Aliancia za rodinu: Je to škandalózne, slušní ľudia dostali od systému facku

Ústavný súd zakázal povedať ľuďom svoj názor na rodinu, takto komentujú predstavitelia Aliancie za rodinu rozhodnutie Ústavného súdu. Ten v pléne rozhodol, že tri otázky referenda o rodine sú v súlade s ústavou, jedna nie.

28.10.2014 15:51 , aktualizované: 17:44
Anton Chromík, Aliancia za rodinu Foto: ,
Zľava hovorca Aliancie za rodinu Anton Chromik a člen petičného výboru Tomáš Kováčik na brífingu Aliancie za rodinu k rozhodnutiu Ústavného súdu k otázkam referenda o rodine.
debata (175)

„Slušní ľudia dnes dostali od systému veľkú facku, dnes im Ústavný súd zakázal povedať svoj názor na rodinu, na to, čo je rodina a my to považujeme za niečo skutočne škandalózne,“ vyjadril sa pred novinármi hovorca Aliancie za rodinu Anton Chromík. „Toto nie je demokracia, toto je sudcovská tyrania,“ dodal.

Podľa Tomáša Kováčika z Aliancie nastáva „sudcovský aktivizmus tak, ako ho vidíme aj v iných krajinách vo svete, a preto symbolicky hovoríme, že nám zatvorili ústa“.

Zástupcovia Aliancie za rodinu sa bližšie k verdiktu Ústavného súdu nevyjadrili s tým, že tak urobia až na tlačovej konferencii, keď im doručia nález ústavného súdu. Na ďalšie otázky novinárov už neodpovedali a symbolicky si dali pred ústa červené krížiky.

Aj Konferencia biskupov Slovenska (KBS) je sklamaná, že občania sa nebudú môcť v referende vyjadriť ku všetkým štyrom navrhovaným otázkam. Ústavný súd totiž otázku o registrovaných partnerstvách označil za protiústavnú.

Ako povedal hovorca KBS Jozef Kováčik, biskupi berú na vedomie rozhodnutie Ústavného súdu. „Budeme apelovať na občanov, aby sa na referende zúčastnili,“ dodal.

Nespokojní sú aj z Iniciatívy Inakosť

Iniciatíva Inakosť je znepokojená rozhodnutím Ústavného súdu. „Od začiatku iniciatívy za vypísanie referenda sme boli presvedčení o jeho protiústavnosti. Neskrývaným úmyslom organizátorov je okrem iného zamedziť prístup časti obyvateľstva k právnym inštitútom manželstva, adopcií a registrovaných partnerstiev, ktoré spadajú pod právo na súkromie a rodinný život a do budúcna tento stav zabetónovať,“ vysvetlil výkonný riaditeľ iniciatívy Martin Macko.

Organizátori referenda podľa Jany Jablonickej Zezulovej upierajú rodinám založeným na vzťahoch párov rovnakého pohlavia právo na existenciu a navyše ich označujú za príčinu krízy rodiny a manželstva na Slovensku. „Rovnako nesledujú najlepší záujem dieťaťa, ktoré by malo mať právo na výchovu v kvalitnom rodinnom prostredí, ktoré dokážu plne zabezpečiť aj páry rovnakého pohlavia,“ doplnila. Rozhodnutím o neústavnosti tretej otázky dokázal ústavný súd aspoň zamedziť úplnému vylúčeniu párov rovnakého pohlavia z ochrany ich rodinného života v budúcnosti.

Inakosť sa sťažuje, že nemajú politickú stranu

Anton Chromík sa so svojou Alianciou za rodinu snaží podľa Inakosti rozdeliť celú slovenskú spoločnosť a presadzuje s masívnou podporou Katolíckej cirkvi jej chápanie rodinného života na úkor nepopulárnej menšiny, a to referendom a reklamou porušujúcou základné etické princípy. Keďže podľa Iniciatívy Inakosť nie je dlhodobo schopný stotožniť sa a konať v súlade s ľudskoprávnymi záväzkami SR, jej ústavou a základnými princípmi etického správania sa, útočí na všetkých ľudí a inštitúcie, ktoré ich obhajujú.

