Na ebolu budú pripravení záchranári všetkých krajov

Na transport pacienta podozrivého na ebolu budú od novembra pripravené všetky kraje Slovenska. Biovaky, pretlakovú kombinézu a špeciálnu masku za skoro štyritisíc eur doposiaľ vlastnili len tímy záchrannej zdravotnej služby v Bratislave a v Košiciach. O dovybavení zvyšných regiónov rozhodol rezort zdravotníctva.

24.10.2014 13:00
ebola, zdravtoníci, epidémia Foto:
K ochrannej výbave patrí biovak, pretlaková kombinéza a špeciálna maska.
debata (2)

„Nákup sa uskutoční pravdepodobne do konca mesiaca októbra, najneskôr v prvý novembrový týždeň,“ uviedla pre denník Pravda Zuzana Čižmáriková, riaditeľka komunikačného odboru ministerstva zdravotníctva. Ochranná výbava by pozostávala z biovaku, ktorý zabezpečí uzatvorenie podozrivého pacienta. Ďalej z pretlakovej kombinézy a špeciálnej masky, ktorá, naopak, chráni zdravotníkov a umožní ich dokonalú izoláciu.

„Cena jedného biovaku vrátane ochrannej súpravy je 3 966,26 eura. Nákup sa bude hradiť z rezortných peňazí,“ dodala Čižmáriková. Z výsledkov výberového konania vyplynulo, že dodávku ochranných pomôcok zabezpečí česká spoločnosť EGO Zlín.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská minulý týždeň na rokovaní viacerých rezortov odporučila doplnenie výbavy záchrannej zdravotnej služby v ďalších šiestich krajoch. Nákup pomôcok privítal aj hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Boris Chmel. Na východe Slovenska včera cvičil košický biohazard tím, ktorý výbavou disponuje.

„Práve sme predstavili výbavu košického tímu. Dovybavenie ostatných záchranárov vnímam ako veľmi dobrú cestu,“ reagoval Chmel tesne po simulovanej záchrannej akcii. Skupina zdravotníkov izolovala fiktívneho pasažiera autobusu, ktorý bol podozrivý zo šírenia vysokonebezpečnej nákazy. Na hraničnom priechode Vyšné Nemecké si všetky zložky štátnej, verejnej správy i humanitárnych organizácií vyskúšali koordinované cvičenie krízovej situácie. „Biohazard tím úspešne transportoval infekčného pacienta do najbližšej nemocnice,“ zhodnotil akciu Chmel.

Ministerstvo zahraničia uviedlo, že stále platí odporúčanie necestovať do krajín západnej Afriky. Ide o štáty Libéria, Sierra Leone a Guinejská republika. Ministerstvo upozornilo na riziká vzniku nových prípadov v Mali a na Pobreží Slonoviny. Zatiaľ ebole podľahlo vyše 4 800 ľudí.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #záchranári #ministerstvo zdravotníctva #epidémia #ebola