Výročie vzniku Československa Slovákov veľmi nezaujíma

Už tradične si Slováci pripomenuli výročie vzniku samostatného Československa bez väčšej pozornosti verejnosti. Založenie spoločného štátu Čechov a Slovákov si však uctil prezident Andrej Kiska, ktorý 28. október 1918 označil za jedno z najvýznamnejších dátumov v moderných dejinách Slovenska. V Česku je tento deň na rozdiel od Slovenska štátnym sviatkom.

28.10.2014 18:11
Andrej Kiska, výročie ČSR Foto: ,
Prezident Andrej Kiska (v strede) pri príležitosti 96. výročia vzniku samostatného československého štátu položil kyticu kvetov k Pamätníku Milana Rastislava Štefánika v Bratislave.
debata (71)

„Bol to prvý štátny útvar, v ktorom sa Slováci konštituovali ako moderný európsky národ a spolu s českým národom sa postavili za princípy parlamentnej demokracie s vysokou úrovňou občianskych práv,“ uviedol Kiska vo svojom vyhlásení.

Spoločný štát znamenal pre Slovákov podľa Kisku prínos v oblasti vzdelávania, kultúry a politiky, ako aj pri budovaní a rozvoji parlamentnej demokracie. „Pripomínať si 28. október považujem za dôležité tak z hľadiska našej minulosti, ako aj z hľadiska demokratickej prítomnosti a budúcnosti, o ktorú sa musíme aj dnes usilovať,“ zdôraznil Kiska.

Ešte dopoludnia Kiska položil v Bratislave kyticu k pamätníku spoluzakladateľa Československa Milana Rastislava Štefánika a k pamätníku československej štátnosti, kde tiež stojí socha prvého československého prezidenta Tomáša Garrigua Masaryka.

Ani akcia pri Štefánikovom pamätníku nezaujala

Pri pamätníku československej štátnosti na nábreží Dunaja sa každoročne pri príležitosti výročia vzniku Československa koná spomienkové zhromaždenie, ktorého sa obvykle zúčastňujú len desiatky ľudí.

Predstavitelia opozičnej SDKÚ už v pondelok položili vence k Štefánikovmu pamätníku, kde stojí aj vysoký pylón so sochou leva. Ani táto akcia, ktorá bola spojená s príhovormi politikov, však pozornosť Slovákov neupútala. SDKÚ tiež oprášila návrh na zaradenie 28. októbra medzi slovenské štátne sviatky. S podobnou iniciatívou však strana už v minulosti neuspela.

Verejnoprávny rozhlas vo svojej spravodajskej relácii poznamenal, že Slováci 28. októbra 1918 dostali šancu stať sa moderným a samostatným národom. Historik Slovenskej akadémie vied Dušan Kováč zdôraznil, že tento deň je pre Slovákov ešte významnejší ako pre Čechov. Pred vznikom ČSR bolo Slovensko totiž súčasťou Uhorska.

71 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #štátny sviatok #vznik ČSR