Pritvrdiť alebo zmierniť boj proti vykrádačom?

Jeden z najväčších vikinských pokladov našiel dôchodca. Škót Derek McLennan, ktorý chodí po poliach s detektorom kovov.

27.10.2014 15:00
nálezisko, archeológovia, vykopávky, Iza Foto: ,
Ilustračná fotografia
debata (19)

O jeho objave zlatých a strieborných predmetov starých vyše tisíc rokov informovali pred časom svetové médiá a už teraz sa na ich výskum tešia odborníci. Ak by detektorista našiel takýto poklad na Slovensku, tak by sa o tom odborná verejnosť nikdy nedozvedela. Predal by ho v tichosti kdesi na burze a ďalší kus skladačky slovenskej histórie by zmizol.

Prečo je to tak? Slovensko má spomedzi európskych krajín jeden z najtvrdších zákonov proti vykrádačom a detektoristom. Ide o nedávno novelizovaný zákon o ochrane pamiatkového fondu. Podľa neho je nelegálne nielen to, ak niekto hľadá s detektorom po poli, za čo hrozí päťročné až 10-ročné väzenie. Nezákonné je už aj to, ak niekto zo zvedavosti zoberie zaujímavý črep zo zeme. „Ak nález zdvihne zo zeme, de iure pácha priestupok,“ upozorňuje expert na právo a archeológiu Tomáš Michalík. Podľa zákona by nález mal nechať ležať a oznámiť ho pamiatkarom.

Prísny zákon obhajuje polícia aj experti. Tvrdia, že jedine takto možno ochrániť archeologické náleziská pred vykrádaním. Časť archeológov však upozorňuje, že tvrdý zákon narobil viac škôd. Hrozba väzenia odohnala „slušných“ detektoristov, ktorým nejde o zisk, ale o snahu prispieť k poznaniu dejín. Ľudí, ktorí chodia do múzeí odovzdávať svoje nálezy, tak ubúda.

„Už aj to bežné zbieranie črepov sa stalo nelegálnym. Práve títo ľudia odjakživa pomáhali archeológii pri získavaní informácií o osídlení. A teraz sa nám všetky tie pramene strácajú. Predmety idú mimo inštitúcií, ktoré sa históriou zaoberajú. Stačí sa pozrieť na portál eBay, kde sa veľa vecí predáva aj zo Slovenska,“ upozornil riaditeľ Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied Matej Ruttkay. Vykrádanie sa podľa Ruttkaya zastaviť nikdy nepodarí. Myslí si, že zákon by mal dať šancu slušným detektoristom. Za príklad dáva Nemecko, kde robia prieskumy pod dohľadom archeológov.

„Podľa súčasnej právnej úpravy má náhodný nálezca povinnosť nález oznámiť, a kým neprídu pamiatkari, má vykonať opatrenia, aby zabránil jeho poškodeniu. Prax je však taká, že obyčajný človek tú náhodne nájdenú bronzovú sekeru či praveký črep zdvihne a ide s ním do múzea, kde ho chce dobromyseľne ukázať a často aj bezodplatne ponechať. Takéto konanie by nemalo byť nezákonné,“ hovorí Michalík.

Polícia tvrdí, že zmäkčenie zákonov by nepredstavovalo krok správnym smerom. „Zachovanie platného právneho stavu je totiž žiaduce z dôvodu zabezpečenia riadnej ochrany archeologických nálezísk a lokalít na území Slovenska,“ zdôvodnila hovorkyňa kancelárie prezidenta Policajného zboru Marianna Paulíková.

Policajti priznávajú, že ak niekto neoznámi náhodný nález pamiatkarom a ďalej s ním manipuluje, mohlo by to predstavovať dokonca trestný čin zatajenia veci. Zároveň pripomínajú, že takéto prípady sa posudzujú individuálne. „Vždy sa skúma aj spoločenská nebezpečnosť konkrétneho skutku. Nemáme žiadnu vedomosť o tom, že by k postihu za takýto skutok niekedy došlo,“ dodala Paulíková.

Podľa archeológov by prísne tresty mali dostať vykrádači, ktorí si na pokladoch postavili biznis. Archeológ Matúš Sládek však upozorňuje, že problém detektoristov nemožno zľahčovať aj preto, že predstavujú hrozbu aj pre životy ľudí. Týka sa to najmä vyhľadávačov starej munície a bômb z druhej svetovej vojny. V domoch majú neraz ukryté sklady plné výbušného materiálu. Za posledných deväť rokov v Česku a na Slovensku pre to zahynulo šesť ľudí, sedem sa ťažko zranilo a po výbuchoch zostalo poškodených pár desiatok budov.

Na Slovensku stále nie je vytvorená špeciálna skupina, ktorá by kultúrnu kriminalitu riešila. „Kedysi takéto plány boli, rokovalo spolu ministerstvo vnútra a ministerstvo kultúry, sám som policajtov školil, ale súčasná realita je neveselá,“ naznačil k vzniku špeciálnej skupiny Michalík. Napríklad Taliani majú super karabinierov vyzbrojených vrtuľníkmi, motorovými člnmi. U nás na policajnom prezídiu pôsobí jeden policajt na úseku ochrany kultúrneho dedičstva. Na každom krajskom či okresnom riaditeľstve by mal byť na túto činnosť tiež vyčlenený jeden policajt.

Detektoristická sezóna sa pritom začala na jeseň, porasty sú redšie a v lese sa ľahšie pohybuje.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #poklad #Derek McLennan #vykrádači