Vzhľadom na pretrvávajúci sociálny dištanc nemajú LGBTI ľudia v podmienkach Slovenska žiadne zastúpenie v politickej reprezentácii, a to na všetkých jej úrovniach. Komunita je stále v procese svojho budovania a má svoje záujmové, kultúrne organizácie prakticky len v hlavnom meste. Neexistuje politická strana, ktorá by presadzovala alebo podporovala práva LGBTI ľudí vo všetkých navrhovaných oblastiach.

„Naproti tomu navrhovatelia referenda patria jednoznačne k mocenskej väčšine, čoho najjasnejším dôkazom je fakt, že v priebehu polroka dokázali presadiť zmenu Ústavy zakazujúcu manželstvá párov rovnakého pohlavia,“ uzavrela Jana Jablonická Zezulová s tým, že vzhľadom na ich podporu zo strany politických strán, ale aj najväčších cirkví, bude verejná diskusia a kampaň predchádzajúca referendu mimoriadne nevyvážená.

Inštitút ľudských práv na svojom facebookovom profile naopak verdikt Ústavného súdu víta. „IĽP víta rozhodnutie Ústavného súdu, že otázka o zákaze registrovaných partnerstiev je protiústavná, lebo sa týka ľudských práv. Registrované partnerstvo (i osôb rovnakého pohlavia) je teda odo dnes i na Slovensku ľudské právo. Sme o krok bližšie k realizácií základného ideálu ľudských práv, aby platili pre všetkých a všetky,“ vyhlásil výkonný riaditeľ Inštitútu ľudských práv Peter Weisenbacher. .

„Jazyk troch otázok, ktoré Ústavným súdom prešli je plný negatívnych emócií, manipulatívny a pohŕdavý voči menšinám, rešpektujeme však rozhodnutie súdu. Občania a občianky sa rozhodnú, či na takto položené otázky budú odpovedať, alebo povedia takýmto snahám nie a na referende sa nezúčastnia.“ dodala programová riaditeľka Inštitútu Alena Krempaská.

KDH: Škoda, že Ústavný súd nerozhodol skôr

Prezident Andrej Kiska by po rozhodnutí Ústavného súdu k referendovým otázkam Aliancie za rodinu mal vyhlásiť termín plebiscitu. Myslí si to predsedníčka poslaneckého klubu strany Smer Jana Laššáková. „Rozhodnutie ústavného súdu rešpektujem, neprislúcha mi ho komentovať. Ústavný súd posúdil všetky štyri otázky, teraz by mal pán prezident vyhlásiť referendum,“ povedala Laššáková.

Podpredseda KDH Pavol Zajac vyjadril ľútosť nad tým, že Ústavný súd referendové otázky neposúdil skôr. Referendum by sa tak mohlo konať spolu s komunálnymi voľbami, čím by sa zvýšila šanca na vyššiu účasť voličov v plebiscite. Rozhodnutie ústavného súdu, ktorý zo štyroch otázok označil za neústavnú jednu z nich, Zajac rešpektuje a nerád by ho komentoval. „Osobne som bol presvedčený, že všetky štyri otázky sú v súlade s ústavou,“ konštatoval Zajac.

Tri referendové otázky sú v súlade s Ústavou, jedna nie, tak v utorok rozhodol Ústavný súd na neverejnom zasadaní pléna. Referendum so štyrmi otázkami žiada vypísať Aliancia za rodinu, petíciu podpísalo vyše 400-tisíc ľudí. Ústavnosť referendových otázok posudzoval Ústavný súd na základe podania prezidenta Andreja Kisku.

175 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #referendum #KBS #Aliancia za rodinu #referendum o rodine