Čaplovič pri distribúcii učebníc porušil zákon, firme zaplatil pol milióna

Ministerstvo školstva neoprávnene využilo priame rokovacie konanie pri uzatváraní dodatku k zmluve na distribúciu didaktických prostriedkov pre školy. Vyplýva to z kontrolných zistení Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).

28.10.2014 17:37
Dušan Čaplovič Foto: ,
Exminister školstva Dušan Čaplovič
debata (14)

Dodatok k zmluve podpísal ešte za svojho pôsobenia na ministerskej stoličke v decembri 2013 Dušan Čaplovič (Smer). Úrad v protokole o výsledku kontroly konštatuje, že rezort školstva neoprávnene použil postup priameho rokovacieho konania a ani nepreukázal, že splnil podmienky na to, aby mohol tento postup využiť. To malo podľa ÚVO zásadný vplyv na výsledok verejného obstarávania.

Podľa úradu rezort školstva porušil všetky princípy verejného obstarávania, najmä princíp transparentnosti. „Na základe uvedeného potenciálni záujemcovia nemali možnosť zúčastniť sa na zadávaní daného predmetu zákazky, čím bola zmarená čestná hospodárska súťaž,“ konštatuje ÚVO.

Čaplovič platil firme aj mesačný paušál

Minister Čaplovič pred minuloročnými Vianocami podpísal dodatok k zmluve, ktorým predĺžil zmluvu firme Xepap na skladovanie a distribúciu učebníc o tri roky. Firma vyhrala v roku 2011 súťaž, ktorú vyhlásil ešte minister Eugen Jurzyca (SDKÚ). Navyše sa však ministerstvo pod Čaplovičovým vedením zaviazalo v dodatku firme platiť mesačne ďalšie peniaze – paušál vo výške 14 570 eur.

Ministerstvo školstva tvrdilo, že zmluvu rozšírili, lebo zabezpečujú v porovnaní s minulosťou omnoho viac učebníc a učebných pomôcok. To sa však nepozdávalo opozičným poslancom Miroslavovi Beblavému a Lucii Žitňanskej, ktorí podali v januári podnet na ÚVO. Kritizovali, že Čaplovič neponechal v platnosti existujúce podmienky zmluvy, ale pridal firme paušál 14 570 eur mesačne, teda spolu 524 520 eur za tri roky. Podľa nich takto Čaplovič zmenil ekonomickú rovnováhu zmluvy v prospech úspešného uchádzača, a to spôsobom, s ktorým zmluva nerátala.

Mesačný paušál firma Xepap podľa dodatku k zmluve získava „vzhľadom na skutočnosť, že pri poskytovaní servisných služieb dochádza zo strany poskytovateľa k dlhodobému uskladňovaniu enormného množstva učebníc, ktoré si na strane poskytovateľa vyžaduje vynakladania neprimerane vysokých finančných prostriedkov“. V dodatku sa tiež píše, že nárok na mesačnú paušálnu odmenu vzniká firme bez ohľadu na množstvo uskladnených, poistených a strážených učebníc v danom kalendárnom mesiaci. „Inými slovami, minister Čaplovič jedným podpisom pridal firme pol milióna eur za nič,“ hovorí dnes Beblavý. ÚVO okrem toho, že ministerstvo neoprávnene pri uzatváraní dodatku využilo priame rokovacie konanie, rezortu vyčíta aj to, že nevysvetlili, ako stanovili predpokladanú hodnotu zákazky.

Potrestá Smer exministra Čaploviča?

Ministerstvu školstva teraz hrozí pokuta vo výške piatich percent zmluvnej ceny, čo je približne 26-tisíc eur. Rozhodne sa o nej v správnom konaní. „Ja sa pýtam, ako Smer potrestá exministra Čaploviča za to, že nás všetkých pripravil o pol milióna úplne vedome a natvrdo? Požiadajú ho, aby sa vzdal mandátu? Nahradil škodu? Alebo ho len ponechajú "dožiť“ v národnej rade?" uzatvára Beblavý.

„Hľadáme hospodárnejšie a efektívnejšie riešenia v tejto veci, zmluva je však dovtedy platná a účinná,“ zareagovalo ministerstvo školstva na zistenia ÚVO. Hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová dodala, že si uvedomujú porušenia zákona vo verejnom obstarávaní aj pri priamom rokovacom konaní.

„Po nástupe ministra Petra Pellegriniho bol odvolaný riaditeľ Odboru pre verejné obstarávanie Richard Urbanovič,“ dodala hovorkyňa s tým, že skončil k 1. októbru. Exminister školstva a v súčasnosti poslanec NR SR Čaplovič zatiaľ nechcel výsledky kontroly komentovať. „Musím si to preštudovať aj s právnikmi a až potom sa budem môcť vyjadriť,“ povedal.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo školstva #učebnice #Dušan Čaplovič