Sudcovia pošlú opitých vodičov hneď za mreže

V piatok ho chytili opitého za volantom, v pondelok už sedel v base. Takto expresne poslal vodiča za mreže sudca Okresného súdu Bratislava V Karol Posluch.

28.10.2014 12:00
polícia, radar, meranie rýchlosti, alkohol, tester Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (24)

Vinník si síce posedí len 15 dní, ale sudca tvrdí, že to, ako rýchlo bol odsúdený, môže mať výchovný účinok. Odborníci upozorňujú, že ide o prelomové súdne rozhodnutie a dúfajú, že vyšle pozitívny signál aj ďalším sudcom, ktorí po spáchaní takéhoto trestného činu udelia hneď nepodmienečný tres­t.

Hliadka zastavila šoféra v bratislavskej Petržalke v piatok v noci a namerala mu 2,4 promile, čo je už ťažká opitosť. Všimla si ho najmä preto, že jazdil bez svetiel. Okamžite ho zatvorili do cely predbežného zaistenia, kde dva dni vytriezvieval. V pondelok ho previezli pred sudcu, ten mu hneď určil trest a od neho putoval rovno do väzenia s minimálnym stupňom stráženia.

„Okresný súd Bratislava V odsúdil obvineného k trestu odňatia slobody vo výmere 15 dní. Zároveň mu uložil trest zákazu činnosti viesť motorové vozidlá akéhokoľvek druhu v trvaní šesť rokov,“ uviedol hovorca bratislavského krajského súdu Pavol Adamčiak. Pretože nikto z procesných strán nepodal odpor proti trestnému rozkazu, rozsudok sa stal právoplatným.

„Je to revolučný rozsudok. Aj takéto niekoľkodňové tresty môžu dosiahnuť účel. Vinník je vytrhnutý zo svojho prostredia a nevyhne sa väzeniu,“ hovorí odborníčka na trestné právo a rektorka Policajnej akadémie Lucia Kurilovská. Podľa nej je podmienka za jazdu pod vplyvom návykových látok nad jedno promile ako trest slabá.

Tresty udelené vodičom s alkoholom nad jedno promile za prvý polrok 2014

  • počet odsúdených šoférov: 2 646
  • do väzenia išlo: 80 (v priemere išlo o trest od sedem mesiacov do troch rokov)
  • podmienku dostalo: 1 399
  • peňažný trest uložili: 16
  • so zákazom činnosti vedenia motorových vozidiel ako samostatne uloženým trestom skončilo: 1 569 (najviac bol udeľovaný zákaz na 13 – 24 mesiacov, dostalo ho 528 vodičov)
  • alternatívne tresty: 135 (z toho domáce väzenie: jeden, povinná práca: 134)
  • Počet dopravných nehôd zavinených opitými vodičmi za deväť mesiacov tohto roka
  • z 9 664 nehôd zavinili opití vodiči 1 170, čo je každá ôsma dopravná nehoda
  • zo 7 739 vodičov, ktorí nafúkali, malo 3 863 viac ako jedno promile

Zdroj: vv, Ministerstvo spravodlivosti SR, Policajné prezídium

Sudca Karol Posluch je presvedčený, že rýchle tresty môžu účinne znížiť počet opitých vodičov na cestách. „Najúčinnejšia je cesta, ktorú sme nasadili na Okresnom súde Bratislava V. Keď sa vodič zadržaný pod vplyvom alkoholu dostane do svojho cieľa až po 15 či 30 dňoch väzenia, navyše s dlhoročným zákazom činnosti, on sám i jeho okolie si nabudúce rozmyslia, či chcú tiež absolvovať jeho "zážitky“ v cele predbežného zadržania a vo výkone trestu odňatia slobody," povedal Posluch. Upozorňuje tiež na súvisiace problémy odsúdeného v zamestnaní.

V prvom polroku tohto roku odsúdili súdy za jazdu v opitosti 2 646 vodičov, z toho za mrežami, ale až po niekoľkých mesiacoch od spáchania skutku, skončilo len 80 z nich. Čoraz viac vodičov prekračuje hranicu viac ako dve promile. To je už podľa odborníkov stav, pri ktorom má človek výrazne zníženú pozornosť. Pritom už jazda s viac ako jedným promile alkoholu je vyše dvoch rokov trestným činom.

Súdy však aj previnilcom vymeriavajú väčšinou podmienečné tresty. „S podmienkou skončilo za pol roka 1 399 vodičov,“ uviedla hovorkyňa rezortu spravodlivosti Alexandra Donevová. Ďalší opití vodiči dostali podľa štatistík súdov peňažný trest, zákaz riadiť motorové vozidlo či trest verejnoprospeš­ných prác.

Priemerná dĺžka nepodmienečných trestov, ktoré udelili súdy za prvý polrok opitým šoférom, je sedem mesiacov, maximálny trest je tri roky. Vlani vo väzení z 5¤619 odsúdených vodičov skončilo za mrežami len 173, väčšina z nich, 3¤048, dostala len podmienečný trest, zákaz šoférovania či pokutu.

Ministerstvo vnútra zatiaľ tvrdú represiu proti opitým vodičom neplánuje. Chce otvoriť odbornú diskusiu o tom, či by sme mohli pri alkohole častejšie používať napríklad krátkodobý pobyt za mrežami alebo verejné pranierovanie opitých vodičov. Pokladá to za účinný nástroj.

