Povodne hrozia v Bratislave a v okolí Košíc

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal v piatok výstrahu prvého stupňa pred povodňami pre Bratislavu a okres Košice-okolie.

24.10.2014 10:05 , aktualizované: 12:12
debata

V Bratislave hrozí vyliatie rieky Dunaj, v okrese Košice-okolie výstraha platí pre Hornád. Tento stav má v okrese Košice-okolie trvať približne do 14.00, v Bratislave do soboty do 7.00.

Na rieke Hornád pod priehradou Ružín až po hranicu s Maďarskom je vyhlásený prvý stupeň povodňovej aktivity. Podľa informácie SHMÚ pod Ružínom hladina Hornádu postupne klesá, pri Ždani je ustálený stav a hladina dosahuje výšku približne 290 cm.

Druhý stupeň povodňovej aktivity je na rieke Torysa pri Košických Olšanoch, kde hladina dosahovala okolo pol desiatej výšku 321 cm. Výška hladín Torysy a Hornádu zatiaľ neohrozuje životy ani majetok obyvateľov.

Dunaj hlási prvý povodňový stupeň a ďalej stúpa

Rieka Dunaj v Bratislave dopoludnia dosiahla prvý stupeň povodňovej aktivity (SPA). Na meracej stanici Bratislava hladina rieky o 11:30 dosiahla 656 centimetrov a ďalej stúpa.

Informuje o tom SHMÚ s tým, že prekročenie stupňa povodňovej aktivity ešte neznamená, že bol stupeň povodňovej aktivity na toku aj vyhlásený.

Košickí hasiči mali osem výjazdov k spadnutým stromom

Košickí hasiči majú za sebou osem výjazdov k spadnutým stromom, ktoré vyvrátil silný vietor. Ako informoval dôstojník operačného strediska košických hasičov Roman Keruľ, väčšina výjazdov bola po dvadsiatej druhej hodine a poslednýkrát zasahovali krátko po tretej hodine nadránom.

„Väčšinou šlo o spadnuté stromy na cestu. Na Pajorovej ulici v Košiciach spadol jeden strom na tri autá. Na cestu z Hýľova do Zlatej Idky spadli dva stromy, ktoré museli hasiči rozpíliť a odstrániť. Keď sa vracali na základňu, odstránili ďalší strom spadnutý na cestu,“ informoval Keruľ.

Dodal, že v jednom prípade boli odstrániť vetrom poškodené oplechovanie rímsy. V okrese Trebišov hasiči v noci odstraňovali dva spadnuté stromy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #počasie #Košice #SHMÚ #povodne