Pri policajtovi z videa sa hovorí o smrti mladíka

Nové podozrenie na adresu policajta Ľuboša T., ktorý drsne zasiahol voči vodičke v Bratislave, odznelo v utorok v parlamente. Pri kontrole posádky auta pred štyrmi rokmi, keď policajti hľadali drogy, mal náhle zomrieť 22-ročný muž, ktorý mal slabé srdce.

28.10.2014 16:45 , aktualizované: 18:54
polícia, policajt Foto: ,
Ilustračné foto
debata (68)

Údajne dostal záchvat a prvá pomoc mu bola poskytnutá neskoro. Členom hliadky mal byť vtedy aj spomínaný policajt. Tvrdí to poslanec SaS Ľubomír Galko, ktorému to povedal očitý svedok toho zákroku.

Policajný prezident Tibor Gašpar vyčítal poslancovi, že spojil smrť človeka s konaním spomínaného policajta. „Veď poďme to vyšetriť a potom hovorme o záveroch. Veď vy ste z neho urobili vraha,“ vravel na výbore Gašpar. Poslanec sa bránil, že v takejto rovine sa o policajtovi nevyjadril. Gašpar neskôr povedal, že tieto podozrenia dá prešetriť. „Je to veľmi vážne obvinenie, týmto sa hneď musíme začať zaoberať,“ poznamenal.

Poslanci na branno-bezpečnostnom výbore sa v utorok za účasti ministra vnútra Roberta Kaliňáka a Tibora Gašpara venovali zásahu spomínaného policajta, ktorý neváhal použiť hmaty a chvaty proti žene pri bežnej cestnej kontrole. Video zákroku natočila jej dcéra a rýchlo sa začalo šíriť na internete. Policajt je od víkendu vo väzbe, obvinený je z trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa a obmedzovania osobnej slobody. Hrozia mu tri až osem rokov väzenia. Ľuboš T. je postavený mimo služby a je spracovaný návrh na jeho prepustenie z polície.

Z radov opozície zaznelo, že v tomto prípade zlyhal systém, od psychotestov, nadriadených policajta až po kontrolné mechanizmy.

Agresivitu policajta však psychologické testy nepotvrdili. „To, že prešiel psychotestmi, len dokumentuje, že v tejto chvíli ide nie o systémové, ale o individuálne zlyhanie, ktoré vyplynulo z danej situácie,“ uviedol Kaliňák. Podľa neho zásah Ľuboš T. nezvládol, pretože žena nevykazovala také znaky agresivity, aby bola schopná ohroziť dobre stavaného policajta.

Ten má, mimochodom, na svojom konte viac ako 900 páchateľov, ktorých dal do rúk spravodlivosti a pričinil sa o zadržanie niekoľko desiatok drogových dílerov. „Je tu 32 disciplinárnych odmien, ktoré súvisia s veľkými vecami,“ dodal Kaliňák na adresu Ľuboša T. Viacerí opoziční poslanci upozornili, že celý prípad by sa mal korektne posúdiť, aby sa policajti nebáli adekvátne tvrdo zasahovať voči kriminálnikom.

Podľa dekana Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy a bývalého šéfa slovenských vyšetrovateľov Jaroslava Ivora ide skôr o zlyhanie jednotlivca. Vo všeobecnosti policajt môže využívať svoje psychické a fyzické danosti zanietene v prospech veci, ale všetko má svoje hranice a normy. „Môže sa stať, že takýto priveľmi dôrazný policajt svoju kompetenciu prekročí a ide nad rámec oprávnení a potom už dochádza k priestupku alebo k trestnému činu,“ povedal Ivor. Podľa neho podobných prípadov nie je v polícii tak veľa, aby sa dali zovšeobecniť a hovoriť o zlyhaní celého systému.

Zo 44 sťažností na Ľuboša T., ktoré eviduje odbor kontroly krajskej polície, bolo šesť vyhodnotených ako opodstatnených. Na otázku, či nadriadení mohli tolerovať policajtovi jeho postup pri zákrokoch vzhľadom na to, že zadržal veľa páchateľov, Ivor pripustil, že je to možné. Podľa neho by sa však dopredu nemali vynášať súdy a teraz je na orgánoch činných v trestnom konaní, aby posúdili všetky okolnosti prípadu a osoby samotného policajta.

© Autorské práva vyhradené

68 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Ľubomír Galko