„Bolo by veľmi účinné, keby bolo možné uložiť trest odňatia slobody napríklad na pätnásť až dvadsať dní. Pretože z praxe vidím, že najväčší trest pre vodičov, a zvlášť možno tých zo vzdelanejšej vrstvy, je 48-hodinová zaisťovacia doba, ktorá sa udeje až do zadokumentovania trestného činu v rámci superrýchleho konania,“ hovorí policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Dopravný psychológ Karol Kleimann hovorí, že len tresty nepomôžu. „Na Slovensku jazdí 450-tisíc vodičov, ktorí majú problém s alkoholom. Polícia aj napriek častým kontrolám chytí len 10 percent z nich, ďalších 90 percent tu lieta po cestách,“ reagoval Kleimann, ktorý šéfuje Asociácii dopravných psychológov. Podľa neho do riešenia tohto komplexného problému treba začleniť aj lekárov, psychológov a sociológov.

Posluch: Rýchlosť trestu má veľký význam

Keď sa vodič zadržaný pod vplyvom alkoholu dostane do svojho cieľa až po 15 – 30 dňoch väzenia, navyše s dlhoročným zákazom šoférovať, nabudúce si rozmyslí, či chce znovu absolvovať takýto „zážitok“, hovorí sudca Karol Posluch, ktorý poslal opitého vodiča hneď po zadržaní na 15 dní do väzenia.

Ste prvý sudca, ktorý poslal opitého vodiča hneď po zadržaní za mreže. Čo vás k tomu viedlo?
Už dlhšie sme s kolegami na Okresnom súde Bratislava V premýšľali, ako posilniť generálnu prevenciu pri prečine ohrozenia pod vplyvom návykovej látky, ľudovo povedané, pri „alkohole za volantom“. Z nárastu tejto trestnej činnosti nám bolo jasné, že miernejšia trestná politika sa míňa účinkom. Preto sme sa rozhodli začať používať nepodmienečné tresty odňatia slobody, aj keď na kratší čas, a predĺžiť dĺžku trestu zákazu činnosti viesť motorové vozidlá.

Myslíte si, že takýto rýchly trest ihneď po spáchaní trestného činu odradí vodičov, aby si sadali za volant opití?
Myslím si, že medializácia tohto trestu napomôže tomu, že aspoň časť vodičov si jazdu pod vplyvom alkoholu rozmyslí. Všetkých vodičov to samozrejme od vedenia motorového vozidla pod vplyvom alkoholu neodradí. Škoda však, že vodiči nevidia to ľutovanie jednotlivých odsúdených priamo na pojednávaní súdu, keď si už v plnej miere uvedomia svoje pochybenie.

Nepomohli by aj verejnoprospešné práce, verejné tabule hanby alebo zhabanie auta? Čo je podľa vás najúčinnejší trest?
Najúčinnejšia je cesta, ktorú sme nasadili na Okresnom súde Bratislava V. Keď sa vodič zadržaný pod vplyvom alkoholu dostane do svojho cieľa až po 15 – 30 dňoch väzenia, navyše s dlhoročným zákazom činnosti, on sám i jeho okolie si nabudúce rozmyslia, či chcú tiež absolvovať jeho „zážitky“ v cele predbežného zadržania a vo výkone trestu odňatia slobody. Nehovoriac o súvisiacich problémoch v zamestnaní. Rýchlosť trestu má samozrejme veľký význam a aj trest menšej výmery, ale uložený ihneď po spáchaní trestného činu, má na páchateľa väčší vplyv na nápravu ako trest väčšieho rozsahu, ale prichádzajúci po väčšom časovom odstupe po spáchaní trestnej činnosti.

Vaše rozhodnutie označili odborníci za prelomové. Myslíte si, že vás budú kolegovia nasledovať?
Treba povedať, že každý prípad je iný a trestná politika sa nedá zovšeobecňovať. V danom prípade išlo o vodiča, ktorý viedol motorové vozidlo so zhasnutými svetlami v čase o 22.30 po petržalských uliciach. Treba pochváliť aj okamžitý zásah príslušníkov Policajného zboru, vďaka ktorému nedošlo k škodám na majetku ani k stratám na životoch. Pokiaľ ide o kolegov sudcov – naznačili sme cestu, ako postupovať proti tomuto skutočne nebezpečnému trestnému konaniu a ďalej je to už na ich zvážení.

Prečo nepadli doteraz takéto rýchle tresty?
Pri trestnom čine ohrozenia pod vplyvom návykovej látky sa asi 99 percent vykonáva v tzv. superrýchlom konaní. To znamená, že vodič je do niekoľkých hodín predvedený pred sudcu, pričom čas od zadržania trávi v cele predbežného zadržania. Takže tu trest prichádza skutočne rýchlo. Laická verejnosť sa možno trochu neoprávnene pozerá na podmienečné tresty odňatia slobody ako na niečo menejcenné. Ale na určité osoby môže mať aj tento trest veľký význam pre ďalší život. Treba si uvedomiť, že so záznamom v registri trestov za úmyselný trestný čin nie je možné zamestnať sa v štátnej správe, získať niektoré živnosti a podobne. Pri niektorých profesiách nastane automaticky aj strata zamestnania – napr. právnické povolania.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #alkohol za volantom