Černák nevypovedá, pre zdravotné problémy

Doživotne odsúdeného bosa Mikuláša Černáka v pondelok z ilavskej väznice na Okresný súd Bratislava I nepriviezli pre zdravotné problémy. Černák mal vypovedať ako svedok v procese s obžalovanými Radoslavom M. a Róbertom B. v kauze dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave z roku 2004.

27.10.2014 14:10
debata

Súd dostal na poslednú chvíľu faxom lekársku správu z Ilavy, kde lekár konštatuje, že Černák nie je zo zdravotných dôvodov schopný prevozu. Súdu oznámili, že koncom novembra má ísť na operáciu. Predseda senátu požiada väzenskú nemocnicu o informácie, čo je Černákovi, aká operácia ho čaká a kedy sa bude podľa lekárov môcť zúčastniť na hlavnom pojednávaní v Bratislave. Dnešné pojednávanie tak odročili na neurčito.

Černák napísal list na generálnu prokuratúru, v ktorom tvrdí, že sa mu v minulosti Branislav Adamčo v ilavskej väznici priznal k účasti na dvojnásobnej vražde v Moste pri Bratislave. Adamčo je právoplatne odsúdený na doživotie za viacero trestných činov a figuruje aj ako jeden z obžalovaných v druhom procese, ktorý sa vedie tiež pre vraždu v Moste pri Bratislave. Adamčo sa k Černákovmu listu vyjadril na júlovom pojednávaní, označil ho za zmes bludov.

Prokurátorka trvá aj na výsluchu Nikolu P., ktorý tiež figuruje v druhom procese tejto vraždy. Predseda senátu sa v septembri vyjadril, že výsluch Nikolu P. ešte zváži. Obhajoba už nenavrhla ďalších svedkov, proces sa tak blíži k záveru.

Nový obžalovaný Radoslav M. bol podľa prokuratúry skutočným objednávateľom vraždy expolicajta Juraja G., pričom strelci omylom v jeho aute zastrelili jeho desaťročného syna Riška a jeho vtedajšiu družku Henrietu. Pôvodne orgány činné v trestnom konaní označili ako objednávateľa vraždy Karola M., ktorý je v Belize.

Na súde už dlhšie pokračuje pojednávanie, v ktorom je obžalovaný Karol M. a údajní priami aktéri Branislav Adamčo, Nikola P. a Jozef B. Usvedčuje ich Peter T., ktorý bol tiež pri streľbe. Prokuratúra podala 15. apríla 2013 novú obžalobu v kauze vraždy v Moste pri Bratislave na spomínaných Radoslava M. a Róberta B. Navrhovala aj spojenie prípadov, čo sa nestalo.

debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Mikuláš Černák #zdravotné problémy