nefunguje,“ skonštatovala riaditeľka. Podľa nej je logické, že pri vysokej nezamestnanosti firmy zoberú skôr ľudí bez postihnutia.

No zarážajúce je skôr to, že firmy, ktoré majú zo zákona zamestnávať určité percento ľudí s postihnutím, to nerobia. Sú ochotné zaplatiť radšej pokutu. „Zákon im pritom umožňuje, že nemusia priamo zamestnávať postihnutých ľudí. Stačí, ak si v nejakej chránenej dielni zaplatia zákazku,“ dodala Stefi Nováková. Volá sa to inštitút náhradného plnenia a takáto zákazka na jedného človeka predstavuje približne 868 eur. Pokuta, ktorú sú firmy ochotnejšie zaplatiť, je vo výške 977 eur.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotne postihnutí #zamestnávatelia #chránená dielňa