Vyženie násilie na futbale slušných fanúšikov zo štadiónov?

Je to medzinárodná blamáž. Dlhoočakávaný duel medzi Slovanom Bratislava a Spartou Praha sa vo štvrtok večer odohral v tieni násilia. Napriek prísnym podmienkam a policajným opatreniam odchádzali z bratislavských Pasienkov stovky vystrašených divákov.

24.10.2014 20:00 , aktualizované: 25.10.2014 15:00
Slovan, Sparta, futbal Foto: ,
Na zásah bolo pripravených 575 policajtov.
debata (32)

Futbal je považovaný za najpopulárnejší šport na svete, ktorý spája ľudí. Mal tak urobiť aj vo štvrtok. Namiesto toho dal signál pre mnohých slušných fanúšikov, že športový zážitok na štadióne sa dnes už asi nedá vychutnať bez strachu o život. Dá sa s tým niečo urobiť? O tom, že pôjde o rizikový zápas, vedeli všetky zainteresované strany. Klub Sparty na svojej stránke uviedol, že preto k nemu pristupovali mimoriadne zodpovedne. Asi dva týždne pred zápasom absolvovali v Bratislave bezpečnostnú poradu. Na tej sa podľa stanoviska Sparty zúčastnili aj zástupcovia Slovana, slovenskej polície a bezpečnostný manažér štadióna.

Prečítajte si komentár Michala Zemana Na lumpov sú krátki.

Napriek tomu došlo na štadióne k výtržnostiam, ktoré donútili rozhodcu prerušiť zápas. Chuligáni z radov fanúšikov Sparty tri minúty pred koncom prvého polčasu preskočili bariéru a násilne prenikli do sektora fanúšikov Slovana. Podarilo sa im rozobrať niektoré zátarasy a takto vytrhanými kovovými tyčami útočili na tých, ktorí im práve prišli do cesty, a na hraciu plochu hádzali delobuchy. Podľa viacerých svedkov organizátori nezavolali okamžite na pomoc ťažkoodencov, ktorí stáli len pár metrov od incidentu, za bránami štadióna, ale bitku nechali prerásť do všeobecného chaosu a paniky. Ťažkoodenci podľa polície zasiahli okamžite po tom, čo ich upovedomil organizátor.

Prečo však neboli na štadióne už od začiatku zápasu a neoddeľovali oba fanúšikovské tábory, sme sa už od organizátorov nedozvedeli. To, či boli bezpečnostné opatrenia zo strany organizátora a usporiadateľa dostatočné, bude preto polícia preverovať a analyzovať. Rovnako ako aj Európska futbalová únia UEFA.

Podľa nového zákona o organizovaní verejných športových podujatí je totiž organizátor povinný zabezpečiť usporiadateľskú službu a verejný poriadok a ochranu zdravia tých, ktorí sa na zápase zúčastnia. Ak dôjde k výtržníctvu, organizátor musí včas upovedomiť políciu či záchrannú službu. V prípade, že ide o rizikový zápas, môže o spoluprácu požiadať políciu, ktorá vykonáva zvýšený dozor.

Z bratislavskej krajskej polície pre Pravdu uviedli, že organizátor štvrtkové podujatie ako rizikové neoznačil. „Aj napriek tomu prijalo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave adekvátne opatrenia bezpečnostného charakteru,“ povedala hovorkyňa Karina Považanová. Na poriadok pred zápasom, počas neho aj po jeho konci dohliadalo 575 policajtov. Viaceré policajné autá dokonca sprevádzali autobusy s fanúšikmi Sparty od hranice Kúty – Břeclav až priamo pred brány štadióna.

Koľko tieto bezpečnostné opatrenia stáli daňových poplatníkov, sme sa nedozvedeli. Náklady na policajné manévre polícia nevyčísľuje, takúto štatistiku nevedie ani ministerstvo vnútra. Podľa zistení Pravdy sa náklady na zvýšené hliadkovanie polície počas futbalových zápasov pohybujú v stotisícoch eur. Futbalové kluby pritom za takéto zápasy v Európskej lige dostávajú slušné peniaze. Keby sa im tieto náklady vyčíslili, pristupovali by pravdepodobne k organizovaniu zápasov zodpovednejšie.

Slovan sa v piatok nechcel k podrobnostiam incidentu vyjadrovať. Manažér pre médiá Tomáš Cho k vyčíňaniu chuligánov uviedol, že o detailoch spolupráce s políciou pri zabezpečení sektora sparťanov zatiaľ nemôžu informovať. „Vzhľadom na krátkosť času, ktorý uplynul od štvrtkového zápasu, naďalej prebieha kompletizácia a vyhodnocovanie všetkých podkladov a dôkazových materiálov tak, aby médiá a verejnosť dostali komplexné a pravdivé informácie,“ uviedol v stanovisku. Slovan incident ostro odsúdil a dodal, že je pripravený polícii poskytnúť všetky dostupné informácie.

Násilnosti na štadióne odsúdil aj klub Sparta Praha. „Správanie časti našich fanúšikov, ktorí sa na štadióne prejavovali násilne, odsudzujeme. Nič také si v hľadisku neprajeme,“ píšu vo svojom stanovisku.

Bezpečnostný manažér FC Lokomotíva Košice Pavol Turan skonštatoval, že rezervy klubov pri väčšej bezpečnosti súvisia aj s nejasne vymedzenými právomocami organizátora pri organizovaní zápasu. „V zákone chýbajú konkrétne ustanovenia, kedy môže vykonať zákrok organizátor, v akom rozsahu, ako má postupovať. Je to tam obmedzené,“ zhodnotil. Podľa Turana by pomohli aj rýchle súdy, keď sudca vynesie nad chuligánom rozsudok okamžite po incidente. Podotkol však, že na to sú potrebné funkčné kamerové systémy, ktoré na mnohých štadiónoch chýbajú.

Či ministerstvo spravodlivosti plánuje zaviesť rýchle rozhodovanie sudcov na štadiónoch, sme sa od rezortu spravodlivosti do uzávierky nedozvedeli.

Odohrať domáce zápasy Európskej ligy na Pasienkoch Slovan mohol len vďaka výnimke, ktorú mu udelila UEFA. Štadión je totiž starý a prísnym kritériám nevyhovoval po viacerých stránkach. Generálny sekretár Futbalovej asociácie ČR Rudolf Řepka pre portál idnes.cz povedal, že oba kluby môžu očakávať mastné pokuty, uzatvorenie minimálne časti štadióna na Pasienkoch a zákaz fanúšikom vycestovať na zápasy ich klubu. Podľa Řepku UEFA rozhodne o treste zrejme na budúci týždeň. „Myslím, že sa rozhodne ešte pred odvetou Sparty so Slovanom,“ povedal. Podľa neho Spartu budú sankcionovať za násilnosti fanúšikov a Slovan za nezvládnutú usporiadateľskú službu.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #futbal #ŠK Slovan Bratislava #AC Sparta Praha