Veda si zatiaľ vydýchla. Prepúšťať sa vraj nebude

Asi 500 zamestnancov Slovenskej akadémie vied zatiaľ ostáva na svojich miestach. Ministerstvo školstva vedcom prisľúbilo osem miliónov eur navyše cez grantovú agentúru VEGA. Na projekty budú vyplatené v priebehu budúceho roka. Odborári sa však obávajú, že tieto peniaze nepostačia aj na platy a k prepúšťaniu neskôr dôjde.

27.10.2014 13:00
debata (3)

Zamestnanci akadémie minulý týždeň protestovali proti návrhu štátneho rozpočtu, ktorý im uberá 10 miliónov eur. Upozorňovali na hromadné prepustenie asi 500 pracovníkov SAV, ktorých by nemali z čoho zaplatiť. Ministerstvo školstva im prisľúbilo pomoc, vláda mu totiž navyše priklepla osem miliónov. Šéf rezortu Peter Pellegrini vtedy povedal, že z tejto sumy by akadémia mala dostať čo najviac.

Milióny od ministerstva mali pôvodne putovať do Agentúry na podporu výskumu a vývoja, ktorá rozdáva granty nielen akadémii, ale aj vysokým školám či rezortným ústavom. Akadémia vied by tieto peniaze nemala isté a dostala by ich najskôr v druhej polovici budúceho roka. Dovtedy by na projektoch nemal kto pracovať, stovky zamestnancov by totiž dostali výpoveď. Preto sa ministerstvo rozhodlo presunúť tieto peniaze do agentúry VEGA. Akadémia sa k nim takisto dostane cez projekty, ale nebude musieť súťažiť s ďalšími inštitúciami.

Predseda akadémie Jaromír Pastorek verí, že pomocou peňazí od rezortu sa napätú situáciu podarí stabilizovať. „Z vysúťažených projektov získame mzdové aj bežné prostriedky. Časť grantov sa teda použije na platy. Sme si vedomí, že všetky projekty musia riešiť naši zamestnanci. Nemôžeme dopustiť, aby boli prepustení,“ povedal pre denník Pravda.

Odborári si zatiaľ nevedia predstaviť, ako chce akadémia z vysúťažených peňazí vyplácať zamestnancov. Peniaze z agentúry VEGA podľa nich nikdy neslúžili na platy. „Budú musieť nastaviť nové pravidlá, aby agentúra mohla dávať peniaze aj na mzdy. Ako to spravia, to je na nich,“ povedala predsedníčka Odborového zväzu pracovníkov SAV Daniela Illéšová.

V zahraničí sa to robí bežne, pripomína vedecký pracovník SAV Albert Breier. S úpravou zásad by podľa neho nemal byť problém, obzvlášť, keď ide o zachovanie pracovných miest vedcov.

Odborári však naďalej ostávajú v pohotovosti. Podľa Breiera budú pozorne sledovať, či sa peniaze naozaj dostanú na miesta, kde sú potrebné. „Ak zistíme, že sa to nedá zrealizovať a niekde peniaze vypadnú, bude protest,“ reagoval na minulotýždňové vyhlásenie odborárov, že v prípade prepúšťania prídu o svojich požiadavkách hovoriť pred Úrad vlády. Avizovaný protest z 30. októbra sa tak odkladá na neurčito.

Ministerstvo školstva pripomenulo, že od budúceho roka by sa akadémia mala pretransformovať na verejnú výskumnú inštitúciu. Prioritami sú špecializované výskumné výzvy, ako aj odstránenie výskumov, ktoré sa tematicky podobajú. Akadémia by v budúcnosti nemala byť odkázaná len na štátny rozpočet, ale peniaze by mala získavať aj zo súkromného sektora či z rôznych projektov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #veda #ministerstvo školstva #SAV